درمان تومورهای تیروئید

[sbu_post_image]

تومورهای تیروئید در سنین جوانی و میانسالی شیوع دارد و در خانم‌ها شایع‌تر است. این بدخیمی اگرچه نسبت به سرطان‌های ریه، پستان، پوست و کولون خیلی شایع نیست، اما جزو تومورهای با شیوع متوسط است به طوری که بروز آن حدود یک در ۱۰ هزار نفر در سال است، یعنی در یک شهر متوسط با جمعیت ۵۰۰ هزار نفر در هر سال حدود ۵۰ نفر به سرطان تیروئید مبتلا می‌شوند. خوشبختانه این سرطان چندان بدخیم نیست و می توان به درمان تومورهای تیروئید امیدوار بود.

علائم تومورهای تیروئید

اولین نشانه سرطان تیروئید وجود یک گره یا ندول در غده تیروئید است که معمولا خود بیمار یا اطرافیان متوجه آن می شوند. سایر نشانه های تومورهای تیروئید عبارتند از:

– سرفه
– مشکل در بلع غذا
– بزرگ شدن غده تیروئید
– تغییر صدا
– ورم گردن
– برآمدگی تیروئید (ندول های تیروئید)

انواع تومورهای تیروئید

بیشتر انواع تومورهای تیروئید، که به پاپیلری و فولیکولر معروف هستند، پس از شناسایی، با استفاده از روش جراحی برای بیرون بردن آنها از بدن، درمان می‌شوند. این تومورها، به دلیل اینکه سلول‌های سازنده‌ی آنها همچنان مانند سلول‌های عادی، ید را جذب می‌کنند، پس از جراحی، می‌توان از طریق استفاده از ید رادیواکتیو، سلول‌های باقی‌مانده را از بین برده و پاکسازی کامل را انجام داد.

تومورهای خوش‌خیم تیروئید شامل آدنوما، ندول‌های در حال تشکیل، کیست‌ها و تیروئیدیت موضعی می‌شوند. آدنوم‌ها معمولاً منفرد و دارای کپسول هستند و بخش‌های دیگر بافت تیروئید را فشار می‌دهند. علت‌های اصلی برای برداشتن آدنوم‌ها شامل شک بودن آنها به بدخیمی، فعالیت بیش از حد (که باعث هیپرتیروئیدی می‌شود) و مسائل زیبایی می‌باشد.

تشخیص و درمان تومورهای تیروئید

یکی از ویژگی‌های مهم سلول‌های سرطانی تیروئید، قدرت شدید جذب ید است. این ویژگی باعث می‌شود که وقتی ید رادیواکتیو به بیمار تجویز می‌شود، بیشتر آن به سلول‌های سرطانی تیروئید متمرکز شده و باعث نابودی آنها می‌شود، در حالی که سلول‌های سالم بدن که ید را جذب نمی‌کنند، در امان می‌مانند. در صورت تشخیص سلول‌های سرطانی در گره تیروئید، باید بخشی یا کل غده تیروئید با جراحی برداشته شود. سپس ممکن است اید ۱۳۱ یا ید رادیواکتیو برای پاکسازی استفاده شود.

هرچند که درصد کمی از برجستگی‌ها و توده‌های تیروئیدی ممکن است سرطانی باشند، اما سرطان تیروئید از جمله سرطان‌های نادر است. با این حال، شیوع آن در حال افزایش است. برای درمان سرطان تیروئید، معمولاً از جراحی استفاده می‌شود. همچنین، جراحی ممکن است در درمان برخی از موارد گواتر، بزرگ شدن تیروئید، توده‌های تیروئیدی و در موارد نادری از پرکاری تیروئید نیز مورد استفاده قرار گیرد.

عوارض تومورهاى تيروئيد

ممکن است پس از جراحی تیروئید، حنجره دچار صدمه شود و خشونت صدا ایجاد شود. همچنین، برای برداشتن غده پاراتیروئید در حین جراحی، ممکن است میزان کلسیم در بدن کاهش یابد. این موارد می‌تواند منجر به پخش سرطان به ریه‌ها، استخوان‌ها و سایر قسمت‌های بدن شود. بنابراین، در صورت بزرگ شدن غده تیروئید (گواتر) به دلیل بیماری هاشیموتو، گریوز یا کمبود ید یا عدم تعادل هورمون‌های تیروئید، باید به جدیت به درمان تومورهای تیروئید پرداخت. این تومورها ممکن است از نوع نرم یا سفت، برجستگی، کیست تیروئید یا تومورهای سرطانی باشند.

برای آشنایی با ” سرطان تیروئید ” بر روی لینک کلیک کنید.

منبع: تبیان. ویستا. بیتوته.

دکتر منشادی
دکتر منشادی

فوق تخصص غدد،‌متابولیسم و رشد کودکان

دیگر مقالات

مشاوره رایگان افزایش طول آلت تماس و مشاوره