رشد قدی کودکان

[sbu_post_image]

اندازه جثه نوزاد وابسته به محيط درون رحم است که خود تحت تاثير اندازه جثه مادر، تغذيه، سلامت کلي وي و نيز عادت‌هاي اجتماعي (مانند وضعيت سيگار کشيدن) او مي‌باشد. وزن متوسط نوزاد 25/3 کيلوگرم و قد متوسط او 50 سانتي‌متر است.

سرعت رشد پس از تولد بيشتر براساس زمينه ژنتيکي شيرخوار تعيين مي‌شود.
يک پديده مهم که اغلب تحت عنوان «حرکت صعودي» (catch-up) يا «حرکت نزولي» (catch-down) ناميده مي‌شود، در طي 18 ماه اول زندگي رخ مي‌دهد. در دو سوم کودکان، صدک سرعت رشد به صورت خطي جابه‌جا مي‌شود تا اين که کودک به ميزان رشد يا صدک قدي تعيين شده ژنتيکي خود برسد. برخي از کودکان در نمودار قد، حرکت صعودي دارند زيرا والدين بلند قدي دارند در حالي که برخي به علت والدين کوتاه قد خود، در نمودار قد حرکت نزولي پيدا مي‌‌کنند. در 24-18 ماهگي، قد بيشتر کودکان به سمت صدک‌هاي تعيين شده ژنتيکي جابه‌جا مي‌شود. پس از آن تا زمان شروع دوران بلوغ، رشد به صورت تيپيک در طول همان صدک مورد نظر پيش مي‌رود.

رشد قدی کودکان و بیماری های خاص

با اين حال در کودکاني که دچار برخي بيماري‌‌هاي خاص (مانند کمبود هورمون رشد) هستند، ممکن است با وجود وزن و قد طبيعي هنگام تولد، کاهش سرعت رشد به طور پيوسته در 9-3 ماهگي ديده شود. بعد از 24 ماهگي، کودکاني که تاخير رشد و بلوغ سرشتي دارند، با سرعتي موازيِ صدک سوم رشد مي‌کنند در حالي که در کودکان دچار کمبود هورمون رشد، بيماري کرون و اسيدوز کليوي، الگوي رشد به گونه‌اي است که به پايين‌تر از صدک سوم مي‌رسد يا صدک‌ها را قطع مي‌نمايد و به صدک‌هاي پايين‌تر مي‌رسد.

سرعت رشد طبيعي قدی در مراحل مختلف زندگي

  • در رحم 100-60 سانتي‌متر
  • سال اول 27-22 سانتي‌متر
  • سال دوم 14-10 سانتي‌متر
  • سال چهارم 7-6 سانتي‌متر
  • انتهاي دوران پيش از بلوغ 5/5-5 سانتي‌متر
  • اوج رشد در زمان بلوغ در دختران: 12-8 سانتي‌متر و در پسران: 14-10 سانتي‌متر

منبع: پزشکی بالینی

دکتر منشادی
دکتر منشادی

فوق تخصص غدد،‌متابولیسم و رشد کودکان

دیگر مقالات

مشاوره رایگان افزایش طول آلت تماس و مشاوره