سندرم کوشینگ یک اختلال هورمونی ناشی از سطوح بالای کورتیزول در خون است و با ایجاد اختلال در متابولیسم پروتئین، چربی و کربوهیدرات شناخته می شود. این سندرم را به نام hypercortisolism (افزایش کورتیزول ) نیز می نامند. سندرم کوشینگ بسیار کم و نادر است.
کار هورمون کورتیزول در بدن
هورمون کورتیزول اعمال مهمی را در بدن انجام می دهد، اما هنگامیکه مقدار آن در بدن زیاد شود، اثرات منفی در بدن دارد. کورتیزول به نرمال کردن فشار خون و عملکرد صحیح سیستم قلبی عروقی و کاهش بیماری های ناشی از ضعف سیستم ایمنی و توازن اثرات هورمون انسولین در شکستن قندها برای انرژی و همچنین تنظیم سوخت و ساز پروتئین، چربی و کربوهیدرات کمک می کند.
یکی از مهمترین وظایف کورتیزول پاسخ به استرس می باشد. استرس در زنان در ۳ ماه آخر بارداری و همچنین در ورزشکاران دیده شده و این به خاطر هورمون کورتیزول می باشد.
به طور کلی افزایش این هورمون در افراد افسرده، الکلیها، افراد دارای سوء تغذیه و ناراحتی های دیگر دیده شده است. وقتی مقدار هورمون کورتیزول در خون مناسب است، هیپوتالاموس و هیپوفیز کمتر هورمون آزاد می سازند. این بدان معنی است که کورتیزول آزاد شده توسط غده آدرنال، همیشه به آن اندازه ای است که بدن نیاز دارد. به هر حال اگر آدرنال، هیپوفیز و یا هیپوتالاموس کار خود را درست انجام ندهند، بر روی کورتیزول اثرات خود را نشان می دهند.
در ایجاد ایناختلال، غده فوق کلیوی و غده هیپوفیز دخالتدارند.
سندرم کوشینگ با چاقی، فشار خون بالا و سطح بالای کورتیزول همراه می باشد.
منبع: هفت سیب