استخوانها مهمترین و ضروریترین اعضای بدن هستند، چرا که هرچه قویتر باشند، سلامت، تندرستی و تناسب اندامهای بدن بیشتر تامین میشود.
کارشناسان بهداشت و سلامت عمومی تاکید دارند که علاوه بر مصرف مقادیر کافی کلسیم در طول روز از طریق رژیم غذایی، راهها و توصیههای دیگری نیز برای تقویت بافت استخوانی و بهبود سلامت این اعضای مهم وجود دارد.
در این مقاله ۱۱ پیشنهاد مفید و موثر ارائه شده که رعایت آنها به تقویت استخوان ها و حفظ سلامت این بافت در طولانی مدت کمک میکند. این توصیه های مفید عبارتند از:
۱- از مصرف سبزیجاتی مانند کلم بروکلی که دارای برگ هایی به رنگ سبز تیره هستند و همچنین فرآوردههای لبنی غافل نشوید، چون این مواد غذایی سرشار از ویتامین D هستند و به طور شگفت آوری به تقویت استخوان ها کمک میکنند.
۲- سیر و پیاز نیز منبع غنی از عنصر سولفور هستند که مصرف آن به استحکام استخوان ها کمک میکند.
۳- از مصرف نوشیدنیهای گازدار جدا پرهیز کنید. این نوشابهها حاوی فسفر زیاد هستند و فسفر زیاد باعث میشود بدن کلسیم از دست بدهد، بنابراین نوشابههای گازدار بیشتر به تضعیف بافتهای استخوانی کمک میکنند.
۴- از مصرف مواد غذایی حیوانی و غنی از پروتئین به مقدار زیاد نیز خودداری کنید. این مواد غذایی نیز در کاهش سطح کلسیم در بدن نقش دارند و باعث میشوند بدن کلسیم از دست بدهد.
۵- مصرف قهوه و چای را کاهش دهید و در عوض یک لیوان شیر بنوشید. شیر غنی از کلسیم و سایر املاح تقویت کننده بافت استخوانی مانند ویتامین D، پروتئین مفید و پتاسیم است که به استحکام استخوان ها کمک میکنند.
۶- حتما به هر شکلی که میتوانید فعالیت بدنی و تحرک داشته باشید. بالا رفتن از پلهها، دویدن، بالا و پایین پریدن و انجام تمرینات ورزشی شبیه به وزنه برداری در تقویت استخوان ها موثر است.
۷- اگر در طول روز به اندازه کافی از مواد غذایی حاوی املاح مفید برای استخوان ها استفاده نمیکنید، مکملها را به رژیم غذایی روزانه خود بیافزایید. قبل از مصرف هر مکمل یا ترکیب گیاهی حتما با یک متخصص تغذیه مشورت کنید.
۸- هیچ وقت برای انجام بازیهای ورزشی دیر نیست. فوتبال، بدمینتون و بسکتبال همگی به افزایش حجم عضلات و در نهایت به تقویت و سلامت استخوان ها کمک میکنند. با این حال اگر این بازیهای ورزشی شادی بخش را از جوانی آغاز کنید هرگز به پوکی استخوان مبتلا نخواهید شد.
۹- میتوانید از گیاهان استخوان ساز در رژیم غذایی روزانه خود استفاده کنید. گیاه آلفا آلفا، علف جو، ریشه گیاه قاصدک، گزنه و جعفری از این گونه هستند.
۱۰- سحرخیز باشید و صبح ها حداقل ۱۵ دقیقه در معرض نور خورشید صبحگاهی قرار بگیرید تا ویتامین D به اندازه کافی در بدنتان تولید شود.
۱۱- سیگار و الکل را فراموش کنید چون هر دو در افت تراکم استخوانی و تحلیل استخوان ها نقش دارند.
بیشتر مردم علاقه زیادی به مصرف چغندر ندارند، اگر شما هم جزو این دسته هستید به شما توصیه می کنیم برای حفظ سلامت خود این صیفی را به برنامه غذایی خود اضافه کنید. چغندر منبع عالی آهن است و میزان انرژی بدن را بالا می برد و سیستم دفاعی بدن را تقویت می کند. این گیاه از بدن در برابر رشد سلول های سرطانی محافظت می کند.
* به نقل از سایت «ehow»، مصرف منظم آب چغندر، فشارخون را کاهش می دهد.
* از فرد در برابر بیماری های قلبی، عروقی محافظت می کند.
* چغندر حاوی منیزیم است؛ این ماده معدنی مانع از پوکی استخوان می شود.
