لیزر جدیدترین راه درمان موهای زائد است. لیزردرمانی مورد تایید سازمان غذا و داروی آمریکا هم قرار گرفته است. لیزر در واقع طیف خاصی از نور است که تقویت شده و بصورت موازی و همفاز تابانده میشود. در لیزرهای مورد استفاده برای موهای ناخواسته، طیف خاصی از نور لیزر با عمق نفوذ ۲ تا ۳میلیمتر به زیر پوست، صرفاً ریشه مو را هدف گرفته و آن را تخریب میکند و به بافتهای مجاور آسیبی نمیرسد.
تقریباً تمام افراد میتوانند از لیزر موهای زائد استفاده نمایند. تفاوتی در سنین مختلف و بین مردان و زنان در استفاده از این سیستمها وجود ندارد. هر چقدر پوست بیمار روشن تر و موهای زائدش تیره تر و ضخیم تر باشد، اثر بخشی لیزر بیشتر میشود. در افراد با پوست روشن و موهای تیره و ضخیم احتمال کاهش موهای ناخواسته بعد از تکمیل جلسات درمانی حدود ۸۰ درصد است. در حال حاضر هیچ لیزری روی موهای کاملاً سفید تأثیر ندارد.
با استفاده از لیزر، فولیکول های مو کاملا تخریب میشود و امکان رشد موهای زائد در آن ناحیه خاص از بین میرود حتی اگر پس از چند جلسه لیزر موها مجددا رشد کنند، اولا به تعداد کم رشد میکنند و بیرون میآیند. ثانیا، در اکثر موارد، این موها کرکی و نرم و روشن هستند.
لیزر موهای زائد از بی عارضه ترین و کم دردسر ترین لیزرها هم برای پزشک و هم برای بیمار است بطوریکه هر جلسه لیزر موهای صورت حداکثر ۱۰ دقیقه زمان می برد و بعد از لیزر هم هیچ زخمی روی پوست بیمار ایجاد نمی شود فقط قرمزی مختصری ایجاد می شود که ان قرمزی هم طی چند دقیقه تا حداکثر ۲ ساعت خوب می شود بطوریکه هیچ لکی برجا نمی گذارد . هر بار که لیزر مو تکرار میشود تراکم موها هم کمتر میشود تا اینکه بالاخره اکثر موههای زائد (۸۰ تا ۱۰۰ درصد ) از بین می روند .
برای دست یافتن به نتیجه مناسب جهت کاهش موهای ناخواسته، معمولاً ۴ تا ۸ جلسه درمان با لیزر مورد نیاز میباشد. همچنین جهت جلوگیری از رویش مجدد موها در منطقه تحت درمان، تکرار لیزر هر ۱۲ ماه یکبار برای بیشتر افراد الزامی است.
عوارض لیزر موهای زائد
در شاخه های مختلف پزشکی از لیزر استفاده می شود یقیناً می توان گفت که لیزرتراپی در درمان بیماری های پوست پیشرفت بسیار خوبی داشته است. و محققان ثابت کرده اند که استفاده از لیزر برای ازبین بردن موهای زائد نسبتاً بی خطر می باشد. پالس های لیزر انرژی ثابتی دارند برای همین شانس ایجاد اسکار یا وجود ندارد یا احتمال وجود داشتن آن بسیار کم می باشد.
در لیزر موهای زائد تغییرات رنگدانه ای در افرادی که تحت درمان با لیزر هستند به خصوص افرادی که پوست تیره تری دارند بیشتر مشاهده می شود.
در بعضی موارد خاص بر روی پوست افراد دلمه بسته می شود که این مورد توسط یک نرم کننده ملایم درمان می شود گاهی نیز فرد باید آنتی بیوتیک مصرف کند. بعد از لیزر درمانی پوست قرمز و گاهی متورم می شود که این امر عادی می باشد . و پس از ۲-۳ ساعت رفع می شود و نیاز به درمان خاصی نیز ندارد دراین صورت می توان از مرطوب کننده ها استفاده کرد.
