[sbu_post_image]
هموکروماتوز یک بیماری غیر شایع است که در اثر تجمع بیش از حد آهن در بدن ایجاد میشود. در اکثر افراد این بیماری بهعلت یک اشکال وراثتی بروز میکند. مشکل اصلی در زیادی جذب آهن از طریق لوله گوارش است.
علت جذب زیاد آهن در بدن (هموکروماتوز)
علت اصلی جذب زیاد آهن در بدن (هموکروماتوز)، ارثی است؛ هرچند به دلیل ابتلای فرد به برخی بیماریها نظیر تالاسمی ماژور یا نارسایی مغز استخوان ـ که در آنها افزایش ذخایر آهن و رسوب آن در اندامها ایجاد میشود ـ هموکروماتوز ممکن است بروز کند.
سیستم روده انسان به گونهای تنظیم شده است که از یک سو، درصد مشخصی آهن از طریق آن جذب میشود و از سوی دیگر با توجه به اینکه آهن بدن تنها از راههای خاصی چون ریزش سلولهای مخاطی یا پوستی یا عادت ماهانه دفع میشود، در صورتی که فرد دچار کمخونی مقاوم به درمان یا بیماریهایی که نیاز به تزریق مکرر خون دارند، شود، آهن ورودی از این طریق، در بدن تجمع و رسوب میکند.
در بیماری هموکروماتوز عملکرد طبیعی چندین ارگان بدن دچار اختلال میشود.
تجمع بیش از حد آهن در بدن که ایجاد بیماری هموکروماتوز (Hemochromatosis) میکند، موجب افزایش جذب رودهای این عنصر همراه با رسوب و آسیب بسیاری از بافتها نظیر کبد، قلب، پانکراس (لوزالمعده)، مفاصل و هیپوفیز میشود. محل اصلی تجمع آهن، غدد درون ریز مانند کبد، آدرنال (غده فوقکلیوی)، پانکراس، قلب و حتی مفاصل و عضلات است.
نشانه های هموکروماتوز
- رنگ خاکستری متمایل به تیره در پوست به علت افزایش آهن یا برنزه شدن آن، شک به هموکروماتوز را افزایش میدهد.
- ضعف و بیحالی، دردهای مفصلی، کاهش وزن، دلدرد، کاهش موهای بدن، تحلیل غدد جنسی، کاهش میل جنسی و اختلال قاعدگی از علائم زودرس بیماری تجمع زیاد آهن هستند.
- نارسایی و از کار افتادن کبد (سیروز) به دلیل تجمع آهن، از جمله عوارض ثانویه ابتلا به این بیماری است.
- به علت رسوب آهن در پانکراس، میزان انسولین و گلوکاگون در خون در بیماران مبتلا به هموکروماتوز بالا میرود. در واقع سطح انسولین ممکن است کاهش یابد و گاهی اوقات دیابت شیرین نیز به طور همزمان عارض میشود.
- نارسایی غدد فوق کلیوی و التهابات عضله قلب (کاردیومیوپاتی) از دیگر عوارضی است که در صورت درمان نشدن هموکروماتوز، موجب بروز مشکلاتی برای بیمار میشود.
منبع: تبیان