بعد از این که سلول های پوستی شکل می گیرند به مرور روی سطح پوست یعنی لایه اپیدرم می آیند، خشک می شوند و می میرند. وقتی سلول های مرده روی سطح پوست قرار می گیرند، باعث می شوند که پوست شما ضخیم، زبر و مرده به نظر برسد. با افزایش سن، قدرت پوست برای دفع سلول های مرده کاهش می یابد، در نتیجه بهتر است که با یک عامل خارجی این سلول های مرده را از روی پوست برداریم تا باز هم احساس شادابی و تازگی را در پوست خود احساس کنیم. لایه برداری پوست صورت باعث می شود، سلول های مرده از روی سطح پوست برداشت شوند و جا برای سلول های نو و جوان باز شود تا پوست با این سلول های جوان، ظاهری جوان تر پیدا کند. معمولا لایه برداری پوست به ۳ روش مکانیکی، شیمیایی و لیزر درمانی انجام می شود. شما می توانید با توجه به نوع پوست خود، بهترین روش را برای از بین بردن لایه های مرده پوست انتخاب کنید.
اط بین بردن بافت های مرده پوست با استفاده از دستگاه لیزر فرکشنال (Fractional Co2 Laser) روش جدیدی است که در ان به جای لایه برداری از تمام سطح پوست ، ستونهای میکروسکوپیک از بافت پوست تحت تابش اشعه ی لیزر قرار میگیرند. حسن این روش جدید ، ترمیم سریع پوست و عوارض کمتر است . به دنبال ترمیم ، پوست سالم و شاداب و جوان جایگزین پوست کدر و تیره و اسیب دیده میشود .
سوالات متداول
در ادامه به سوالات رایج در مورد انجام این عمل لیزری پاسخ میدهیم .
این نوع لیزر برای برطرف کردن چه مشکلاتی به کار میرود؟
موارد کاربرد این لیزر عبارتند از :
– برطرف کردن اسکار ناشی از آکنه و زخم های سطحی
– از بین بردن منافذ باز پوست و جوشهای زیر پوستی
– شفاف سازی پوست کدر
– برطرف کردن چروک های ریز و سطحی
– از بین بردن آسیب های ناشی از آفتاب
آیا انجام این عمل دردناک است ؟
قبل از انجام لیزر، پوست شما با استفاده از کرم های بیحسی موضعی ، بی حس می شود و شما در طول عمل ، احساس درد نخواهید داشت .
انجام این عمل چه مدت طول میکشد ؟
بر حسب اینکه چه سطحی از پوست لیزر میشود متفاوت است . برای انجام این کار به طور متوسط ١/۵ -١ ساعت وقت در نظر بگیرید . ( برای بیحس شدن پوست با استفاده از کرم های بیحسی موضعی حدود ۴۵-٣٠ دقیقه و برای لیزر پوست کل صورت حدود ٣٠-٢٠ دقیقه وقت لازم است )
بعد از عمل ، پوست به چه شکل در می اید ؟
بعد از عمل ، پوست شما قرمز و کمی متورم خواهد بود . در طی روزهای بعد از عمل ، تا حدود یک هفته ، قرمزی و تورم ، گاها اندکی ترشح ، خشکی و پوسته ریزی خواهید داشت . ولی همه ی این علائم خفیف هستند و شما به راحتی میتوانید به فعالیت های روزمره ی خود بپردازید و نیازی به استراحت در منزل ندارید .
بعد از عمل چه مراقبت هایی لازم است ؟
بعد از لایه برداری پوست صورت باید روزانه ٣-٢ بار ناحیه لیزر شده را با اب خنک بشویید و از کرم های ترمیم کننده که توسط پزشک متخصص پوست تجویز شده استفاده کنید . قبل از خارج شدن از خانه حتما ضد افتاب بزنید و هر دو ساعت یک بار ان را تمدید کنید . باید داروهای انتی بیوتیک خوراکی و ضد تبخال ( در صورت صلاحدید پزشک ) به موقع و سر ساعت مصرف شوند .
چند جلسه درمان لازم است ؟
بسته به مشکلی که دارید و صلاحدید پزشک متفاوت است . معمولا به طور متوسط سه جلسه درمان با فواصل ۴-٣ هفته یکبار انجام میشود . به دنبال اولین جلسه درمان متوجه تغییرات مثبت واضح ، شادابی و بهبودی مشخص در ظاهر پوست خود خواهید شد .
آیا انجام این عمل عارضه دارد؟
در صورتیکه این عمل توسط پزشک متخصص پوست با تجربه انجام شود ، و شما تمام توصیه ها و مراقبت ها را به درستی انجام دهید ، ریسک بسیار کمی دارد . گاها ممکن است قرمزی پوست کمی طول بکشد که با گذشت زمان و مصرف دارو رفع خواهد شد .
موارد کاربرد
مواردی که میتوان از لایه برداری پوست صورت استفاه کرد :
– آکنه: جوشهای سرسیاه و سرسفید، ضایعات التهابی و ضایعات کیستیک
– تغییرات رنگدانهای پوست: ککومک، لک های صورت و لکههای تیره ایجاد شده به دنبال ضایعات التهابی
– تغییرات ناشی از نورآفتاب: چینوچروکهای ظریف و کراتوزهای آفتابی
– اصلاح اسکارهای ظریف
موارد منع مصرف
مواردی که نباید از لایهبرداری استفاه کرد :
– پوستهای شدیدا حساس
– پوست تیره
– مصرف داروهایی که پوست را به نور حساس میکند مثل تتراسایکلین
– بروز تبخال مکرر
– درماتیت فعال صورت
– تماس شدید با نور افتاب
– وجود مشکلات روانی
– در بیماران با انتظارات غیر واقعی
– بیماران وسواسی
عوارض لایهبرداری پوست
۱- تیره شدن پوست : شایعترین عارضه لایه برداری پوست صورت با تری کلرواستیک اسید، تیره شدن پوست پس از التهاب است که معمولا در اثر برخورد زودهنگام با نور آفتاب ایجاد میشود.
۲- عفونت : خطر عفونت با ویروس تبخال، هر فردی را با هر نوع روش درمانی تهدید میکند. لذا تمامی این افراد باید از دو روز قبل از عمل، به مدت ۷ روز تحت درمان پیشگیرانه با داروهای ضدویروس قرار بگیرند.
۳- ایجاد جوشگاه: اگر چه این موضوع نادر است، اما ممکن است جوشگاه (اسکار) ناشی از لایهبرداری با فنل رخ دهد که برای بیمار ناراحتکننده است. نواحی دور دهان به ویژه لب فوقانی و نواحی روی فک تحتانی شایعترین محل بروز اسکار هستند. اسکار ممکن است در نتیجه مراقبت ناکافی از زخم پس از درمان رخ دهد.
۴- بیرنگ شدن پوست : ممکن است بیمارانی که تحت لایه برداری پوست صورت با فنل قرار میگیرند، دچار بیرنگ شدن پوست شوند. علت آن است که در این روش درمانی، ملانوسیتها که مسئول ساختن رنگدانههای پوست هستند، قابلیت تولید رنگدانه (ملانین) را از دست میدهند و این موضوع موجب میشود که پوست نمای بیرنگ پیدا کند.