[sbu_post_image]
افزایش چربی های خون در طی سال های اخیر شیوع چشمگیری داشته است. کنترل و پایش چربی های خون از آن جهت که خطر بیماری های قلبی و عروقی را افزایش می دهد دارای اهمیت ویژه می باشد. شاید شما هم شنیده باشید که یکی از اقوام یا دوستان تان از بالا بودن کلسترول و یا تری گلیسرید خون رنج می برد. در طی چند نوشتار سعی شده است که با زبانی ساده به تعریف، تشخیص، عوارض و درمان این بیماری پرداخته شود.
تاثیر تغذیه در مبارزه با چربی خون بالا
اعمال تغییرات زیر در رژیم غذایی، میتواند به کاهش مقدار چربی خون کمک کند:
- به جای سرخ کردن مواد غذایی، آنها را آبپز، بخارپز و یا کباب کنید.
- به جای پنیر و شیر چرب، از انواع کم چرب استفاده کنید.
- مصرف شیرینی، کلوچه، کیک و فرآوردههای لبنی پرچرب (شیر، پنیر و کره)، روغن نارگیل، روغن خرما، بیسکوییت، چیپس، پفک، سوسیس، همبرگر، کالباس، بستنی، پیتزا، زرده تخممرغ، جگر سیاه، مغز، سیرابی و قلوه، میگو، خرچنگ و صدف را محدود کنید.
- از قسمتهای کم چرب گوشت استفاده کنید و تمام چربیهای قابل مشاهده را جدا کنید. از مرغ و ماهی بیشتر از گوشت قرمز استفاده کنید.
- در رژیم غذایی خود از سیر استفاده کنید. سیر خام یا کمی پخته شده، به میزان یک تا دو حبه در روز تاثیر مناسبی دارد. مصرف سیر همچنین میتواند علاوه بر چربی، میزان فشار خون را نیز کاهش دهد.
- مصرف سبزیجات مانند (کاهو و هویج) و میوهها مانند سیب، زردآلو، گلابی، پرتقال، لیمو، گریپ فروت و توتفرنگی را افزایش دهید.
- به طور کلی تمام مواد غذایی گیاهی مانند سبزیجات، حبوبات وغلات فاقد کلسترولاند، اما در بین آنها موادی مانند جو، کدو، شوید و سیر اثر ضد کلسترول بسیار قویتری را بروز میدهند. سویا نیز باعث کاهش کلسترول خون میشود.
- مصرف نان و غلات سبوسدار، حبوبات و انواع لوبیا، عدس، لپه و … را افزایش دهید.
- دانه کتان (بزرک) مصرف کنید؛ چرا که پوسته سفت و غیر قابل هضمی دارد. بهتر است در آب خیسانده شود. مقدار مصرف آن ۲٫۵ قاشق چایخوری و سه مرتبه در روز است. برخی از متخصصان تغذیه نیز تا ۴ قاشق غذاخوری در روز را توصیه میکنند.
- مصرف آجیلها و مغزهای برشته نشده و فاقد نمک به ویژه بادام و گردو را افزایش دهید.
- روزانه دو عدد سیب یا پرتقال، چند عدد توت فرنگی بویژه پس از غذا میل کنید که باعث کاهش جذب کلسترول مصرف شده با غذا میشود.
- حتما در کنار غذا، سبزی خوردن و یا سالاد تهیه شده با هویچ زیاد و روغن زیتون (یک قاشق غذاخوری) را میل کنید.
- مصرف تخممرغ را به هفتهای سه عدد کاهش دهید.
- میگو، دل، جگر، قلوه، کله پاچه و مغز مصرف نکنید.
- مصرف خامه و کره ممنوع است. علاوه بر آن از روغنهای حیوانی و روغنهای جامد پرهیز کنید و از روغنهای زیتون، آفتابگردان، سویا و بادامزمینی استفاده کنید.
- مبتلایان به کلسترول خون بالا و بیماران قلبی نباید روغن نارگیل و روغن پالم (نخل) مصرف کنند.
البته باید تاکید کرد هر چند برخی موارد ذکر شده سطح چربی خون را بالا میبرند اما این موضوع به معنی مصرف نکردن مطلق آنها نیست. به عنوان مثال برای مصرف شیر، پنیر و ماست نوع کم چرب و یا بدون چربی آن را خریداری کنید و یا مصرف تخممرغ، بستنی و پنیر را به دو مرتبه در هفته کاهش دهید.
منبع: تبیان