[sbu_post_image]
هیرسوتیسم در زنانی که دچار هیرسوتیسم خفیف هستند و پریود منظم دارند ندرتاً درنتیجه یک مشکل جسمی حاد ایجاد میشود. درصورت حاد بودن هیرسوتیسم(موهای زائد) و همراه بودن پرمویی زنان با قاعدگی نامنظم یا هر علامت دیگری که نشاندهنده بالا رفتن هورمون مردانه باشد، مثل کچلی یا بم شدن صدا، ممکن است یک مشکل جسمی علل پرمویی و اختلالات قاعدگی زنان باشد.
دلایل پرمویی زنان
-
پرمویی ارثی/خانوادگی
در اکثریت قریب به اتفاق زنان، هیرسوتیسم ارثی است و ممکن است در سایر زنان خانواده نیز دیده شود. مقدار هورمون مردانه تستوسترون در این زنان به میزان طبیعی است. مشکل این است که موها به آن مقدار کم هورمون مردانه حساستر هستند و درنتیجه سریعتر و ضخیمتر رشد میکنند. افزایش رشد موهای ضخیم در زنان معمولاً ابتدا در اواخر نوجوانی مشاهده میشود و تدریجاً با بالا رفتن سن جدیتر میشود.
-
پرمویی نژادی
همانطور که در زنان مو مشکی مثل کشورهای مدیترانهای دیده میشود. یکی از این نژادها، نژاد ایرانی است و اغلب خانم های ایرانی از کودکی پر مو هستند، بدون این که هیچ اختلال هورمونی در آنها وجود داشته باشد.
-
پرمویی و سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
این یک علت متداول از هیرسوتیسم است و ممکن است با مشکلات دیگری مثل جوش، پریود نامنظم، ناباروری و چاقی نیز همراه باشد. زنان مبتلا به این سندرم، در سنین بالاتر بیشتر در معرض ابتلا به دیابت و بیماری قلبی قرار دارند. این وضعیت معمولاً در بزرگسالی تشخیص داده میشود اما علائم پرمویی زنان معمولاً از سنین نوجوانی آشکار میشود. آزمایش خون میتواند اختلالات هورمونی را بهخوبی نشان دهد.
-
پرمویی ناشی از داروها
برخی داروها مثل موارد زیر می توانند از علل پرمویی زنان باشند.
- فنیتوئین (اِپانوتین) که در صرع استفاده میشوند.
- سیکلوسپورین که پس پیوند کلیه و در التهاب مفاصل استفاده میشود.
- داروهای بدنسازی مثل استیروئیدهای آنابولیک
- ماینوکسیدیل که برای فشارخون بالا و درمان کچلی استفاده میشود.
-
پرمویی ناشی از تولید بیش از حد هورمون های مردانه
همه زنان در غده آدرنال، تخمدان و بافتهای چربی و عضلانی خود مقدار کمی آندروژن (هورمون مردانه) تولید میکنند. اگر در یک یا چند ناحیه از بدن تولید این هورمون بیشتر از حد معمول باشد، ممکن است هیرسوتیسم (رشد مو زائد در نواحی مردانه) ایجاد شود. زنان ممکن است به عنوان تنها نشانه یک بیماری یا به عنوان نشانه ویریلیسم (مقدار زیاد هورمون مردانه) به پرمویی زنان مبتلا شوند. اگرچه پرمویی زنان نادر است، اما ممکن است نتیجه یک مشکل حاد در تخمدان یا غده آدرنال باشد. آزمایش خون و اسکن شکم میتواند به تشخیص پرمویی زنان کمک کند.
-
پرمویی ناشی از هیپرپلازی آدرنال مادرزادی
در بخش کوچکی از زنان، پرمویی زنان ناشی از مشکلات در تولید کورتیزول (یک استروئید طبیعی بدن) توسط غده آدرنال ایجاد میشود. به همین دلیل، برای مقابله با پرمویی زنان، غده آدرنال به تولید بیشتر هورمونهای مردانه خود ادامه میدهد. این وضعیت، که به نام هیپرپلازی آدرنال مادرزادی شناخته میشود، به ارث میرسد. علائم پرمویی زنان ناشی از این وضعیت معمولاً تا پایان دوران نوجوانی یا در دوران بزرگسالی شناخته نمیشود. درمان پرمویی زنان ناشی از هیپرپلازی آدرنال مادرزادی امکانپذیر است و شامل جایگزینی کمبود کورتیزول توسط بدن با استفاده از قرصهای استروئید میشود.
درمان پرمویی زنان
پرمویی زنان به افزایش موهای ترمینال با الگوی مردانه در زنان اشاره دارد. این وضعیت، با وجود ارتباط کلی با هیپرآندروژنمی، در بخشی از زنانی که علایم خفیفی دارند، ممکن است در سطوح طبیعی آندروژن رخ دهد. سندرم تخمدان پلی کیستیک به عنوان شایعترین عامل پرمویی زنان شناخته میشود و در حدود ۳ نفر از هر ۴ زن مبتلا به این بیماری هستند.
درمان هیرسوتیسم باید بر اساس شدت و علل پرمویی زنان و همچنین تأثیر آن بر روی کیفیت زندگی بیماران انجام شود. همچنین، وضعیت باروری بیمار و هر گونه عوارض جانبی بالقوه نیز باید در تصمیمات درمانی مدنظر قرار گیرد. در حال حاضر، هیچ گزینه دارویی خاصی که برای زنان باردار مناسب باشد، وجود ندارد. زنانی که قصد بارداری دارند میتوانند از روشهای زیبایی و آرایشی برای از بین بردن موهای زائد استفاده کنند. همچنین، زنان چاق باید به کاهش وزن تشویق شوند زیرا چاقی میتواند سطح آندروژن سرم را افزایش داده و تأثیر درمانی داروها را کاهش دهد.
خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطلب ” درمان پرمویی ” و ” نشانه های هیرسوتیسم ” را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه پرمویی زنان مطالعه فرمایید.
منبع: رژیم درمانی نوین. دلبر