کیفوز یا قوز کمر، انحنایی در ستون فقرات است که منجر به گرد شدن کمر خواهد شد. این مشکل که معمولاً به نام قوز کمر شناخته میشود، کاملا شایع است. به عبارت سادهتر، کیفوز منحنی واقع شده در ستون فقرات پشت قفسه سینه است.
علائم و نشانه ها
برجستگی غیر عادی در ستون مهره ها همراه یا بدون انحناء جانبی ستون فقرات، درد، اشکال در راه رفتن، خستگی زودرس و در مراحل شدید بیماری ، اختلالات تنفسی و عصبی از علائم آن است.
علت
چندین عامل در بروز این وضعیت مؤثر است.
بد قرار گرفتن وضعیت بدن بخصوص در هنگام نشستن که غالباً با سعی و کوشش در قرار دادن بدن در وضعیت صحیح اصلاح می شود.
ضعف عضلات در بیماری های عضلانی بدن
قوز که در مواردی مانند در رفتگی لگن و خمیدگی طبیعی ستون مهره ها دیده می شود.
بیماری های ستون مهره ها که به وسیله بیمار و یا پزشک قابل اصلاح نیستند.
شکستگی ستون مهره ها در اثر تصادف یا تومور
علل مادرزادی
راه و روش درمان
تمرینات ورزشی
تمرینات کششی می تواند انعطاف پذیری ستون فقرات را بهبود بخشد و سبب تسکین کمر درد شود. تمرینات تقویت عضلات شکم ممکن است به بهبود وضعیت کمک کند.
قوزبند یا بریس
کودکانی که بیماری شویرمان دارند ممکن است قادر به توقف پیشرفت کیفوز با پوشیدن بریس بدن در حالی که استخوان آن ها هنوز در حال رشد است. قوزبندهای آماده فقط برای یادآوری مناسب هستند فرد میتواند برای مدت زمان کوتاه یعنی حداکثر یک یا دو هفته از این قوزبندها استفاده کند تا وقتی فرد نادرست می نشیند به او یادآوری کند این نوع برای اصلاح وضعیت خوب هستند ولی نمی توان طولانی مدت استفاده کرد زیرا عضلات ضعیف می شوند.
اصلاح شیوه کار کردن
انجام ورزش، قوز را در این افراد برطرف می کند. به کودکان و دانشآموزان درست نشستن را هنگام درس خواندن و انجام تکالیف آموزش دهید. گاهی افراد به دلیل عادت های نادرست در سنین پایین دچار قوز میشوند و بعد از ۳۰ – ۲۵ سالگی برای درمان مراجعه می کنند. که باید اصلاح وضعیت و درمان های دیگر انجام شود.
برای پیشگیری، از ماندن در هر وضعیت تشدید کننده قوز خودداری کنید و ورزشهایی را انجام دهید که سبب صافی پشت و عقب رفتن شانهها شود.
این ورزش ها، برای اصلاح قوز خفیف مناسب است اگر درجه انحراف از ۵۰ بالاتر شد به بریس نیاز است و برای بالاتر از ۷۰ درجه انحراف، جراحی ضروری مورد نیاز است.
در افراد میانسال مبتلا به قوز، بریس موثر نیست. و ورزشهای دائمی سبب کشش عضلات جلوی سینهای و تقویت عضلات پشت شده و ازافزایش قوز و درد کاسته ولی قوز برطرف نمی شود اگر با این ورزش ها باز هم قوز پیشرفت نماید جراحی نیاز است.
شیوه زندگی سالم
حفظ وزن سالم بدن و فعالیت بدنی منظم ، به پیشگیری از کمر درد و تسکین علائم کمر از کیفوز کمک خواهد کرد.
رژیم غذایی مناسب
با کلسیم و ویتامین D و غربالگری برای تراکم استخوان کم، به خصوص اگر سابقه خانوادگی از پوکی استخوان یا سابقه شکستگی قبلی وجود دارد ممکن است به افراد مسن برای جلوگیری از تضعیف استخوان، شکستگی فشرده سازی و کیفوز پس از آن کمک کند.
جراحی و سایر روش ها
اگر منحنی کیفوز بسیار شدید و یا اگر انحناء روی طناب نخاعی یا ریشه عصب نخاعی فشار وارد کند دکتر شما ممکن است جراحی به منظور کاهش درجه انحناء را انجام دهد.
رایج ترین روش، به نام همجوشی ستون فقرات، دو یا بیشتر از مهره های آسیب دیده به طور دائم اتصال می دهند. جراحان قطعه ای از استخوان را بین مهره قرار داده و سپس مهره ها را همراه با میله های فلزی و پیچ اتصال می دهند تا ستون فقرات بهبود یابد.