عمل جراحی بینی یا رینوپلاستی یکی از شایع ترین عمل های جراحی است. در این نوع عمل، دکتر جراحی بینی ، بینی دارای مشکل را دوباره شکل می دهد، بینی یا ممکن است بسیار بزرگ، پهن، یا دارای قوز باشد یا بینی ممکن است به صورت طبیعی یا در اثر جراحات خم شده و از مرکز متمایل شده باشد. عمل بینی درمیان نوجوانان بسیار شایع است اما پزشکان توصیه می کنند نوجوانان تا سن ۱۵ یا ۱۶ سالگی صبر کنند و در مورد پسران تا سنین بالاتر. در این عمل جراحی مشکلات عمده به ندرت اتفاق می افتد و دوره بهبودی آن بین یک تا سه هفته به طول می انجامد.
تفاوت بین انحراف تییغه بینی و کجی بینی در کجاست؟
تفاوت بین انحراف تیغهبینی و کجی بینی از آنجا اهمیت خواهد داشت که انحراف بینی یک عمل درمانی به حساب می آید و بیمه های درمانی، هزینه های آن را پرداخت می کنند اما انحراف ظاهر بینی یک عمل زیبایی می باشد و توسط بیمه های درمانی قابل پرداخت نیست.
سه حالت وجود دارد:
• اگر تیغۀ وسط بینی کج باشد و این کجی باعث بسته شدن یک یا هر دو حفرۀ بینی شده باشد، به آن انحراف بینی خواهند گفت. هم بیمه های معمولی و هم بیمه های تکمیلی، هزینۀ انحراف بینی را پوشش می دهند.
• اگر فردی تیغۀ وسط بینی اش کج است و به موازات آن کل ساختمان بینی اش نیز کج باشد به طوری که هیچ یک از حفره های بینی مسدود نشوند دیگر عمل درمانی محسوب نمی شود و باید با جراحی زیبایی بینی اصلاح شود. زیرا کل هرم بینی باید جابجا شود و با اصلاح کردن تیغۀ وسط بینی، به تنهایی مشکل بیمار حل نخواهد شد.
• حالت دیگری نیز وجود دارد: کل هرم بینی کج می باشد، تیغۀ وسط بینی هم کج است، به گونه ای که حفره های بینی را مسدود می شوند. در این صورت آن بخشی از جراحی را که مربوط به تیغۀ وسط بینی است، بیمه ها باید قبول کنند اما متأسفانه در حال حاضر بیمه ها این را قبول ندارند زیرا همزمان با آن عمل جراحی زیبایی بینی نیز انجام می شود. تکلیف این مسئله باید در آینده مشخص شود.
تاثیر جراحی بینی روی زندگی بیماران چیست؟
جواب این سوال بسیار ساده و مشخص است و لیکن باید جواب این سوال را تحلیل و بررسی کرد چرا که پس از آن می توان به پاسخی کلی دست یافت. جواب این است: چون می خواهند زیباتر به نظر برسند . بهمین دلیل ساده است که بیماران خود را دست جراحان زیبایی می سپارند. ولی زیبایی چیست؟ و زیباتر شدن چه مفهومی دارد؟
زیبایی حالتی است که در فرد بیننده و نیز در خود فرد احساس بهتر و خوشایند تری ایجاد مینماید.امروزه برای زیباتر شدن بینی معیارهای خاصی داریم که بصورت کاملا مشخصی در کتابهای زیبایی بینی آمده است و کلیه اندازه ها نسبت ها و زوایا در بینی تعیین شده اند. ولیکن صرفا این معیار ها کارگشا نیستند چرا که بنظر اینجانب هماهنگی اجزا و تناسب آنها در صورت است که به یک چاره زیبایی می بخشد. حتی حالات روانی فرد می تواند روی زیبایی فرد و شادابی چهره ی او تاثیر داشته باشد زیرا حالات روانی از جمله شادی ، عصبانیت و خشم روی عضلات چهره به نا خوداگاه تاثیر می گذارد و این تاثیر در زیبایی فرد نمود پیدا می کند. ایجاد زیبایی فقط مختص خانم ها نیست و در اقایان و حتی کودکان (قبل از سن بلوغ) هم مشاهده می شود .
در مورد آمار بیماران هم در مورد عمل جراحی بینی در سال گذشته ۱۳۸۹ باید بگوید در ازای هر ۲ خانمی که من عمل کرده ام ۱ نفر مرد را مورد عمل قرار داده ام.
