[sbu_post_image]
سندرم کوشينگ يک اختلال هورموني ناشي از سطوح بالاي کورتيزول در خون است و با ايجاد اختلال در متابوليسم پروتئين، چربي و کربوهيدرات شناخته مي شود. اين سندرم را به نام hypercortisolism (افزايش کورتيزول ) نيز مي نامند. سندرم کوشينگ بسيار کم و نادر است.
کار هورمون کورتیزول در بدن
هورمون کورتيزول اعمال مهمي را در بدن انجام مي دهد، اما هنگاميکه مقدار آن در بدن زياد شود، اثرات منفي در بدن دارد. کورتيزول به نرمال کردن فشار خون و عملکرد صحيح سيستم قلبي عروقي و کاهش بيماري هاي ناشي از ضعف سيستم ايمني و توازن اثرات هورمون انسولين در شکستن قندها براي انرژي و همچنين تنظيم سوخت و ساز پروتئين، چربي و کربوهيدرات کمک مي کند.
يکي از مهمترين وظايف کورتيزول پاسخ به استرس مي باشد. استرس در زنان در ۳ ماه آخر بارداري و همچنين در ورزشکاران ديده شده و اين به خاطر هورمون کورتيزول مي باشد.
به طور کلي افزايش اين هورمون در افراد افسرده، الکليها، افراد داراي سوء تغذيه و ناراحتي هاي ديگر ديده شده است. وقتي مقدار هورمون کورتيزول در خون مناسب است، هيپوتالاموس و هيپوفيز کمتر هورمون آزاد مي سازند. اين بدان معني است که کورتيزول آزاد شده توسط غده آدرنال، هميشه به آن اندازه اي است که بدن نياز دارد. به هر حال اگر آدرنال، هيپوفيز و يا هيپوتالاموس کار خود را درست انجام ندهند، بر روي کورتيزول اثرات خود را نشان مي دهند.
در ايجاد ايناختلال، غده فوق کلیوی و غده هيپوفيز دخالتدارند.
سندرم کوشينگ با چاقي، فشار خون بالا و سطح بالاي کورتيزول همراه مي باشد.
منبع: هفت سیب