خانمهای دیابتی هم می توانند حامله بشوند لیکن برای حفظ سلامت مادر و بچه تمامی خانمهای دیابتی حامله باید تحت مراقبت های جدی و شدید قرار بگیرند. چنانچه پیش از انکه مرض قند شما بخوبی کنترل شده باشد حامله شوید ، ممکن است اختلالاتی در رشد و تکامل طبیعی بچه در داخل شکم شما پیش آید .
مرض قند در بارداری یکی از انواع دیابت است که در این دوران بروز می کند و در اغلب موارد نیز با خاتمه بارداری از بین می رود، اما از آنجا که ابتلا به دیابت در دوران حاملگی جزء بارداری های پرخطر محسوب می شود و بی توجهی به درمان و کنترل آن پیامدهای جدی برای مادر و جنین به دنبال دارد، پیگیری آن بسیار حائز اهمیت است.
هر حاملگی با اندکی خطر همراه است . حدس زده می شود که قریب ۹۸ تا ۹۹ درصد حاملگی ها در خانمهای غیر دیابتی با موفقیت بپایان می رسد .مطالعات جدید نشان می دهند که حاملگی در خانمهای دیابتی که قند خونشان از همان شروع حاملگی بخوبی کنترل شده باشد با همان میزان شانس موفقیت همراه است . نکته اساسی اینکه قند خون بایستی از همان ابتدای حاملگی بخوبی کنترل شود.
دیابت در حاملگی
طول مدت یک حاملگی طبیعی حدود ۴۰ هفته است که از اولین روز آخرین قاعدگی پیش از حاملگی شروع می شود . ، لذا قبل از اینکه حامله بودن یک خانم محرز شود ممکن است حدود ۶ تا ۷ هفته از شروع حاملگی وی گذشته باشد. . در این مرحله معمولا جنین در داخل رحم مادر نزدیک به یک سانتی متر طول داشته و حدود ۱۰۰۰۰ بار بزرکتر از اندازه تخمک در زمان شروع عمل لقاح است . مرحله که در طی آن جوانه های اولیه مغز ، دستگاه عصبی مغز ، نخاع و روده ها تشکیل و جوانه ها ی اولیه بازو و پدیدار گشته اند . مراحل اولیه تشکیل چشمها و گوشها پشت سر گذاشته شده و قلب جنین نیز تشکیل ودر حال تپیدن است ، بنابراین اهمیت کنترل خوب و جدی قند خون از قبل از شروع حاملگی بسادگی قابل فهم است .
حاملگی معمولا اثر دراز مدت چندانی در روی دیابت ندارد . لیکن ، اقدامات لازم برای کنترل بهتر مرض قند، در جریان حاملگی با انچه که قبل از حاملگی معمولند تاحدی متفاوت خواهد بود .در سه ماهه اول حاملگی ممکن است نیاز شما به انسولین اندکی کاهش یابد .زیرا مقداری از قند شما توسط جنین در حال تکامل مصرف می شود . بعلاوه به علت تهوع و استفراغ حاملگی میزان غذای مصرفی روزانه معمولا تقلیل می یابد .با بکار گیری اقدامات زیر از کاهش شدید قند خون جلوگیری کنید.
- غذا را اندک ولی در تعداد دفعات بیشتر میا کنید .
- شب قبل از رفتن به رختخواب اندکی غذا بخورید .
- همیشه با خود مقداری ماده قندی همراه داشته باشید .
در مرض قند در بارداری از ماه سوم حاملگی به بعد نیاز شما به انسولین احتمالا افزایش خواهد یافت .زیرا همورنهایی که توسط جفت تولید و وارد جریان خون می شوند از میزان اثر انسولین می کاهند . به همین دلیل است که به انسولین بیشتری نیاز خواهید داشت . در این مرحله به احتمال زیاد مجبورید که برای کنترل بهتر قند خونتان روزانه دو بار یا بیشتر انسولین تزریق کنید . بدین ترتیب ممکن است بدین ترتیب ممکن است مقدار انسولین تزریقی روزانه شما بطور قابل ملاحظه ای افزایش می یابد . در اواخر دوران حاملگی ممکن است انسولین مورد نیاز شما اندکی کاهش بیابد ولی برای هر گونه کاهش در مقدار انسولین روزانه باید با نظر پزشک معالجتان عمل نمایید بمنظور نگه داشتن قند خونتان در وضعیت مطلوب ، باید از برنامه منظمی که در آن رژیم غذایی ، ورزش و تزریقات مکرر انسولین معمولی (کریستال) گنجانده شده تبعیت کنید .
برای آشنایی با ” کنترل دیابت با انسولین ” بر روی لینک کلیک کنید.
منبع: معاونت بهداشتی. مهرخانه