زانو درد چگونه دردی است ؟

زانو درد مشکل شایعی بوده که افراد در همه سنین را تحت تاثیر قرار می دهد.

درد زانو می تواند ناشی از آسیب دیدگی ها همچون پاره شدن رباط و یا غضروف و یا نرمی غضروف زانو باشد. بیماری ها و مشکلات همچون ورم مفاصل، نقرس و عفونت نیز می توانند باعث زانو درد شوند.

زانو درد یکی از دردهای رایجی است که درافراد پیر، جوانان، بچه ها و در بارداری اتفاق می افتد این نوع درد میتواند بعد ازآسیب دیدگی یا بر اثر یک بیماری و اختلال مزمن ایجاد شود. میزان ناراحتی و شدت زانو درد در کودکان به عواملی مانند علت درد، محل درد (درد زیر زانو، درد پشت زانو و کشکک) و شرایط فیزیکی بیمار بستگی دارد بروز زانو درد در دوران کنهسالی ازعلائم بیماری های استخوانی است، که به صورت مستقیم یا غیرمستقیم روی مفاصل تاثیرگذاشته اند. اگر چه این مورد همیشه رخ نمیدهد، اما در بعضی از افراد پیر بروز درد ناشی از ضعف استخوان ها و ضعف ساختار زانو بر اثر بالا رفتن سن است. افراد پیری که مبتلا به بیماری ها و اختلالات استخوان و مفاصل هستند درد زانو را تجربه کرده اند.

درمان

ممکن است آموزش هایی برای تقویت عضلات چهار سر ران (عضله چهارسر ران) یا عضلات پشت ران و زانو (عضلات همسترینگ) داده شود.

ورزش های که بالانس وتوازن را بهبود بخشند نیز برای درمان زانو درد  مفید هستند. تمرین های زانو بر اساس مشکل بیمار توسط متخصصین طب فیزیکی و توانبخشی طراحی می شوند و برای هر بیمار ممکن است متفاوت باشند.

 بریس
وسایل حمایتی زانو و کمکی درمان درد زانو در قسمت داخلی یا خارجی پاشنه پا بر حسب معاینه کف پا و معاینه کل بدن تجویز می شود وجود دارد که باعث کاهش فشار وارد به زانو در قسمت اسیب دیده  در ارتروز  زانو می شوند انواع بریس زانو نیز موجود است . گاهی استفاده از عصا توصیه می شود.

 تزریقات داخل مفصل زانو
تزریقات داروهای کورتونیر داخل مفصل  زانو ممکن است توسط پزشک لازم تشخیص داده شود.

 پی آر پی
پی آر پی درمانی می تواند باعث کاهش و درمان زانو درد شود.

درمان زانو درد با جراحی
درمان جراحی زانو در صورتی انجام می شود که سایر درمان های دارویی وطب فیزیکی نتیجه مورد نظر را نداشته باشد. هر بیمار باید قبل از جراحی با یک متخصص طب فیزیکی و توانبخشی مشورت نماید.

عمل جراحی تعویض مفصل زانو (آرتروپلاستی) می‌تواند مشکلات بیمار در ارتباط با وضعیت مفصل زانو را به‌طور چشمگیر برطرف کند. به هر حال مراقبت از ناحیه تحت درمان در این شرایط از اهمیت خاص برخوردار است. به این منظور امروزه از تمرین‌ها و ورزش‌های خاص برای کمک به توان‌بخشی بیمار پس از جراحی مفصل زانو استفاده می‌شود.

963_orig

زانو درد چگونه دردی است ؟ چه کسانی به آن مبتلا می شوند ؟ اصولا چه دلیلی موجب پیدایش این بیماری می شوند ؟
باید گفت که علت اصلی بروز این بیماری به روشنی معلوم نیست گاهی بعد از وارد آمدن ضربه ای به زانو یا راه رفتن در فواصل طولانی خصوصا در سر پایینی ها مثل پایین آمدن از کوه یا در ورزش هایی که فشار زیادی به زانو وارد میکند مثل فوتبال ، بسکتبال ، اسکی و …ظاهر می شود .

در پیدایش این بیماری تغییرات بیوشیمیایی غضروف مفصل از جمله علل شناخته شده است که در نتیجه آن غضروف مفصل شفافیت خود را از دست می دهد و به رنگ زرد تیره در می آید در این حالت استخوان ها با یکدیگر در هنگام حرکت تماس مستقیم دارند و در اثر اصطکاک استخوان ها ،  سطح مفصلی ، ریشه ریشه و ناهموار میشود و غضروف کشکک در بعضی نقاط به کلی از بین میرود و استخوان زیر آن نمایان میشود .

