[sbu_post_image]
خانمهای ديابتی هم مي توانند حامله بشوند ليکن براي حفظ سلامت مادر و بچه تمامي خانمهاي ديابتي حامله بايد تحت مراقبت هاي جدي و شديد قرار بگيرند. چنانچه پيش از انکه مرض قند شما بخوبي کنترل شده باشد حامله شويد ، ممکن است اختلالاتي در رشد و تکامل طبيعي بچه در داخل شکم شما پيش آيد .
مرض قند در بارداری یکی از انواع دیابت است که در این دوران بروز می کند و در اغلب موارد نیز با خاتمه بارداری از بین می رود، اما از آنجا که ابتلا به دیابت در دوران حاملگی جزء بارداری های پرخطر محسوب می شود و بی توجهی به درمان و کنترل آن پیامدهای جدی برای مادر و جنین به دنبال دارد، پیگیری آن بسیار حائز اهمیت است.
هر حاملگي با اندکي خطر همراه است . حدس زده مي شود که قريب 98 تا 99 درصد حاملگي ها در خانمهاي غير ديابتي با موفقيت بپايان مي رسد .مطالعات جديد نشان مي دهند که حاملگي در خانمهاي ديابتي که قند خونشان از همان شروع حاملگي بخوبي کنترل شده باشد با همان ميزان شانس موفقيت همراه است . نکته اساسي اينکه قند خون بايستي از همان ابتداي حاملگي بخوبي کنترل شود.
دیابت در حاملگی
مدت زمان یک حاملگی طبیعی حدود 40 هفته است که از اولین روز قاعدگی آخرین دوره قاعدگی قبل از بارداری شروع میشود. بنابراین، قبل از اینکه یک خانم باردار شود، ممکن است حدود 6 تا 7 هفته از شروع بارداری وی گذشته باشد. در این مرحله، جنین معمولاً در داخل رحم مادر نزدیک به یک سانتیمتر طول داشته و حدود 10000 برابر اندازه تخمک در زمان لقاح است. در این مرحله، جوانههای اولیه مغز، دستگاه عصبی مغز، نخاع و رودهها شکل گرفته و جوانههای اولیه بازو و پا پدیدار شدهاند. مراحل اولیه تشکیل چشمها و گوشها پشت سر گذاشته شده و قلب جنین نیز شکل گرفته و در حال تپش است، بنابراین اهمیت کنترل خوب و جدی قند خون از قبل از شروع بارداری قابل فهم است.
حاملگی معمولاً اثر طولانیمدت چندانی در روی دیابت ندارد. اما، اقدامات لازم برای کنترل بهتر بیماری قند، در طول حاملگی با انچه که قبل از حاملگی معمولاً تاحدی متفاوت خواهد بود. در سه ماهه اول حاملگی ممکن است نیاز شما به انسولین کمی کاهش یابد، زیرا مقداری از قند شما توسط جنین در حال تکامل مصرف میشود. همچنین، به علت تهوع و استفراغ حاملگی، میزان مصرف روزانه غذا معمولاً کاهش مییابد.
با اتخاذ اقدامات زیر، میتوانید از کاهش شدید قند خون جلوگیری کنید:
1. غذا را به صورت کمحجم و در تعداد دفعات بیشتر مصرف کنید.
2. شب قبل از خواب، مقدار کمی غذا بخورید.
3. همیشه مقدار کمی ماده قندی همراه داشته باشید.
در مرض قند در بارداری، از ماه سوم حاملگی به بعد، نیاز شما به انسولین احتمالاً افزایش خواهد یافت. زیرا هورمونهایی که توسط جفت تولید و وارد جریان خون میشوند، از میزان اثر انسولین کاسته میکنند. به همین دلیل، برای کنترل بهتر قند خونتان، روزانه دو بار یا بیشتر باید انسولین تزریق کنید. در این مرحله، ممکن است مجبور باشید مقدار انسولین تزریقی روزانه خود را افزایش دهید.
در اواخر دوران حاملگی، ممکن است نیاز شما به انسولین کاهش یابد. با این حال، برای هر گونه کاهش در مقدار انسولین روزانه، باید با نظر پزشک معالجتان عمل کنید تا قند خونتان در وضعیت مطلوب باقی بماند. برای رسیدن به این هدف، باید از برنامه منظمی که در آن رژیم غذایی، ورزش و تزریقات مکرر انسولین معمولی (کریستال) گنجانده شده، پیروی کنید.
برای آشنایی با ” کنترل دیابت با انسولین ” بر روی لینک کلیک کنید.
منبع: معاونت بهداشتی. مهرخانه