برای درمان آرتروز زانو چه راههایی وجود دارد و چگونه باید شروع به درمان کرد؟ با تشکرپاسخ : با سلام آرتروز یک بیماری مفصلی است که در آن غضروف مفصلی آسیب دیده و تخریب میشود. در نتیجه استخوان نزدیک مفصل تغییراتی پیدا کرده و برجستگیهای کوچک استخوانی بنام استئوفیت در اطراف مفصل بهوجود میآید.بعضی از مردم به این بیماری ساییدگی مفصل هم میگویند؛ نام دیگر آرتروز، استئوآرتریت است.آرتروز شایعترین بیماری مفصلی است. آرتریت در دهه دوم و سوم زندگی شروع میشود و در سن ٧٠ سالگی همه افراد کمابیش دچار این بیماری هستند. در سن ۴٠ سالگی تقریبا اکثر افراد جامعه تغییرات آرتروز را در مفاصل خود دارند، ولی بیشتر آنها علامت خاصی احساس نمیکنند و تعداد نسبتا کمی دچار علائم آرتروز هستند. تقریبا همه جانوران از جمله ماهیها، دوزیستان، خزندگان (دایناسورها) و پستانداران آرتروز میگیرند.آرتروز دو نوع است؛ آرتروز اولیه که با افزایش سن در همه افراد بهوجود میآید و تمام مفاصل را مبتلا میسازد. البته بیشتر مفاصل زانوها، مفصل ران به لگن، مفاصل انگشتان دست و پا و بالاخره ستون فقرات را نیز گرفتار میکند.آرتروز ثانویه در مفصلی بهوجود میآید که قبلا به وسیلهی بیماری دیگری آسیب دیده و ساختار آن تغییر کرده است. مثلا مفصلی که دچار شکستگی شده، پس از بهبودی دچار آرتروز میشود. یا مفصلی که بهعلت بیماری نقرص آسیب دیده است، دچار آرتروز خواهد شد. بدیهی است این نوع آرتروز سراسر مفاصل بدن را گرفتار نمیکند، بلکه تنها مفاصل آسیب دیده دچار آن میشوند. علایم بیماری آرتروز شروعی تدریجی و سیری پیشرونده دارد و سال به سال شدیدتر میشود. اولین علامت آرتروز درد مفصل است. این زانو درد با فعالیت بدنی بدتر شده و با استراحت بهتر میشود. هنگام بیدار شدن از خواب، بیمار احساس میکند مفاصل او سفت شده و پس از ۵ تا ١٠ دقیقه این حالت از بین میرود. با پیشرفت بیماری آرتروز به مرور زمان دامنه حرکات مفصل گرفتار کم و کمتر شده و ممکن است مفصل خشک و بیحرکت (انگیلوز) شود. البته فیزیوتراپی میتواند این محدودیت حرکات را پیشگیری و درمان کند. گاهی مایع در مفصل مبتلا به آرتروز تجمع پیدا میکند.آرتروز ستون فقرات ممکن است به نخاع یا اعصاب نخاعی فشار وارد آورد و مشکلاتی را برای بیمار بوجود آورد.
آرتروز یک بیماری پیشرونده و مزمن است و بهبودی قطعی ندارد، اگر بیمار چاق است توصیه میشود وزن خود را کم کند تا فشار روی زانوها و مفصل لگن کمتر شود. علاوه بر آن کارهای زیادی برای بیمار مبتلا به آرتروز میتوان انجام داد و همکاری بیمار در همه موارد بسیار اهمیت دارد. این اقدامات عبارتند از: فیزیوتراپی و ورزش آرتروز زانو : فیزیوتراپی سبب جلوگیری یا معالجه محدودیت حرکتی و تقویت عضلات اطراف مفصل میشود. با تقویت عضلات، مفصل ثبات بیشتری پیدا کرده و مشکلات بیمار کمتر میشود. داروها برای تسکین درد علاوه بر استراحت نسبی، میتوان استامینوفن به مقدار یک تا ٢ قرص، ٣ تا ۴ مرتبه در روز (حداکثر ٨ قرص در روز) مصرف نمود. البته مصرف طولانی مدت استامینوفن عوارض خطرناک کلیوی دارد ولی روی معده اثر بدی ندارد. اگر درد بیمار با استامینوفن بهتر نشد، از آسپرین یا داروهای مشابه آن مانند دیکلوفناک، ایبوپروفن، ایندومتاسین، ناپروکسن و غیره میتوان استفاده کرد. البته این داروها بهتر است تحت نظر پزشک مصرف شود. چرا که عوارض گوارشی دارند و چنانچه برای مدتهای طولانی و خودسرانه مصرف شوند، میتوانند عوارض کلیوی هم بوجود آورند.اخیرا داروهایی ساخته شده که خصوصیات این داروها را دارند، ولی عوارض گوارشی ندارند. از جمله این داروهای جدید میتوان «سلیکوکسیب»را پیشنهاد نمود. این داروها درد و تورم مفضلی آرتروز را به طور موقت درمان میکنند، ولی سیر پیشرونده آرتروز را تغییر نمیدهند.آرتروز بیماری غضروف مفصل است و خوردن مواد غذایی محتوی کلسیم گرچه برای پوکی استخوان مفید است، ولی در بهبود آرتروز تاثیری ندارد. چاقی سبب تشدید آرتروز زانوها و لگن میشود.راه رفتن زیاد و بالا و پایین رفتن از پله ها آرتروز زانو و لگن را بدتر میکند.گرم کردن مفصل مبتلا به آرتروز و ماساژ درمانی زانو به طور موقت درد آن را کم میکند.آرتروز واکسن ندارد.
تزریق پلاسمای غنی شده با پلاکت یا پی آر پی (PRP) یک روش درمان ابتکاری و جدید است که برای درمان آسیبدیدگیهای مزمن ورزشی و عصبی عضلانی مورد استفاده قرار میگیرد. این نوع تزریقها عمدتاً برای درمان موارد ابتلا به آرتروز زانو، از بین رفتن غضروف، فیوژن ستون فقرات، دیر جوش خوردن موارد شکستگی استخوانها، و فرآیند ترمیم ضعیف و آهسته زخم مورد استفاده قرار میگیرند. این تکنیک درمان دارای کاربرد خاص در حوزه آسیبدیدگیهای ورزشی و مشکلات عصبی عضلانی است و در عمل توانسته رواج زیاد در سالهای اخیر پیدا کند. به بیان ساده میتوان گفت تزریق پلاسمای غنی شده با پلاکت یا پی آر پی میتواند نقش موثر در بازیابی و تحریک فرآیند ترمیم عادی بدن داشته باشد.
از سری مطالب پزشکی عمومی و غیر تخصصی سایت (اطلاعات عمومی و غیر تخصصی پزشکی برای افزایش دانش سلامت و اطلاعات عمومی پزشکی بازدیدکنندگان)