در این حالت به علت تماس مستقیم استخوان ها درد زیادی در ناحیه  زانو احساس می شود . علت های پزشکی دیگری از جمله کیست بیکر ، آرتریت روماتوئید یا استئو آرتریت ( آرتروز ) و …. نیز موجب زانو درد می شود.
چند توصیه برای پیشگیری از زانو درد
۱- هیچگاه برای مدت طولانی در یک وضعیت ثابت نایستید و هر چند دقیقه یکبار وزن خود رااز یک پا به پای دیگر منتقل کنید.
۲- زمانیکه مجبورید کاری را سرپا انجام دهید و یا مجبورید برای مدت طولانی یکجا بایستید مثل ایستادن در صف ، در آشپزخانه و یا در هنگام اطو کردن و … پای خود را روی یک چهار پایه کوتاه قرار دهید و پس از چند دقیقه پای خود را عوض کنید این کار برای کمر شما نیز مفید است.
۳- بهترین حالت برای استراحت زانو زاویه ۹۰ درجه است بنابراین بهتر است هنگام نشستن بر روی مبل بنشینید تا بر روی زمین نشسته و پا های خود را دراز کنید . نشستن دو زانو و چهارزانو نه تنها باعث استراحت زانو نمی شود بلکه برای زانو مضر هم هست .
۴- حتی المقدور از توالت فرنگی استفاده کنید زیرا خم شدن کامل زانو بسیار زیان آور است .
۵- قوی کردن عضلات همسترینگ ، چهارسر ران و دو قولو که مفصل زانو را در بر دارد نیز از زانو درد جلوگیری می کند.
ورزش های مفید برای پیشگیری از زانو درد
قوی بودن عضلات ناحیه زانو سبب کشیده شدن کشکک به بالا شده و از فشار بر زانو میکاهد .انجام مرتب این تمرین ها به صورت صحیح می تواند شما را تا حد زیادی از زانو درد مصون سازد و اگر شما به زانو درد مبتلا هستید انجام برخی از این تمرینات البته با مشورت پزشک متخصص می تواند در کاهش درد و تسریع بهبودی به شما کمک کند در غیر این صورت همین ورزش ها ممکن است برای شما که زانو درد دارید بسیار مضر باشد .
تمرین ها با پای کشیده
محکم کردن زانو : بنشینید و پاها را مقابل خود دراز کنید . زانوی خود را محکم راست کنید . آن را به زمین فشار دهید و همزمان پا را از مچ به سمت خود بکشید زانو را تا ۵ ثانیه راست نگه دارید سپس آن را کاملا شل کنید . ( ۳ بار در هر روز هر بار ۱۰ مرتبه)
بالا بردن پا در حالت کشیده : بنشینید و پاهای خود را راست کنید و در حالی که زانوی خود را راست کرده اید( یعنی ساق پای شما با ران شما در یک امتداد قرار گیرد) پای خود را بالا ببرید و تا نزدیکی زمین پایین آورید این حرکت را ۱۰ بار انجام دهید سپس پای خود را عوض کنید سعی کنید این تعداد را به ۳۰ بار برسانید.
چرخش مفصل ران : بنیشینید و مفصل زانوی خود را راست کنید در حالی که زانو را در همان حالت کشیده قفل کرده اید پای خود را بالا ببرید و دایره هایی را با پای خود به سرعت در فضا رسم کنید و آن را به سه سری ۱۰ تایی برسانید . این تمرین را میتوانید به صورت نوشتن حروف الفبا نیز انجام دهید.
بنیشینید و مفصل زانوی خود را راست کنید در حالی که زانو را در همان حالت کشیده قفل کرده اید پای خود را بالا بیاورید و به صورت عرضی آن را به سمت خارج بدن ببرید و به آرامی آن را به مرکز برگردانید و پایین بیاورید . اینکار را برای هر دو پا تکرار کنید.
بالا بردن پا در وضعیت دمر : روی شکم بخوابید زانو را راست نگه دارید و پا را از عقب کمی بالا ببرید این وضعیت را تا ۳ ثانیه حفظ کنید و سعی کنید به تدریج آن را به ۳ سری ۱۰ تایی برسانید.
تمرین های حرکتی برای خم کردن زانو
۱-روی صندلی بلندی بنشینید طوری که پای شما در حالت خمیده در زاویه ۹۰ درجه قرار گیرد سپس یکی در میان مفصل زانوی خود را راست کنید و تا شماره ۳ نگه دارید این حرکت را ۳ بار هر بار ۱۰ مرتبه انجام دهید.
۲-نشست و برخاست : صاف باستید و پشت خود را تا حد امکان راست نگه دارید به آرامی بنشینید تا اینکه زانوی شما به زاویه ای کمی بیشتر از ۹۰ درجه تبدیل شود سپس دوباره به آرامی بایستید . این حرکت را با نشستن و برخاستن از روی صندلی نیز می توانید انجام دهید با توجه به اینکه از دستان خود نباید استفاده کنید.
۳-دوچرخه ثابت : زین دوچرخه را طوری تنظیم کنید که هنگامی که پدال در وضعیت پایین و کف پا بر روی آن قرار دارد زانو تقریبا راست باشد مقاومت را در حد متوسط تنظیم کنید و ده دقیقه با سرعت ثابت پدال بزنید ابتدا میزان مقاومت و سپس زمان تمرین را افزایش دهید.

بیماری ازگوداشلاتر (تورم و درد زیر زانو) در کودکان در حال رشد و نوجوانان دیده می‌شود به‌خصوص کسانی که در فعالیت‌های ورزشی شرکت فعال دارند. در این سن معمولاً سرعت رشد استخوان‌ها بیش از عضلات و تاندون‌ها بوده و درنتیجه ممکن است این عضلات و تاندون‌ها سفت شوند. این عارضه در ورزشکاران جوان که به فعالیت‌هایی مانند دویدن و پریدن مشغول‌اند بیشترین شیوع را دارد.

از سری مطالب پزشکی عمومی و غیر تخصصی سایت (اطلاعات  عمومی و غیر تخصصی پزشکی برای افزایش دانش سلامت  و اطلاعات عمومی پزشکی بازدیدکنندگان)

مشاوره رایگان افزایش طول آلت Call Now Buttonتماس و مشاوره