زانو درد می تواند ناشی از آسیب دیدگی ها همچون پاره شدن رباط و یا غضروف باشد. بیماری ها و مشکلات همچون ورم مفاصل، نقرس و عفونت نیز می توانند باعث زانو درد شوند.
خیلی از انواع زانو درد کم و معمولی با درمان خانگی و مراقبت بهبود می یابند. ورزش درمانی و زانوبند نیز می توانند به بهبود درد زانو کمک نمایند. در بعضی از موارد، ممکن است برای درمان زانو درد نیاز به جراحی باشد.
مکان و شدت درد زانو بسته به علت آن متفاوت بوده و بعضی از اوقات ورم و خشکی زانو، سرخی و داغ شدن آن، ضعف و ناتوانی زانو، صدای تق تق و یا
خرد شدن و ناتوانی در صاف کردن کامل زانو نیز با درد همراه باشد.
تشخیص
پزشک از بیمار خود در باره خصوصیات درد سوال می کند. اینکه محل درد کجاست. درد زانو چگونه احساس می شود. آیا قبلا چنین دردی وجود داشته است. چه چیزی شدت درد زانو را کم یا زیاد می کند. پزشک از وضعیت خود بیمار سوال می کند. اینکه آیا بیمار قبلا بیماری خاصی داشته است. آیا زندگی بیمار فعال و پرتحرک است یا شغل نشسته ای دارد. بیمار در حال مصرف چه داروهایی است. پزشک در مورد علائم دیگر بیمار سوال می کند. اینکه آیا بیمار تب هم دارد، احساس لقی هم در زانو می کند یا اینکه زانویش گاهگاهی متورم هم می شود یا صدا هم می دهد.
معاینه
پزشک زانو را بدقت نگاه می کند. به نقاط مختلف آن دست می گذارد و اطراف آن را فشار میدهد تا ببیند چه قسمتی از زانو دردناک است. پزشک زانو را خم و راست می کند تا ببیند آیا محدودیت حرکت دارد یا خیر و سپس مانور های خاصی را روی زانو انجام می دهد تا به توسط آن ها کارآیی قسمت های مختلف زانو مثل منیسک ها یا لیگامان ها را بررسی کند.
رادیوگرافی
ممکن است پزشک معالج از رادیوگرافی ساده برای بررسی بیشتر درد زانو استفاده کند. در رادیوگرافی ساده استخوان های زانو دیده می شوند. با استفاده از آن شکستگی های زانو یا پوکی استخوان یا تغییراتی که بدنبال آرتروز یا روماتیسم در مفصل زانو بوجود میاید دیده می شود.
سی تی اسکن
بندرت ممکن است برای بررسی بیشتر علت درد زانو و وضعیت استخوان های اطراف زانو از سی تی اسکن استفاده شود.
ام آر آی
این وسیله تصویربرداری برای بررسی بافت های غیر استخوانی زانو مانند منیسک و لیگامان مفید است.
بررسی مایع مفصل زانو
داخل مفصل زانو مایعی به نام مایع مفصلی وجود دارد که وظیفه آن نرم کردن سطح رویی غضروف برای تسهیل حرکت مفصل و تغذیه غضروف است. در بعضی بیماری های زانو مانند عفونت مفصل یا بعضی از انواع روماتیسم های مفصلی، مایع مفصلی زانو تغییر می کند. در این موارد پزشک معالج با سوزن مقداری از مایع مفصل زانو را خارج کرده و برای بررسی به آزمایشگاه می فرستد.
آزمایشات خون
در تشخیص عفونت های مفصلی و یا روماتیسم مفصلی کمک کننده است.
آرتروسکوپی
با این روش پزشک متخصص با دیدن داخل مفصل زانو می تواند مشکلات غضروف مفصلی، منیسک و یا لیگامان های متقاطع را تشخیص دهد.
راه و روش درمان
درمان های درد زانو بسته به علت آن شامل اقدامات کمک های اولیه، استراحت، استفاده از وسایل کمکی و زانوبند، فیزیوتراپی، دارو های مختلف و در بعضی از موارد جراحی می شود.
انتخاب درمان بسته به موقعیت، شدت، نوع مشکل و سن شما، وضعیت سلامتیتان و سطح فعالیت شما می باشد. برای درمان های جراحی و دارویی و فیزیوتراپی نیاز به مراجعه به پزشک می باشد
درمان خانگی
استراحت کرده و از فعالیت هایی که درد شما را بیشتر می کند، اجتناب نمایید.
از کمپرس یخ استفاده نمایید. ابتدا کمپرس یخ را هرساعت و هربار به مدت ۱۵ دقیقه برروی زانو بگذارید. بعد از روز اول، کمپرس یخ حداقل چهار بار در روز برروی زانویتان بگذارید.
تا آنجا که می توانید زانویتان را بالا گذاشته، تا ورم آن کاهش یابد.
از نوارها و باندهای بستن زانو که در بیشتر داروخانه ها و تجهیزات پزشکی فروشی ها موجود است، استفاده نمایید. استفاده از این موارد هم به کاهش ورم کمک کرده و از زانو نیز حمایت می کند.پ
برای درد از استامینوفن و برای درد و ورم از ایبوپروفن استفاده نمایید.
موقع خواب یک بالش زیر زانویتان قرار دهید.