* مسهل طبیعی است، از یبوست و بواسیر پیش گیری می کند.
* با بالا بردن میزان سرتونین، خلق و خوی فرد را بهبود می بخشد.
* اسیدفولیک موجود در آن برای رشد سلول های جدید موثر است.
* مصرف منظم آب چغندر، واریس را از بین می برد.
* آب آن با خواص قلیایی که دارد، با اسیدیته معده مقابله می کند.
انجام تمرینات بدنی و فعالیت های ورزشی، بیماری پوکی استخوان را در افراد به صورت بارزی کاهش می دهد.
پوکی استخوان بیماری است که موجب کاهش مواد معدنی از جمله کلسیم می گردد و در نتیجه خطر شکستگی استخوان افزایش می یابد.
مصرف کلسیم و ویتامین D میزان وقوع این بیماری را کاهش می دهد از دیگر علل توسعه این بیماری سیگار کشیدن، یائسگی زودرس و عدم انجام تمرینات ورزشی می باشد.
همچنین انجام ندادن تمرینات ورزشی کنترل کننده در کودکان پیش از سن بلوغ یک عامل فوق العاده مهم می باشد.
زمانیکه فرد به دلیل شکستگی ران بستری و فرد بی حرکت است در پای شکسته و پای دیگر آن مواد معدنی استخوان کاهش چشمگیری خواهد داشت و موجب دو برابر شدن خطر شکستگی ران در طی ۱۰ سال پس از آن می شود امروزه نیز کاهش فعالیت جسمانی یکی از دلایل اصلی افزایش شکستگی ران در افراد بالای ۳۰ سال می باشد.
تمرینات هوازی می تواند میزان مواد معدنی استخوان را افزایش دهد.
همچنین تمرین ترکیبی قدرتی و تعادلی خطر افتادن و شکستگی را در افراد سالمند کاهش می دهد.
لازم به ذکر است که تمرینات هوازی و تمرینات قدرتی هر دو موجب بهبود چگالی مواد معدنی مهره های ستون فقرات می شود اما باید توجه داشت که میزان تأثیرگذاری دو نوع تمرین متفاوت است.
برنامه تمرینی شدید که شامل تمرینات ورزشی تحمل وزن می باشد مانع از دست دادن میزان مواد معدنی استخوان می شود.
تمرینات تعادلی و قدرتی نیز موجب کسب تعادل و قدرت عضلانی در بیماران مبتلا به پوکی استخوان می شود که بهبود تعادل در افراد سالمند به منظور جلوگیری از افتادن می باشد.
قابل توجه است که تمرینات بدنی دارای یک اثر پیشگیرانه در برابر شکستگی ها در اثر افتادن می باشد فعالیت های بدنی باید ترکیبی از تمرینات هوازی و تمرینات قدرتی باشد که می توان به دوچرخه سواری، راه رفتن، دویدن و ژیمناستیک ترکیبی اشاره کرد در افراد مسن تر باید به تمرینات قدرتی و تعادلی توجه بیشتری داشت که به عنوان مثال می توان به ورزش تای چی اشاره داشت.
در حد امکان تمرینات باید در ابتدا زیر نظر پزشک انجام شود یک نمونه از برنامه تمرینی برای بیماران تمرین نکرده و مبتلا به پوکی استخوان در ۴ هفته اول جلسه تمرینی با ۱۰ دقیقه گرم کردن برروی دوچرخه با شدت کم آغاز می شود سپس تمرین با شدت متوسط برای مدت ۱۰ دقیقه می رسد و به دنبال آن ۳ تا ۵ دقیقه با شدن کم ادامه می یابد.
این تمرینات برای دو بار در اولین هفته، سه بار در دومین هفته و چهار بار در سومین هفته انجام می شود این برنامه شامل دو جلسه تمرینی در هفته برای هفته اول و سه جلسه تمرینی در هفته برای هفته های دوم و سوم می باشد، برنامه تمرینی برای مدت ۴ تا ۸ هفته با تکرار برنامه هفته سوم انجام می شود.
لازم به ذکر است، که برای انجام فعالیت بدنی در بیماران مبتلا به پوکی استخوان مواد منع مقطعی وجود ندارد البته باید برای این بیماران تمریناتی را در نظر گرفت که خطر افتادن در آنها حداقل می باشد
از سری مطالب پزشکی عمومی و غیر تخصصی سایت (اطلاعات عمومی و غیر تخصصی پزشکی برای افزایش دانش سلامت و اطلاعات عمومی پزشکی بازدیدکنندگان)