نحوه درمان پارگی مینیسک زانو چیست؟آیا درمان ضروری است؟
درد، اولین علامت پارگی مینیسک است. البته درد ممکن است خفیف باشد و شخص بتواند به فعالیتهای روزمرهاش ادامه دهد. اما هرگاه بخشی از مینیسک بین استخوان ران و ساق قرار بگیرد، درد شدیدی ایجاد میکند.
مینیسک دارای رگ های خونی نیست و در هنگام پارگی خونریزی نمیکند. اما ممکن است عروق اطراف آن هم دچار پارگی شود، در این شرایط تورم به وجود میآید.
احساس گرفتگی و قفل شدن یا صدایی مانند تق تق، معمولا از نشانههای آسیب مینیسک است.
علائم پارگی مینیسک زانو را می توان به دو گروه علائم حاد و مزمن تقسیم کرد.
علائم حاد (فوری):
در پارگی های خفیف منیسک، درد مختصری در هنگام پارگی ایجاد می شود و فرد می تواند بعد از پارگی، با درد مختصری به فعالیت خود ادامه دهد. البته درد با بلند شدن از زمین یا دو زانو نشستن بیشتر می شود. بعد از چند روز هم زانو ورم می کند. درد و ورم بعد از ۲ تا ۳ هفته از بین می رود، ولی بعدها ممکن است همراه با خم و راست شدن یا چرخش زانو درد برگردد.
علائم مزمن (طولانی مدت):
اگر به علائم حاد بعد از پارگی منیسک بی توجهی شود، معمولا این علائم بعد از گذشت چند هفته از بین رفته و یا تخفیف می یابد. با این حال علائمی برای بیمار باقی می مانند.
مهم ترین علائم مزمن پارگی منیسک بعد از چند هفته عبارتند از:
– ورم زانو در اثر افزایش مایع مفصلی زانو که در زبان عامه به آن، آب آوردن زانو می گویند. این ورم هر وقت به زانو فشار زیادی وارد شود، بصورت دوره ای بیشتر می شود.
اگر پارگی منیسک درمان نشود، پارگی کم کم بیشتر شده و ممکن است قسمت پاره شده، بصورت یک زائده در کنار منیسک در داخل زانو مرتبا حرکت کرده و موجب شود زانو به طور مکرر قفل شده، یا با هر بار گیر کردن این زائده در بین دو استخوان زانو و سپس درآمدن آن از بین دو استخوان این احساس به فرد دست دهد که چیزی از زیر زانو در می رود و یا زانوی خود فرد از زیر بدنش در می رود.
اگر مقدار پارگی جزئی باشد و درد و سایر علائم نیز برطرف شده باشد، با راهنمایی پزشک و تحت نظر فیزیوتراپ، تمرینهایی برای تقویت عضلات انجام میشود.
در صورتی که بیمار جوان باشد، پزشک میتواند مینیسک را در جای خودش بخیه بزند، البته این به شرطی است که صدمه در ناحیهای باشد که خونرسانی خوبی داشته باشد.
در صورتی که بیمار مسن باشد، یا پارگی مینیسک در محلی باشد که خونرسانی به خوبی به آن صورت نمیگیرد، ممکن است پزشک بخشی از مینیسک یا حتی سطح آن را جدا کند. گاهی نیز ممکن است کل مینیسک برداشته شود.
دوران پس از عمل جراحی یا ترمیم مینیسک ممکن است هفتهها طول بکشد و انجام تمرینات ورزشی بعد از عمل نیز -در صورت برداشتن مینیسک- اندکی متفاوت خواهد بود.
در این شرایط هرگز نباید از وزنه استفاده کرد. با توجه به نوع عمل انجام گرفته بر روی بیمار، میتوان از روشهای توانبخشی مانند راه رفتن، خم کردن ساق پا و انجام حرکات کششی برای تقویت عضلات پا استفاده کرد.