درمان نوروپاتی دیابتی

[sbu_post_image]

نوروپاتی دیابتی (آسیب به اعصاب) معمولا به صورت مرحله به مرحله پیش می‌رود. در ابتدا، آسیب بیشتر به شاخه‌های حسی اعصاب محیطی وارد می‌شود. بیماران از سوزش و سوزن‌زدگی در دست‌ها و پاها شکایت می‌کنند که معمولاً موقتی و متناوب است. در مرحله بعدی، دردها بیشتر و شدیدتر و طولانی‌تر می‌شود و در نهایت فقدان حس رخ می‌دهد. این مسئله به طور شایع در بیماران دیابتی رخ می‌دهد. فقدان حس در پاها باعث می‌شود فرد به طور مکرر به پاهایش آسیب و ضربه بزند و متوجه نشود، که ممکن است منجر به پای دیابتی شود. آسیب به اعصاب خودکار نیز به طور معمول در بیماران دیابتی رخ می‌دهد. اعصاب خودکار به جاهایی عصب دهی می‌کنند که عملکرد غیرارادی دارند، مانند قلب، عضلات صاف احشاء، ارگان‌های داخلی و غدد. بنابراین، با درمان نوروپاتی دیابتی، بسیاری از بیماری‌های دیگر در دیابت ممکن است برطرف شود.

تاثیر دیابت بر اعصاب

دیابت می‌تواند باعث آسیب رگ‌های بدن شود و در وظیفه خود که خون‌رسانی و تغذیه سلول‌های مختلف است ناموفق عمل کند. این نارسایی باعث آسیب به اعصاب می‌شود، به‌علاوه مقدار بالای قند خون نیز در این آسیب دخالت دارد.
اگر کار اعصاب مختل شود، مشکلات زیادی به‌وجود می‌آید. به‌عنوان مثال، معده دچار بی‌حرکتی و تاخیر در تخلیه غذا می‌شود و فرد دچار دل درد، سنگینی معده، تهوع و استفراغ می‌شود.
علاوه بر این، افراد ممکن است با یبوست یا اسهال، اختلال ریتم قلب، علایم قلبی، بی‌اختیاری یا احتباس ادرار به دنبال آسیب اعصاب مثانه و در مردان اختلال نعوظ به دلیل بیماری دیابت مواجه شوند.
بدون شک، کنترل دقیق قند خون می‌تواند از ایجاد آسیب اعصاب در بیماران دیابتی جلوگیری کند.

روش درمان نوروپاتی دیابتی

هدف از درمان نوروپاتی دیابتی، رهایی از مشکلات ایجاد شده و پیشگیری از تخریب بیشتر اعصاب است. نخستین گام کنترل قند خون است، زیرا از پیدایش مشکلات جدید و بدتر شدن عوارض قبلی پیشگیری می کند.
1- در مواردی که قرص ها نمی توانند قند خون را به خوبی کنترل کنند، تزریق انسولین معمولا مفید واقع می شود.
2- گاهی قرص هایی که برای درمان افسردگی استفاده می شوند، برای درمان نوروپاتی ناشی از دیابت به کار می روند و دارای اثرات مفید در بهبود کیفیت خواب نیز هستند.
3- هنگام شب می توان از مسکن ها استفاده کرد.
4- برای بهبود عوارض گوارشی پیشنهاد می شود تعداد وعده های غذایی را افزایش دهید و میزان غذای مصرفی در هر وعده را کم کنید. همچنین از مصرف غذاهای پرچربی و پرفیبر پرهیز کنید.
5 – برای جلوگیری از ضعف و سرگیجه، تغییر وضعیت ایستادن و نشستن را آهسته انجام دهید. گاهی برای بهبود ضعف اندام ها ممکن است فیزیوتراپی توصیه شود.
6- به دلیل استعداد ابتلا به عفونت ادراری در مبتلایان به نوروپاتی دیابتی، لازم است مبتلایان به دیابت آب و مایعات بیشتری بنوشند و اگر دچار تکرر ادرار هستند سعی کنند به فواصل منظم، مثلا هر 3 ساعت یک بار ادرار کنند.

بیماری دیابت می‌تواند شایعترین عارضه در دستگاه گوارش باشد. در این بیماری، معده ممکن است دچار بی حرکتی و تأخیر در تخلیه شود که باعث درد شکم، احساس سنگینی، تهوع و استفراغ شود. همچنین یبوست یا اسهال در افراد مبتلا به دیابت شایع است. اختلال در ریتم طبیعی قلب نیز ممکن است در افراد دیابتی رخ دهد و علائم قلبی را به همراه داشته باشد. آسیب به اعصاب مثانه می‌تواند باعث بی‌اختیاری یا احتباس ادراری شود. همچنین، اختلال نعوظ در مردان به دلیل بیماری دیابت اتفاق می‌افتد.

رسیدگی دقیق به سطح قند خون می‌تواند از ایجاد آسیب در اعصاب بیماران دیابتی جلوگیری کند. همچنین، مراقبت از پاها از جمله استفاده از کفش‌های مناسب و راحت، شستشوی منظم پاها، جلوگیری از آسیب و ضربه به پاها و درمان مناسب زخم‌های پا می‌تواند از ایجاد پای دیابتی و یا پیشرفت آن جلوگیری کند.

برای آشنایی با ” عوارض دیابت ” بر روی لینک کلیک کنید.

منبع: تبیان. دکتر سلام

دکتر منشادی
دکتر منشادی

فوق تخصص غدد،‌متابولیسم و رشد کودکان

دیگر مقالات

مشاوره رایگان افزایش طول آلت تماس و مشاوره