شاید شما هم در دوران پیش از بلوغ از همه همکلاسی هایتان قد بلندتر بودهاید ولی امروز از خیلی از همسالانتان کوتاهتر به نظر میرسید. کفشهای پاشنه بلند، ورزشهای کششی، ماساژورهای کف پا، توصیههاییاست که کم و بیش آنها را برای چند سانتیمتر بلندتر شدن تجربه کردهاید ولی آگاهی از عوامل موثر بر افزایش قد و جلوگیری از نداشتن افزایش قد به شناسایی علل عدم افزایش قد کمک کننده است.
تشخیص علت عدم افزایش قد
مهمترین قدم در تشخیص علت عدم افزایش قد این است که والدین قبل از اینکه فرزندشان به سن بلوغ برسد، متوجه کوتاه قدی او شده و در صدد پیدا کردن مشکل احتمالی و حل آن برآیند. یعنی لازم است والدین نسبت به استانداردهای افزایش قد و تناسب اندام آگاهی داشته ومشکلات و بیماریهایی را که میتوانند موجب کوتاه قدی شوند، بشناسند.
افزایش رشد استخوانی پسرها کند اما ملایم است اما درمورد دختر خانم ها این رشد یک حالت جهشی دارد و دقیقاً به همین دلیل است که احتمال افزایش قد در دختران تا سن ۱۸ سالگی است اما در پسران به دلیل آنکه زمان شروع بلوغ دیرتر است، رشد قد تا ۲۱ سالگی ادامه مییابد. متاسفانه اغلب افراد زمانی متوجه کمبود افزایش قد خود می شوند که در دوران بلوغ قرار دارند، چون معمولا در این دوران، دختران و پسران توجه بیشتری به ظاهر خود کرده و تمایل دارند که از لحاظ جسمانی در وضعیت خوبی باشند اما دیگر نمی توان در این دوره برای افزایش قد و تغییر وضعیت جسمانی کاری کرد.
جلوگیری از کوتاهی قد
زمینه ژنتیکی کوتاهی قد عاملی است که قابل تغییر نیست و بنابراین پیشگیری از کوتاهی قد در مواردی که به علت عوامل ارثی باشد، مقدور نمی باشد. اما اگر کوتاهی قد ناشی از عوامل تغذیهای، کمبود هورمون رشد یا بیماری های زمینه ای باشد، می توان پیش از بسته شدن صفحات رشد استخوانی اقداماتی را انجام داد. در این صورت مراجعه به پزشک متخصص غدد برای تشخیص علت عدم افزایش قد ضروری است.
پزشک معمولا برای بررسی علل کوتاهی قد به انجام یک سری آزمایش های طبی و نیز معاینات بالینی و ارزیابی رشد می پردازد. تست های عملکرد غده هیپوفیز و نیز عملکرد غده تیروئید از آن جمله اند. گاهی نیز برخی بیماری های مزمن مانند دیابت، علامت مشخصه دیگری به جز اختلال رشد ندارند. به همین دلیل مراجعه به پزشک در این موارد به والدین کمک می کند که علت اختلال در افزایش قد فرزندشان را بفهمند.
در حقیقت مهم ترین قدم افزایش قد و جلوگیری از نداشتن افزایش قد، کشف علت آن در دوران نوجوانی است. اگر علت طبی و بیماری خاصی مثل کم کاری تیروئید، دیابت یا کاهش هورمون رشد وجود نداشته باشد و کمبود افزایش قد فرزند، جنبه ژنتیکی نیز نداشته باشد، پزشک برای او مکمل های رشد و تغذیه ای را تجویز می کند.
برای آشنایی با بهترین روش های افزایش قد بر روی لینک زیر کلیک کنید.
منبع: ایران سلامت