لیزر برای رفع موهای زائد از بی عارضه ترین و کم دردسر ترین لیزرها هم برای پزشک و هم برای بیمار است بطوریکه مثلا هر جلسه لیزر کل موهای صورت حداکثر ۱۰ دقیقه زمان می برد و بعد از لیزر هم هیچ زخمی روی پوست بیمار ایجاد نمیشود فقط در تعدادی در پوست قرمزی متوسطی ایجاد می شود که ان قرمزی هم طی چند دقیقه تا حداکثر ۲ ساعت خوب میشود بطوریکه هیچ لک یا اسکاری برجا نمی گذارد البته موارد نادری تاول یا لک قهوه ای بعد از لیزر دیده شده که اغلب علت ان انرژی بالایی است که پزشک بکار برده لذا دقت پزشک خصوصا در جلسه اول لیزر برای تعیین انرژی بسیار مهم است چرا که پوست بعضی از بیماران بسیار حساس است که البته اگر هم این موارد بر اثر بی دقتی پزشک یا پوست حساس ایجاد شود طی ۲ تا ۳ هفته بهبود پیدا می کند. از طرفی بعضی از مراجعین از لیزر به دلایل مختلف خصوصا عدم اطلاع و اگاهی از ماهییت لیزر می ترسند و فکر می کنند شاید لیزر برای بدنشان بعدا عارضه ایجاد کند ، باید گفت که لیزر در واقع طیف خاصی از نور است که تقویت شده و مثلا در لیزر موهای زائد طیف مخصوص فقط ۲ تا ۳میلی متر به زیر پوست نفوذ می کند و انهم فقط به ریشه برخورد می کند و ریشه مو را تخریب می کند و به بافت های مجاور اسیبی نمی رساند در حین کار با لیزر در بعضی از مراجعین خصوصا انهایی که تراکم مو های زائدشان زیاد است و موهای تیره وضخیمی هم دارند ممکن است احساس درد و سوزش ( هنگام کار با لیزر ) کنند در این موارد مراجعه کننده باید کرم بی حسی لیدوکایین ۵ درصد نیم ساعت قبل از لیزر بصورت یک لایه ضخیم بمالد و یا این کار دیگر مراجعه کننده درد و سوزش هنگام لیزر نخواهد داشت
نتایج لیزر موهای زائد
موفقیت درمان موهای زائد به چهار عامل بستگی دارد: رنگ مو، تیپ پوستی (از نظر میزان روشن یا تیره بودن پوست)، ضخامت مو و بالاخره تعداد جلسات درمان.به طور خلاصه می توان گفت بهترین نتایج از بین بردن موهای زائد با لیزرها در افراد با تیپ های پوستی پائین و رنگ پوست روشن و موهای تیره به وضخیم دست می آید. در افراد با تیپ پوستی تیره خطر جذب بیشتر اشعه ی لیزر توسط رنگدانه های موجود در پوست و ایجاد عوارض جانبی مثل سوختگی پوست وجود دارد. موهای سفید شده نیز فاقد ملانین بوده و اشعه ی لیزر توسط مو جذب نمی شود.
موهای بلوند و بور نیز ملانین کمتری داشته و نسبت به موهای تیره میزان جذب انرژی کمتری دارند و کمتر به درمان پاسخ می دهند.به همین دلیل هرقدر موضخیم تر ومشکی تر باشد ،ملانین بیشتری دارد که نور لیزر را بهتر جذب کرده وراحت تر از بین می روند ودر عین حال چون ملانین در خودپوست هم وجود دارد ،هرچقدر مقدارآن بیشترباشد یعنی پوست تیره تر باشد احتمال جذب لیزر توسط پوست هم بیشتر می شود واحتمال سوختگی بالا می رود بنابراین بهتر است قبل از لیزر برای رفع موهای زائد پوست را با دارو روشن کرد .
نکته ی بعد در مورد درمان خانم های مبتلا به اختلالات هورمونی و پرموئی است که می بایست در کنار درمان داروئی اختلالات هورمونی، همزمان به درمان پرمویی آنها با لیزر اقدام کرد و وجود این اختلالات مانع درمان افراد مبتلا با لیزر نمی شود.
عوارض لیزر درمانی
سوختگی ،لک ،عفونت عدم جواب فولیکولیت و آکنه
از بین عوارض جانبی شناخته شده ی از بین بردن موهای زائد بدن با منابع لیزر/IPLمی توان به موارد زیر اشاره کرد: درد، سوزش، سرخی یا اریتم گذرا یا پایدار، تورم، آسیب اپیدرمی به شکل سوختگی، تغییرات رنگدانه ای به شکل تیره شدن یا روشنتر شدن پوست ناحیه ی تحت درمان و به ندرت بروز اسکار یا اصطلاحاً “گوشت اضافه”. البته باید گفت بسیاری از این عوارض کوتاه مدت و برگشت پذیر بوده و با انتخاب صحیح منبع لیزری و پارامترهای درمانی و خبرگی و تجربه ی پزشک معالج قابل پیشگیری و درمان هستند و با پیشرفت تکنولوژی لیزر روز به روز از بروز این عوارض کاسته می شود. همچنین باید گفت با توجه به عمق نفوذ کنترل شده ی لیزر که حدود ۵ میلی متر است، احتمال آسیب رسیدن به اعضای حیاتی قرار گرفته در زیر پوست ناحیه ی درمان شده از قبیل تیروئید، سینه و غدد لنفاوی وجود ندارد و شواهدی از ایجاد تغییرات بدخیم در این اعضا متعاقب درمان لیزری وجود ندارد. با این وجود به خاطر نبودن شواهد کافی برای ایمن بودن کامل درمان لیزری در خانم های باردار یا شیرده، این درمان در این شرایط انجام نمی شود.
مراقبت های بعد از لیزر موهای زائد
ممکن است ورم و قرمزی در محل وجود داشته باشد که گذاشتن یخ می تواند سبب کاهش آن شود. معمولا نیازی به استفاده از مسکن نیست. گاهی اطراف ریشه موها دلمه میبندد که ۱۰-۷ روز طول می کشد، در این موارد از پمادهای آنتی بیوتیک استفاده میکنیم تا دلمه ها بریزند. ممکن است رشد موی لیزر شده یک تا ۲هفته بعد از لیزر هم ادامه پیدا کند بعد از آن بریزد. بیمار باید از آفتاب پرهیز کند زیرا به خصوص در افراد با پوست تیره تر ممکن است ۳-۲ ماه طول بکشد تا اثر برنزه کننده آفتاب از بین برود و در این بین شکل درمان بیماررا به تعویق بیندازد.
باید توجه داشت در بعضی بیماران که سابقه عوارض لیزر برای رفع موهای زائد وجود دارد یا به عللی احتمال عوارض در آنها بیشتر است، می توان از تست استفاده کرد. در این حال بیمار یک نقطه را لیزر می کند و یک هفته بعد ویزیت می شود که اگر مشکلی نداشت درمان را شروع می کنیم.در اغلب حالات سرخی حاصل از درمان لیزری بیش از چند ساعت پایداری ندارد و مالیدن پماد اکسید زینک یا کرم های ترمیم کننده ی بعد از لیزر برای از بین بردن این حالات کفایت می کند. محافظت ناحیه ی تحت درمان از اشعه ی خورشید نیز امر مهمی است که به همین دلیل از فرآورده های ضدآفتاب با عوامل محافظتی بالا استفاده می گردد.