گاسترو آنتریت عبارت است از آزردگی و عفونت لوله گوارش که غالباً میتواند باعث به هم خوردن ناگهانی و گاهی شدید وضعیت گوارشی شود. افرادی که از انسولین استفاده میکنند باید پس از تزریق انسولین یک وعده غذایی استفاده کنند. فراموشی تغذیه باعث افت قند خون میشود که گاهی بیمار را به حالت کما برده و ممکن است عوارض دراز مدت داشته باشد.
باید برای خانواده بیمار توضیح داده شود که علائم گاستروآنتریت به شرح زیر است:
- اسهال و استفراغ
- قند خون پایین
- دفع کتون در ادرار بدون دفع قند
در ضمن گاستروآنتریت موارد زیر را باید در نظر داشت:
- باید به والدین هشدار داد که استفراغ، بویژه بدون وجود اسهال، ممکن است نشانه کمبود انسولین باشد و خیلی فوری باید با افزایش مقدارانسولین درمان شود.
- اگرکودک پس از ابتلا به دیابت برای اولین بار دچار گاستروآنتریت شده است و یا اگر والدین نمی دانند که در چنین شرایطی چه بایدکرد، بویژه در صورت وجود استفراغ، باید به بیمارستان مراجعه شود.
- از نوشیدنیهای حاوی قند(نه قند مصنوعی(به مقدار کم و دفعات زیاد باید استفاده نمود. مثلاً هر ۱۰ تا ۱۵ دقیقه مصرف چند جرعه مایعات مناسب در شرایط تهوع و استفراغ آب میوه، چای شیرین و محلول ORS است.
- میزان مایعات مصرفی باید یادداشت شود.
- هر ۲ ساعت یک بار قند خون باید اندازه گیری شود. قند و کتون ادرار نیز در هر نوبت ادرار کردن باید کنترل گردد.
- در صورت لزوم مقدار انسولین مصرفی باید کاسته شود. وجود کتون در ادرار، بدون قند نشانه احتیاج بیشتر به قند میباشد.
- باید تعادل مناسب بین غذای مصرفی کودک و کاهش مقدار انسولین ایجاد شود. قندخون پایین سبب افزایش حساسیت به انسولین میگردد. در نتیجه لازم میشود که مقدار انسولین روزانه به میزان ۲۰ تا ۳۰ درصد و گاهی حتی بیشتر کاهش باید.
- اگر کودک فقط از دو تزریق روزانه انسولین استفاده میکند، در ابتدا باید از مقدار انسولین رگولار و سپس در صورت لزوم از میزان انسولینNPHکاسته شود.
- به محض بر طرف شدن استفراغ می توان از مواد غذایی جامد استفاده نمود.