سوالات متداول
آیا انجام لیزر موی زائد دردناک است؟
در مواردی که لیزر موی زائد بادستگاهی انجام شود که همزمان با لیزر سیستم خنک کننده موضع راخنک کند میزان درد به طور چشمگیری کاهش می یابد. دستگاه لیزر الکساندرایت ساینوشور این سیستم را دارا می باشد.ضمنا در مواردی که بیمار نسبت به درد خیلی حساس است می تواند از کرم بی حس کننده استفاده کند.
آیا لیزر موی زائد لک یا زخم ایجاد می کند؟
خیر در صورتی که لیزر موی زائد با دستگاه الکساندرایت یادایود و به صورت صحیح انجام شود باعث ایجاد زخم یا تیرگی نمی شود.
آیا در بیمارانی که علت رویش موی زائد آنهااختلالات هورمونی است لیزر موثراست؟
بله در حال حاضر در تمام کسانی که با مشکل موی زائد روبرو هستند درمان اصلی لیزر با دستگاه الکساندرایت و یا دایود میباشد. درافرادی که اختلال هورمونی دارند معمولا به صورت متناوب از لیزر و داروهای هورمونی استفاده میشود چون دارو به تنهائی باعث ازبین رفتن موها نمیشود بلکه فقط تا زمان مصرف حجم وضخامت موها کاهش می یابد وباید در کنارآن حتما از لیزر استفاده شود.
آیا درآقایان هم لیزر موهای زائد موثر است ؟
بله در آقایان هم لیزر برای کاهش موی زائد به خوبی موثر است.
آیا لیزر فقط درزمینه زیبایی به کارمی رود یا جنبه درمانی هم دارد ؟
کاربرد درمانی لیزر موی زائد در مواردی است که بیمار به دنبال اصلاح دچار فولیکولیت یا به اصطلاح عامیانه جوش در محل می شود. این حالت مخصوصا در ناحیه گردن آقایان وساق پای خانمها شایع و دراکثر موارد به درمانهای موضعی مقاوم است .در چنین مواردی تنها درمان موثر لیزر درمانی می باشد.
مراقبت های بعد از لیزر درمانی
بعد از ورزش و تعریق شدید احتمال ایجاد فولیکولیت در محل درمان وجود دارد. که این خطر با شنا کردن و استفاده از گرم کننده در محل درمان افزایش نیز می یابد. درصورتی که شدت لیزر موهای زائد مناسب باشد تغییرات گذاری رنگدانه های پوست از جمله هیپوپیگمانتاسیون بروز نمی کند. این عارضه در بیمارانی که رنگ پوست شان تیره تر است یا اخیراً برنزه کرده اند شایع تر می باشد. تغییرات رنگدانه ای دائم به در همه بیماران به جز آن هایی که پوست تیره دارند دیده می شود. اسکار در محل درمان ایجاد نمی شود مگر این که فرد عفونت باکتریال بعد از درمان داشته باشد. کک ومک ها درحین درمان از بین می روند خالکوبی ها نیز کم رنگ می شوند . سفید شدن موها به صورت دائمی در مراحل لیزر موهای زائد با IPL گزارش شده است. هنوز مشخص نشده است که این عارضه چرا ایجاد شده است امکان دارد به دلیل از بین رفتن موهای سیاه و باقی ماندن موهای سفید در محل درمان با موهای سیاه و سفید به وجود آمده باشد. البته در عمل و کلینیک لیزر موهای زائد کمتر این مورد دیده می شود اما از نظر منطقی بهتر است که بیماران نسبت به بیماری های پوستی شناخته شده از قبیل پسوریازیس و ولگاریس و عوارض جانبی آن ها آشنا شوند و نسبت به آن ها آگاهی داشته باشند.