پیلینگ به معنای پوست کندن می باشد و در اصطلاح به استفاده از مواد شیمیایی با درجات اسیدی مختلف برای برداشتن و بازسازی بخشی از پوست اطلاق می شود .
روش های پیلینگ
به طور خلاصه شامل دو نوع سطحی و عمیق است . در روش سطحی مواد مصرف شده در قسمت سطحی پوست ( اپیدرم ) نفوذ می کنند . در روش عمقی مواد به لایه های عمیق تر پوست نفوذ می کنند . با توجه به هدف و صلاحدید پزشک روش سطحی یا عمیق انتخاب می شود .
روش عمل
از بین بردن بافت مرده پوست را میتوان به طرق گوناگون انجام داد:
لایه برداری شیمیائی :بوسیله مواد شیمیائی که عمدتا” از اسید با در صدهای متفاوت است انجام میگیرد.معمولا” از الفا هیدروکسی اسید ( AHA )؛ تری کلرو استیک اسید ( TCA ) و فنل با در صدهای متفاوت استفاده میشود.
لایه برداری میکانیکی : بوسیله ابزارهای تراشنده لایه سطحی پوست را میتراشند از جمله:dermabresion (استفاده از یک دستگاه دوار و تراشنده ) و یا بوسیله سنباده .
لایه برداری به روش لیزر: معمولا” از لیزر CO2 برای این منظور استفاده میشود.
انتخاب پوست مناسب جهت هر نوع پیلینگ در نتیجه عمل بسیار دخیل میباشد به اینصورت که نمیتوان هر روشی را برای هر نوع پوست انتخاب کرد.
جـدا از اینکـه درمان را در چـند جـلسه میتوان انجـام داد. روش های پیلینگ صورت بصورت طـولانی و مداوم نیز صورت میگیرد، این روش بوسیله کرم های دارای الفا هیدروکسی اسید با در صد متفاوت معمولا” کمتر از %۱۵ انجام میگیرد در این روش فرد هر شب از این کرمها بر روی جـاههایی که میخـواهـد لایه برداری شود؛ استفاده میکند.
در مواقعی که فرد از لایه برداری استفاده میکند باید از نور خورشید اجتناب کند و حتمآ از ضد آفتاب در مواقع خارج از منزل استفاده کند.البته این روش را نمیتوان به همه افراد تجویز کرد و باید جهت لایه برداری افراد انتخاب شوند.
کدام روش مناسبتر است؟
بهترین افراد جهت انجام این عمل خانم های سفید پوست هستند . البته مردان نیز می توانند از این روش بهره مند گردند ولی پوست آقایان به دلیل ضخامت بیشتر نسبت به نفوذ مواد شیمیایی مقاوم تر است . نکته ای که در مورد پیلینگ پوست های گندمی و تیره تر وجود دارد این است که ریسک عوارض آن بیشتر است . پیلینگ سطحی را می توان به دفعات ( ۶ هفته یکبار ) تکرار نمود ولی استفاده از روش عمقی بیش از دو بار در سال انجام نمی شود . با توجه به عمق نفوذ مواد شیمیایی در لایه برداری عمیق ، احتمال بروز عوارض این روش هم بیشتر است .
موارد کاربرد
مواردی که لایه برداری انجام میگیرد :
درمان جوش صورت و از بین بردن اسکارهای باقیمانده از جوش صورت
وجود لک صورت یا ملاسما
وجود کک و مک یا فرکل ( freckle )
وجود هر نوع اسکار از قبیل : سوختگی؛ باقیمانده هر نوع ضایعه در صورت
وجود انواعی از لک باقیمانده از التهاب قبلی
کاربرد پیلینگ سطحی
این روش در درمان آکنه ( جوش غرور جوانی و بلوغ )، چروک های سطحی ، ضایعات آفتابی ، بعضی لک های پوستی و موارد دیگر کاربرد دارد . این روش برای افرادی که حساسیت پوستی دارند یا از داروهائی که پوست را نسبت به نور آفتاب حساس می کنند و یا تب خال پوستی دارند توصیه نمی شود .
لیزردرمانی
آیا لیزر بهترین روش لایه برداری پوست محسوب می شود ؟ برای چه پوستی و برای چه سنی استفاده می شود ؟
با استفاده از لیزر درمانی نیز می توان لایه برداری از پوست را انجام داد که البته با تکنیک های جدید عوارض ناشی از آن بسیار کمتر می باشد . به عنوان مثال در استفاده از نوعی لیزر به نام Co2 ( Co2 Fractional ) سعی شده که پوست بیمار به طور دقیق و در تقسیم بندی های منظم مورد هدف قرار گیرد که این روش به بهبودی پوست و پیشگیری از عوارض پوستی کمک شایانی می کند .
کدام فصل برای پیلینگ و لیزر مناسب تر است؟
بهترین فصل، فصل پاییز و زمستان می باشد . زیرا طول روز کم تر بوده و آفتاب کمتر و سرمای بیشتر برای فرد مفید می باشد .
مراقبتهای بعد از درمان
پس از پایان لایهبرداری پوست ، باید در طول یک دروه ۲ هفتهای از پوستتان مراقبت کنید. مراقبت های بعد از درمان برحسب عمق لایهبرداری ، متفاوت است. معمولاً پس از عمل ،پزشک یا فرد باتجربه و دوره دیده دستورات لازم را برای مراقبت از پوست در اختیارتان میگذارد. به علاوه ، ممکن است بروشورهایی به شما داده شود که در آن ، دستورالعملهای لازم در مورد مراقبتهای بهداشتی پس از پیلینگ آمده است.
معمولاً پس از درمان ، پوستتان کمی قرمز خواهد شد و پزشک ممکن است برایتان وازلین یا پماد ترکیبی تجویز کند. بیمارانی که تحت درمان با اسیدهای قویتری قرار میگیرند ، لازم است به مدت ۳ تا ۵ روز تا بازسازی کامل لایه سطحی پوست ، از مواد پوشانندهای مانند کِرِم مرطوب کننده و یا انتی بیوتیکی ( ۴ تا ۵ بار در روز ) استفاده کنند. فراموش نکنید که تا ۶ هفته بعد از عمل باید از مواجهه شدید با نور خورشید خودداری کنید. خوشبختانه پوست اکثر ایرانیان ، معمولاً به درمان درست و اصولی نسبتاً خوب جواب میدهد. ولی این درمان معمولاً به افراد سیاهپوست توصیه نمیشود.