ظاهر شدن علائم بلوغ ازنظر فیزیکی و هورمونی در دختران قبل از ۸ سالگی و در پسران قبل از ۹ سالگی، بلوغ زودرس نامیده میشود. ابتدا این کودکان بلندتر از همسنهای خود هستند ولی بهدلیل بلوغ زودرس استخوانها، در نهایت قد کوتاهتری در بلوغ خواهند داشت. بلوغ زودرس از دو جنبه اهمیت زیادی دارد؛ جنبه اول، علت ایجادکننده است که پزشک متخصص با انجام آزمایشهای لازم و پیگیریهای منظم و دقیق کودک، طی مدت طولانی بهدنبال علت بلوغ زودرس می گردد و جنبه دوم، اثر بلوغ زودرس بر رشد قدی و روانی کودک است. همچنین کودکان مقابل استرسهای زمان جوانی قرار میگیرند و نمیدانند چه کار باید بکنند . آنها از نظر جسمی تظاهرات بلوغ را دارند ولی تجربه کافی ندارند و نیز دختران با ظاهر شدن علائم بلوغ جنسی، ممکن است دچار وحشت و مشکلات روحی شوند.
علل و عوامل موثر در بلوغ زودرس
۱٫ عوامل ارثی یا ژنتیک و انتقال این ویژگی زودرسی بلوغ از والدین و اجداد به فرزندان
۲٫ عامل تغذیه ، بویژه غذاهای هورمون دار و مصرف زیاد مواد پروتئینی مانند گوشت و تخم مرغ و غیره
۳٫ عوامل اجتماعی و فرهنگی مانند دیدن صحنه های جنسی و شنیدن داستان ها و شرح حال های مربوط به آن نوع مسائل ، تصویر ها و تبلیغات انواع رسانه ها مانند تلویزیون و ماهواره ، اینترنت و سی دی و غیره.
۴٫ بازی ها و نوازش های غلط و بی غرض توسط والدین در دوران خردسالی
۵٫ اضطرابات و نا امنی های مکرر برای کودک و دلشوره هایی که برای او در عرصه ی زندگی حاصل می شود و او را در خود غرق می کند.
۶٫ از دیگر عوامل ایجاد بلوغ زودرس می توان به وجود عوامل محیطی مثل نوع لباس ، معاشرت ناصحیح ، ستایش جنس مخالف نزد کودک ، تعقیب کنجکاوی و تجسس توسط کودک ، نیاز شدید به محبت ، نقص اخلاق و شوخی های بی بندوبار و … میتوان نام برد.
عوامل اجتماعی و فرهنگی مانند دیدن صحنه های جنسی و شنیدن داستان ها و شرح حال های مربوط به آن نوع مسائل ، تصویر ها و تبلیغات انواع رسانه ها مانند تلویزیون و ماهواره ، اینترنت و سی دی و غیره می تواند از علل مهم ایجاد بلوغ زودرس دانست.
تشخیص بلوغ زودرس
راه های تشخیص علت بلوغ زودرس عبارتند از:
- تصویربرداری سر به صورت رادیوگرافی در تشخیص کمک کننده است.
- در این کودکان (پسر یا دختر) بررسی مغز با MRI حتما انجام میشود.
- سونوگرافی از تخمدانها و شکم و بررسی آزمایشگاهی هورمونهای مختلف و نیز تعیین سن استخوانی -انجام میشود.
- در صورت طبیعی بودن معاینات و آزمایشها، حتما باید هر ۶ ماه یک بار توسط پزشک بررسی انجام شود.
امروزه بسیاری از پدرها و مادرها نگران پدیدهای به نام «بلوغ زودرس» و علت بلوغ زودرس در فرزندانشان هستند و اینکه میخواهند بدانند با این پدیده، چگونه باید برخورد علمی و درست داشته باشند. بلوغ در دختران با بزرگ شدن سینهها و شروع عادت ماهانه ظاهر میشود و در پسران با افزایش شهوت که به شکل اختلالات رفتاری تظاهر میکند.
خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطلب ” درمان بلوغ زودرس ” را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه بلوغ زودرس مطالعه فرمایید.
منبع: جهان نیوز. آکاایران