اما مهم ترین دلیلی که افراد دست به عمل جراحی زیبایی میزنند ،ایجاد زیبایی و احساس خوشایندی است که به فرد پس از عمل دست می دهد این مسئله باعث افزایش روحیه و اعتماد به نفس می شود که این مسئله می تواند تاثیر خود را در رفتار های و برخورد های روزمره فرد نشان دهد.
علت دیگر انجام اعمال بینی مسئله درمانی ان می باشد.
کسانی هستند که دچار انحراف تیغه بینی می باشند که می توان هنگام عمل جراحی انحراف ، توعما به عمل جراحی زیبایی اقدام کرد .
پس به طور خلاصه افراد برای زیباتر شدن اقدام به عمل جراحی زیبایی می کنند که این مسئله می تواند باعث افزایش اعتماد به نفس و روحیه ان ها گردد. جنبه دیگر عمل جراحی زیبایی تصحیح همزمان مسئله انحراف بینی می باشد.
ریسکهای جراحی بینی
انجام هر عملی ریسکهای مخصوص به خود را دارد. اما در صورتی که تمام شرایط استاندارد به دقت رعایت شود، ریسک این جراحی را میتوان به میزانی بسیار کمتر از ریسک یک مسافرت جادهای رساند. بدیهی است ریسک جراحی در شرایط غیراستاندارد آنچنان بالا است که پذیرش انجام آن را کاملا غیرمنطقی میکند. اما دو خطر جدی در زمینه بیهوشی وجود دارد.
حساسیت فرد به داروهای بیهوشی: در برخی افراد ممکن است واکنشهای غیرمترقبهای نسبت به داروهای بیهوشی ایجاد شود. همانطور که ممکن است، بدن یک فرد نسبت به آمپول پنیسیلین واکنش نشان دهد، داروهای بیهوشی نیز ممکن است عوارض غیرقابل پیشبینی داشته باشند. این مسأله از قبل قابل پیشبینی نیست ولی باید تمام تمهیدات لازم در اتاق عمل وجود داشته باشد که در صورت بروز واکنش یا حساسیت، داروهایی برای رفع حساسیت وجود داشته باشد و اگر پزشک از قبل خود را برای تمامی شرایط آماده کرده باشد، ریسک به حداقل خواهد رسید.
خطر جابهجایی لوله بیهوشی: در طول عمل ممکن است لوله بیهوشی جابهجا شود یا ارتباط آن با بدن قطع شود که در اینصورت اکسیژن وارد بدن نمیشود و فرد دچار مرگ مغزی میشود. برای جلوگیری از این حالت، بیهوشی باید توسط تیم مجرب انجام شود و در حین بیهوشی و حتی بعد از آن، وقتی بیمار در ریکاوری است، تمام علائم حیاتی او با مانیتورهای مخصوص بررسی شود، تا در صورت جابهجایی لوله، بوق دستگاه به صدا درآید و پزشک از پایینآمدن میزان اکسیژن خون آگاه شود. رعایت این نکته خطرات بیهوشی را به حداقل میرساند.
بیهوشی یا بیحسی موضعی: در قدیم از داروهایی مثل گازهای بوتان که بسیار سمی و خطرناک است، برای بیهوشی استفاده میشد، در نتیجه جراحان سراغ استفاده از روشهای بیحسی موضعی رفتند، اما خود این روش هم مشکلات فراوانی داشت. اگر در حالت بیحسی موضعی، بیمار به حالت خواب عمیق فرورود و تنفساش کم و دچار مشکل شود، ترشحات خونی که داخل حفره دهان جمع میشود (مقداری خون در جراحی از پشت بینی وارد حفره دهان میشود) ممکن است به طور ناخودآگاه وارد ریه شود و خفگی ایجاد کند. اما امروزه بیهوشی با داروهای جدید انجام میگیرد که این داروها عوارض داروهای قبلی را ندارند. علاوه بر این لولهای در نای بیمار گذاشته میشود که میتواند به ریه اکسیژن برساند. بنابراین تنفس بیمار بیمه میشود و با حالت کاف (بالشتکی که اطراف لوله وجود دارد و از هوا پر میشود) نای بیمار از ورود ترشحات خونی به داخل ریه مصون میماند. بنابراین بیهوشی راه مطمئنتری است.