۹۵ -۹۰ درصد از بیماران دیابتی مبتلا به دیابت نوع ۲ می باشند. در دو دهه ی گذشته میزان شیوع دیابت به طور قابل توجهی افزایش یافته است به طوری که در سال ۱۹۸۵ طبق آمار ۳۰ میلیون بیمار، در سال ۲۰۰۰ حدود ۱۷۷ میلیون بیمار شناخته شده دیابتی در جهان وجود داشت که پیش بینی می شود در سال ۲۰۳۰ حدود ۳۶۰ میلیون نفر بیمار در دنیا وجود داشته باشد.
اگر چه شیوع دیابت نوع ۱ و نوع ۲ در حال افزایش است ولی میزان شیوع دیابت نوع ۲ با سرعت بیشتری در حال افزایش می باشد و علت این امر افزایش شیوع چاقی و بی حرکتی به علت زندگی ماشینی است طبق آمار در کشور ما شیوع دیابت در بالغین ۷٫۵ درصد و میزان اختلال گلوکز ۱۳ درصد می باشد. شیوع دیابت نوع ۲ با افزایش سن افزایش می یابد و میزان شیوع آن در مردان و زنان تا سن ۶۰ سالگی تقریباً برابر است ولی در مردان مسن تر از ۶۰ سال، بیماری شایعتر از زنان است.
دیابت نوع ۲ از علل اصلی مرگ و میر و نقص عضو در جهان محسوب می شود. در کشور ایران بیماری دیابت در شهرهای یزد و بوشهر بیشتر گزارش شده است عمده ترین علت ایجاد دیابت نوع ۲، اختلال در ترشح انسولین، مقاومت به انسولین و افزایش تولید گلوکز می باشد. مهمترین علت پیدایش دیابت نوع ۲ مقاومت به انسولین می باشد. مهمترین عامل مقاومت به انسولین چاقی می باشد. راهنمای دیابت نوع ۲ در پنج قسمت مطالعه می شود که عبارتند از بیماریابی و تشخیص، روش های درمان، اهداف درمان، درمان عوارض حاد و مزمن بیماری و آموزش بیمار.
تشخیص دیابت نوع ۲
افراد در معرض خطر دیابت نوع ۲ عبارتند از:
- چاقی و افزایش وزن: در اکثر بیماران دیابت نوع ۲ وزن بیش از ۲۰ درصد وزن ایده آل دارند و به عبارتی BMI آنها بالای ۲۵ کیلوگرم بر مترمربع است.
- بی تحرکی و فعالیت بدنی کم و ورزش نکردن.
- سابقه خانوادگی: حداقل یک نفر از افراد درجه یک خانواده دیابت نوع ۲ دارند.
- سن: با افزایش سن خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ افزایش می یابد.
- شرایطی که با مقاومت به انسولین همراه است مانند چاقی شدید و بیماری آکانتوزیس نیگریکانس.
- بالا بودن فشار خون: افراد دارای فشار خون بالای ۹۰/۱۴۰٫
- داشتن تری گلیسیرید بالای ۲۵۰ mg/dl و چربی خون مفید HDL کمتر از ۳۵ mg/dl.
- زنانی که سابقه دیابت حاملگی داشته و یا نوزادانی با وزن ۴٫۵ کیلوگرم به دنیا آورده اند.
- زنانی که مبتلا به بیماری تخمدان پلی کیستیک (PCOD) می باشند.
- افرادی که سابقه بیماری عروقی دارند.
- افرادی که دچار اختلال گلوکز خون ناشتا و یا اختلالات تست تحمل گلوکز هستند. توجه شود که در افراد در معرض خطر دیابت نوع ۲ آزمایشات مربوطه به قند خون سالیانه کنترل شود.
- افرادی که سابقه IGT, IGF دارند.
شیوع دیابت نوع ۲ در نوجوانان طی دهه های اخیر به طور قابل توجهی افزایش یافته است. معیار تشخیص دیابت نوع ۲ که توسط WHO و ADA تأیید شده بر اساس ۳ معیار قند خون ناشتا (FBS)، قند خون تصادفی (rPG) و تست تحمل گلوکز خوراکی (OGTT) می باشد.
در هموستاز مختل گلوکز (IGH) قند خون ناشتا بین ۱۰۰-۱۲۶ mg/dl و یا قند خون دو ساعت بعد از غذا بین ۱۴۰-۱۹۹mg/dl می باشد. دانشمندان معتقدند که درمان این افراد از ابتلای آنان به دیابت نوع ۲ جلوگیری می کند و اگر درمان صورت نگیرد سالانه ۵-۲ درصد این افراد به دیابت مبتلا می شوند.
خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطلب ” نشانه های دیابت نوع ۲ ” و ” کنترل دیابت نوع ۲ ” را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه دیابت مطالعه فرمایید.
منبع: کتاب راهنمای دیابت