[sbu_post_image]
هیرسوتیسم به صورت وجود موی زیاد و با الگوی مردانه در صورت وبدن تعریف می شود و بین 5 تا 10% زنان را در سن تولید مثل درگیر می کند.
هیرسوتیسم می تواند نشانه اولیه و یا تنها نشانه ازدیاد آندروژن باشد و معمولاً در نتیجه عدم تخمک گذاری مزمن ایجاد می شود . هیرسوتیسم هم یک مشکل اندوکرین و هم یک مشکل زیبایی است و باید پزشک علاوه بر توجه به آن ، با بیمار همدلی کند.
نشانه ها و علائم هیرسوتیسم
*خشونت صدا
*آکنه
*کم پشت شدن مو
*موهای سیاه و زبر در صورت ، سینه ، پشت
*کاهش اندازه پستان ها
*افزایش حجم عضلات
*قاعدگی های نامنظم
علل و عوامل هیرسوتیسم
هیرسوتیسم که از نظر زیبایی ناراحت کننده است ، نتیجه نهایی تعدادی ازعوامل به شرح زیراست :
1- تعداد فولیکولهای مو ( زنان آسیایی که دچار تومورهای تولید کننده آندروژن می شوند ، بندرت دچار هیرسوتیسم می گردند ، چون در آنان تعداد فولیکولهای مو به ازای واحد سطح کم است)
2-میزان تبدیل موهای کرکی در حال استراحت به موی ترمینال بزرگسالان توسط آندروژن
3-نسبت فازهای رشد به استراحت در فولیکولهایی که تحت تاثیر قرار گرفته اند .
4-غیر همزمانی سیکل های رشد در مجموعه های فولیکولهای مو
عامل اصلی در هیرسوتیسم ، افزایش میزان آندروژن ( معمولاً تستسترون ) است که تحریک اولیه رشد را باعث می شود و سپس رشد مداوم موهارا حفظ میکند به طور کلی تقریباً در هر زنی که مبتلا به هیرسوتیسم است ، میزان تولید تستسترون و آندروژن افزایش یافته است.
بیماریهایی که باعث افزایش آندروژن می شوند ،عبارتند از :
الف ) سندرم تخمدان پلی کیستیک
ب ) سندرم کوشینگ : این سندرم به دنبال افزایش هورمون کورتیزول در بدن پدید می آید . افزایش سطح کورتیزول باعث اختلال در تعادل هورمون های جنسی بدن و در نتیجه هیرسوتیسم می شود.
ج ) هایپرپلازی مادرزادی آدرنال : در این بیماری غدد آدرنال به طور غیر طبیعی هورمون های استروئیدی مانند آندروژن و کورتیزول را تولید می کنند .
د ) داروها : برخی داروها باعث هیرسوتیسم می شوند ، مانند : دانازول – سیکلوسپورین – مینوکسیدیل
ه ) هایپرآندروژنیسم و هایپرانسولینمی : این دو عامل معمولاً با هم همراه هستند . هایپرانسولینمی می تواند مستقیماً تولید آندروژن را در سلولهای تخمدان افزایش دهد . درمانهای کاهنده انسولین باعث کاهش هیرسوتیسم می شوند .
منبع: مرکز درمان ناباروری قم