کم کاری یا پرکاری تیروئید قبل از بلوغ کمتر دیده می شود و در دختران و پسران یکسان بروز می کند. اما پس از بلوغ، مشکلات تیروئید در خانم ها بیشتر از آقایان دیده می شود و به نظر می رسد به نوعی با هورمون های جنسی زنانه ارتباط دارد. مشکلات غده تیروئید در دوران حاملگی و بعد از آن هم در خانم ها بسیار شایع می باشد. کم کاری تیروئید هنگامی ایجاد میشود که غده تیروئید نتواند به اندازه نیاز بدن، هورمون تولید کند.
لازم به ذکر است که اگر کم کاری تیروئید در حاملگی برای خانمی اتفاق بیفتد، باید برای درمان کم کاری تیروئید در حاملگی سریعا به پزشک متخصص غدد مراجعه کند و اقدامات درمانی را آغاز کند وگرنه با مشکلات متعددی روبرو خواهد شد.
علایم کم کاری تیروئید در حاملگی
- خستگی فراگیر
- خواب آلودگی
- فراموشکاری
- مشکلات یادگیری
- ناخن و موی خشک و شکننده
- پوست خشک و خارش دار
- صورت پف آلود
- یبوست
- ناراحتی عضلات
- اضافه وزن و احتباس ادراری
- جریان قاعدیگی سنگین یا غیر طبیعی
- افزایش فراوانی سقط
- افزایش حساسیت به داروها
خطرات کم کاری تیروئید در حاملگی
بزرگ ترین خطر کم کاری تیروئید به تاخیر انداختن رشد کودک و کندذهنی او بعد از تولد است . بنابراین اگر کم کاری تیروئید مادر باردار درمان نشود اثرات سوئی در طولانی مدت بر مادر و فرزند خواهد گذاشت.
کم کاری تیرویید به علت مختل کردن نظم سیکل های ماهیانه و تخمک گذاری و حتی ایجاد آمنوره(عدم ایجاد قاعدگی) می تواند موجب ناباروری گردد. درمان کم کاری تیرویید معمولا آسان و بسیار موثر است .نازایی با درمان کم کاری تیرویید برطرف خواهد شد.
برخی موارد کم کاری تیروئید سبب ناباروری خانم هم می شود.
پاره شدن جفت، تولد نوزاد نارس و مرده از دیگر عوارض کم کاری تیروئید برای خانم های باردار است. البته باید یادآور شد اگر کم کاری تیروئید قبل از بارداری تشخیص داده شود، می توانید با درمان هایی که از پزشک متخصص غدد می گیرید، خطرات ذکر شده ناشی از کم کاری تیروئید در بارداری را به نحو چشم گیری کاهش دهید.
اگر تیروئید شما کم کار است و پزشک غدد اجازه بارداری را به شما داده، بهتر است هر ۴تا ۶ هفته یک بار برای سنجش وضعیت تیروئید خود آزمایش بدهید. درمان کم کاری تیروئید در دوران حاملگی معمولا آسان است. در بیشتر موارد پزشک برای جبران کمبود هورمونی به بیمارش فرم های مصنوعی T4 را می دهد. دوز این دارو طوری تنظیم می شود که سطح هورمون مورد نظر در خون ثابت بماند، اما بهتر است در این دوران آزمایش سنجش هورمون تیروئیدی ( TSH) هم انجام شود. ریزش و یا عدم رشد مو در افراد با کم کاری تیروئید طبیعی است که البته توصیه می شود جهت درمان کمکی ((مانند دریافت آهن ، کلسیم ، روی و …)) به متخصص غدد مراجعه شود.
برای آشنایی با ” نشانه های کم کاری تیروئید ” بر روی لینک کلیک کنید.
منبع: بیتوته. مشاوره پرستاری. دکتر سلام