[sbu_post_image]
هیرسوتیسم یا پرمویی به رشد بیش از حد موها در صورت و بدن خانمها گفته میشود. موهای صورت یک خانم باید به طور طبیعی کمرنگ و نازک باشند و به آسانی قابل دیدن نباشند. اگر متوجه شدید که موهای ضخیم و سیاه با الگوی مردانه، به ویژه در محل ریش و سبیل، رشد کردهاند یا اگر در مدت زمان کوتاهی رشد سریع مو در بدنتان داشتهاید، حتماً به پزشک متخصص غدد مراجعه کنید. باید توجه داشته باشید که علل پرمویی علاوه بر اینکه بر روی ظاهرتان اثر میگذارد، ممکن است مشکلات درونی فراوانی را برایتان ایجاد کند، پس آن را دست کم نگیرید. قبل از تشخیص هیرسوتیسم (رشد موهای زائد) باید به این نکته توجه داشته باشید که الگوی طبیعی رشد مو بر اساس زمینه نژادی بسیار متفاوت است.
علت هیرسوتیسم
برای پیدا کردن علت هیرسوتیسم باید به سن ایجاد، سرعت پیشرفت رشد مو و نشانه همراه آن توجه کنیم. اگر چرخه های قاعدگی به هم خورده باشد به احتمال زیاد مشکل از تخمدان است (مثلاً تخمدان پر کیست) و ربطی به غده فوق کلیه ندارد، اما اگر ترشح شیر از پستان، فشار خون بالا، سهولت کبود شدن، افزایش وزن قسمتهای مرکزی مثل شکم و ضعف وجود داشته باشد به مشکلات غده فوق کلیه فکر می کنیم.
اگر قاعدگی شکل طبیعی دارد، ممکن است هیرسوتیسم ژنتیکی باشد. هیرسوتیسم دارای درجات مختلفی است. زنی با هیرسوتیسم خفیف ممکن است علائم رویش موی تیره در روی لب فوقانی، چانه، اطراف پستانها یا روی شکم داشته باشد. هیرسوتیسم پیشرفته تر منجر به رشد مو در پشت، شانه ها، جناغ سینه و بالای شکم می شود. این نوع هیرسوتیسم بیشتر اوقات در هنگام بلوغ ایجاد میشود و علت آن اختلالات هورمونی شدیدی است که در این دوران ایجاد می شود.
برای تشخیص حتماً به یک پزشک متخصص غدد مراجعه کنید. پزشک شما ممکن است سوالاتی در مورد تاریخچه پزشکی با توجه خاص به چرخههای قاعدگیتان بپرسد و ممکن است معاینه تان کند. در مورد کسانی که هیرسوتیسم و به هم خوردن چرخه های قاعدگی جدیداً اتفاق افتاده، ممکن است نیاز به بررسی در مورد مشکلات بالقوه خطرناکتری مانند تومور تخمدانها، غدد فوق کلیوی یا هیپوفیز باشد.
پرمویی ناشی از اختلالات هورمونی
اگر در خانمها زمینه خانوادگی برای ابتلا به پرمویی صورت وجود نداشته و افزایش مو نسبتا ناگهانی یا سریع باشد، ممکن است ناراحتی هورمونی در کار باشد. هورمونهای مردانه و زنانه هر دو، در بدن مرد و زن تولید میشوند. میزان متوسط تولید هورمون مردانه در خانمها حدود دو سوم تولید آن در آقایان است. ممکن است بدن یک خانم در اثر مشکلات غدد فوق کلیوی یا تخمدانها، هورمون مردانه بیشتری تولید کند و علایم مردانه مثل موهای زبر و تیره در صورت او پدید آید. رشد غیرطبیعی مو در صورت، قسمت پایین شکم و اندامها نیز پیش میآید.
مهم است به یادآوری این نکته که اغلب اوقات، پرمویی در خانمها با هیچ نوعی بیماری داخلی یا عدم تعادل هورمونی همراه نیست. اکثر خانمهای مبتلا به پرمویی، از نظر جسمی کاملا «زن» هستند و سیکل قاعدگی و بارداری آنها طبیعی است. تستهای آزمایشگاهی نیز در اکثر موارد، ازدیاد هورمون مردانه را نشان نمیدهند.
پرمویی ناشی از داروها
در برخی موارد، مصرف برخی داروها میتواند باعث افزایش مو در نقاط مختلف بدن شود. به عنوان مثال، داروهایی مانند پردنیزولون که در درمان بیماریهای التهابی مانند آرتریت روماتویید استفاده میشوند، ممکن است باعث افزایش مو در نقاطی مانند گردن شوند. همچنین، داروهای دیگری مانند ماینوکسیدیل نیز میتوانند باعث افزایش مو در برخی افراد شوند.
در برخی موارد، استفاده از داروهایی با خواص هورمون مردانه ممکن است باعث افزایش مو در خانمها شود. در برخی بیماریهای زنانه که عدم تعادل یا کمبود هورمونی ایجاد میکنند، میزان دارو مصرفی حائز اهمیت است. در برخی موارد، میتوان مقادیر کمی از هورمون مردانه را بدون عوارض جانبی نامطلوب تجویز کرد. با این حال، در بیماریهای شدیدتر، ممکن است مقادیر بیشتری از هورمون مردانه لازم باشد که باعث پرمویی صورت و سایر علایم مردانه مثل کلفت شدن صدا و ریزش موی سر از نوع مردانه شود.
افزایش مو ناشی از مصرف داروها معمولا با قطع مصرف دارو قابل برگشت است، اما ممکن است مدتی طول بکشد تا تاثیرات دارو از بین برود. در صورتی که استفاده از داروها به مدت طولانی ادامه یابد، ممکن است نیاز به روشهای موقتی برای کنترل افزایش مو وجود داشته باشد.
پرمویی بعد از یائسگی
افزایش موی صورت پس از یائسگی نسبتا شایع است، به خصوص در خانمهای نژاد مدیترانهای یا نسل سامی. موهای بالای لب و چانه و اطراف صورت، تیرهتر، ضخیمتر و زبرتر میگردند. علت دقیق این افزایش مو، که غیرطبیعی هم تلقی نمیشود، معلوم نیست. این افزایش مو ممکن است ادامه یابد، ولی در اکثر خانمها علل پرمویی حدی دارد و بعید است که به ریش درآوردن کامل منتهی گردد.
خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطلب ” درمان پرمویی ” و ” نشانه های هیرسوتیسم ” را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه پرمویی زنان یا هیرسوتیسم مطالعه فرمایید.
منبع: زرهنر. خبر لیست