ندول تیروئید، بزرگى یا برآمدگى موضعى در غده تیروئیدى است که از نظر سایر جهات طبیعى است. بیشتر ندول ها یا گره های تیروئید، غیرسرطانی هستند و مشکلی ایجاد نمی کنند. بسیاری از ندول های تیروئید حتی نیاز به درمان هم ندارند.
گاهی اوقات ندول تیروئید می تواند مشکل ایجاد کند. بعضی وقت ها گره تیروئید می تواند مقدار زیادی هورمون تیروئید تولید کند. در این حالت، بقیه غده تیروئید سرکوب شده و نمی تواند در حد معمول کار کند.
انواع ندول های تیروئید
ندولهای تیروئید میتوانند به صورت منفرد یا متعدد باشند و چهار نوع شایع از آنها وجود دارد:
1. کیستهای نرم با محتوای مایع.
2. تورمهای موضعی ناشی از خونریزی که ممکن است موقتاً دردناک باشند.
3. تومورهای خوشخیم (آدنومها) که ممکن است تیروکسین تولید کرده و علائم پرکاری تیروئید ایجاد کنند.
4. سرطان تیروئید که نیز ممکن است تیروکسین تولید کند.
در صورت حس کردن یا مشاهده ندول در گردن خود، بهتر است با یک پزشک متخصص غدد مشورت کنید تا نوع ندول را با استفاده از ترکیبی از آزمایشهای خونی، تصویربرداری رادیوایزوتوپ، اولتراسوند و تکهبرداری مشخص کنید.
درمان ندول های تیروئید
گرههای تیروئید، کیستهایی با محتوای مایع یا خون هستند که بیشتر نیازی به درمان ندارند. در صورت بزرگ شدن گره، ممکن است مایع آن با سوزن خارج شود. اکثر تومورهای خوشخیم با تجویز هورمون تیروئید کوچک و یا کاملاً محو میشوند. درمان سرطانهای تیروئید با خارج کردن آنها از طریق جراحی و بهدنبال آن تجویز ید رادیواکتیو انجام میشود. درمان زودرس و مناسب سرطانهای تیروئید، پیشآگهی درازمدت و عالی دارد.
اکثر گرههای تیروئید، سرطانی نیستند، اما در صورت نشان دادن سرطان در آزمایشات، بایستی با عمل جراحی گره برداشته شود.
ندول تیروئید، یکی از شایعترین شکایات بیماران است که برای تشخیص و درمان آن از روشهایی مانند بیوپسی سوزنی، اسکن رادیواکتیو و سونوگرافی استفاده میشود. در این میان، سونوگرافی بهعنوان روش غیرمهاجم و کمعارضهتر، بیشتر استفاده میشود.
اگر ندول تیروئید سرطانی نباشد و مشکلی ایجاد نکند، پزشک با دقت هر نوع تغییری را در ندول بررسی خواهد کرد. اما در صورت بزرگ شدن ندول و یا ایجاد مشکلات در قورت دادن غذا یا نفس کشیدن، پزشک با عمل جراحی، ندول را از بدن خارج میکند.
در صورتی که ندول تیروئید، پرکاری تیروئید را ایجاد کند، پزشک مصرف ید رادیواکتیو را به شکل یک مایع توصیه میکند. همچنین، پزشک ممکن است قرص ضدتیروئید را به شما تجویز کند تا تولید هورمون تیروئید کاهش یابد.
در برخی موارد، عمل جراحی برای بیرون آوردن ندولهای تیروئید پرکار، لازم است. بعد از عمل جراحی برای بیرون آوردن غده تیروئید، بایست
برای آشنایی با ” تومورهای تیرویید ” بر روی لینک کلیک کنید.
منبع: ویستا. تبیان. ایران سلامت