[sbu_post_image]
دلایل زیادی وجود دارد که باعث می شود یک فرد به اندازه ای که باید یا مد نظر دیگران است رشد نکند. به طور کلی مسایل ژنتیکی اولین ومهم ترین علت عدم افزایش قد در کودکان است. در این نوع کوتاهی قد، سرعت رشد كودک در سال طبیعی است و سن استخوانی نسبت به سن تقویمی عقب نیست. اما کودکانی هستند که از سن 2 سالگی، افزایش قد ندارند. این کودکان سرعت رشدشان در سال تقریبا طبیعی است، اما سن استخوانی آنها عقبتر است. بلوغ در این کودکان با تأخیر است، اما در نهایت، بیشتر این كودكان به حد ژنتیكی قد خود میرسند.
علت عدم افزایش قد
یادتان باشد بیماریهایی مانند سوءتغذیه، كمبود ویتامین D و کمبود كلسیم كه موجب نرمی استخوان میشود، بیماری سلیاك (ناتوانی در تحمل گلوتن موجود در گندم)، كمخونیها، بیماریهای التهابی دستگاه گوارش، بیماریهای كلیوی مزمن، نارسایی قلبی، بیماریهای مزمن ریوی یا كبدی و كمكاری تیروئید از عوامل موثر در افزایش قد هستند.
همچنین مصرف برخی داروها مانند داروهای كورتونی و اختلالات رشد داخل رحمی نیز ازعلل دیگر نبود افزایش قد كودكان هستند.
البته در نزدیكی سنین بلوغ سرعت رشد كمتر خواهد شد. سرانجام در دوره بلوغ یك جهش رشد قدی وجود دارد. حداكثر جهش رشد قدی در دختران پیش از شروع عادت ماهیانه و در پسران در مراحل انتهاییتر بلوغ است.
یادتان باشد تبلیغاتی که از روش های مختلف افزایش قد دیده می شود، صرفا برای فروش محصولات است و تاثیری روی افزایش طول قد افراد بالغ ندارد. البته ممکن است مصرف قرص های کلسیم و منیزیم برای بعضی افراد به عنوان داروهای مکمل برای سلامت استخوان و پیشگیری از پوکی استخوان توصیه شود ولی در رشد آن ها تاثیری نمی گذارد. این قرص ها در صورتی برای افراد بالغ توصیه می شوند که در رژیم غذایی خود به اندازه کافی این مواد را دریافت نکنند.
به طور معمول در سنین 15 تا 17 سالگی در دختران و 16 تا 18 سالگی در پسران، صفحات رشد(صفحات غضروفی استخوان) بسته می شوند و امكان افزایش قد، پس از آن وجود نخواهد داشت.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان