در مردان، بسیاری از بیماریها میتواند باعث ناباروری شود. اولین آنها اختلال توانایی جنسی است. شرط لازم برای باروری طبیعی، رابطه جنسی منظم است. بعضی از دلایل ناباروری در مردان عبارتند از:
- بیماریهای دوران کودکی مثل جراحیهایی که اطراف بیضه انجام میشود،
- بالا بودن بیضه و بیماری واریکوسل (بهعنوان شایعترین عامل ناباروری که قابل درمان است)،
- اختلالات هورمونی به صورت اختلال در هورمونهای هیپوفیز یا هورمونهای جنسی،
- رشد نامناسب بیضهها،
- اختلالات ژنتیک مثل کوچکبودن بیضه،
- برخی عفونتهای مزمن که در عملکرد بیضه اختلال ایجاد میکند مثلا «سل» که لولههای انتقالدهنده اسپرم را از بین میبرد،
- برخی داروها،
- برخی عفونتهای دستگاه تناسلی مثل سوزاک به شرطی که موجب تنگی مجرا شود و مانع خروج شود.
- بیماریهای تبدار طولانی مدت که بر نطفهسازی تاثیر میگذارد علت ناباروری مردان است که اسپرم در بیضه در درجه حرارتی پایینتر از درجه حرارت بدن فعالیت پیدا کند و این حرارت بالا و طولانیمدت باعث از بینرفتن اسپرمها شود.
- برخی از بیماریهای ژنتیک و بیماریهایی که با اختلالات بویایی و هورمونی همزمان هستند.
- بعضی از بیماریها که موجب ایجاد ترشحات غلیظ در بدن میشوند،
- سرفههای خشک و اختلالات ریوی
- اختلالات بیضوی به صورت ترشحات غلیظ
- برخی از مشاغل.
افرادی که در معرض مواد آسیبرسان به بیضهها قرار دارند مثل انواع حشرهکشها وقتی به صورت مدام با آن تماس داشته باشند یا مثل کسانی که در کارخانههای تولید این مواد هستند
یا سمپاشها. نانوایی که دائما در کنار تنورهای داغ قرار دارد. برخی مواد رنگی، سیگار و … هم می توانند تا حدی بر قدرت باروری تأثیر بگذارند.
نشانه های کاهش تستوسترون
با بالا رفتن سن، میزان ترشح تستوسترون در بدن مردان کاهش مییابد و به همین دلیل مردان دچار کاهش تمایلات جنسی، کم شدن بافت عضلانی و انرژی میشوند.
کم شدن میل جنسی، انزال زودرس، اختلالات نعوظی و… میتوانند به دلیل کاهش تستوسترون در بدن و آندروپوز باشند. اگر شما احساس خستگی و بیرمقی میکنید، موهای بدنتان در حال کم شدن و ریزش است، بافت ماهیچهایتان دارد تحلیل میرود و در عوض بافت چربی دور کمر و شکمتان افزایش یافته به این معنی است که بدن شما به اندازه کافی تستوسترون ترشح نمیکند.
درمان ناباروری در مردان
به طور کلی توان باروری چه در مردان و چه در زنان تحت کنترل هورمونهای محور هیپوتالاموس-هیپوفیز میباشد. هورمون آزاد کنندهی گناد و تروپین (GnRH) از هیپوتالاموس ترشح میشود و با اثر بر روی هیپوفیز تولید و آزاد شدن هورمونهای LH و FSH را تحریک میِکند. FSH تولید اسپرم در لولههای اسپرم ساز و LH تولید هورمون تستسترون توسط سلولهای لیدیگ را تحریک میکنند. اختلال در تولید و ترشح این هورمونها که ممکن است در اثر وجود تومور در محور هیپوتالاموس– هیپوفیز، رادیوتراپی و مصرف برخی داروهای تقویتی در ورزشکاران باشد بر میزان تولید و کیفیت اسپرم ها اثر میگذارد.
انتخاب روش درمانی برای ناباروری مردان توسط پزشک بر اساس سن بیمار، سلامت عمومی و سابقه پزشکی وی ، وسعت بیماری ، قابلیت تحمل فرد در برابر داروها، روشهای درمانی و جراحی مختلف ، نحوه انتظار از دوره بیماری و ارجحیت خود بیمار بستگی دارد. در حال حاضر روشهای درمانی بسیار زیادی وجود دارد که می توان به روشهای آزمایشگاهی و استفاده از داروهای خاص و روشهای جراحی مخصوص جهت بر طرف نمودن دلایل ناباروری مردان اشاره کرد.
خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطلب ” درمان ناباروری ” را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه ناباروری مردان مطالعه فرمایید.
منبع: برترین ها. پارسی طب. پزشکان بدون مرز