[sbu_post_image]
عقیده اشتباهی که اغلب در فامیل کودك مبتلا به دیابت وجود دارد این است که در ضمن بیماريها، به دلیل این که کودك غذاي کمتري می خورد، احتیاج به انسولین کاهش مییابد. در حالی که حقیقت برخلاف این مطلب است. پزشکی که از کودك دیابتی مراقبت میکند مسئول است که این تصور غلط را از ذهن افراد خانواده دور نماید و توصیه کند که در ضمن بیماريهاي خفیف، مانند سرماخوردگی یا بیماري هاي گوارشی تماس بیشتري با او داشته باشند در ضمن بیماري باید قند خون هر 2 تا 3 ساعت و کتون ادرار هر 3 تا 4 ساعت کنترل گردد.
وجود کتون در ادرار در حضور پایین بودن یا طبیعی بودن قند خون، در کودکی که از خوردن امتناع می ورزد، به احتمال زیاد ناشی از کتوزگرسنگی است. برعکس، کتونوري در حضور هیپرگلیسمی بویژه در یک کودك بیمار نشانه ایجاد قریب الوقوع کتواسیدوز میباشد که باید به سرعت و با جدیت درمان شود در تب بالاتر از 38 درجه سانتیگراد نیاز به انسولین 25 درصد افزایش مییابد. گاهی اوقات در تب هاي بالاتر از 39 درجه سانتیگراد نیازروزانه تا 50 درصد اضافه میشود.
روش های درمان با با انسولین کودکان دیابتی
- اگر کودك تحت درمان با روش دو بار تزریق در روز میباشد، تغییر میزان انسولین در ضمن بیماري مشکل است و بهتر است به طور موقت از روش تزریقات مکرر انسولین استفاده شود.
در این روش قبل از هر وعده غذا باید قند خون کنترل شود. اگر میزان قندخون بیش از 180 میلیگرم در دسی لیتر باشد باید یک واحد انسولین رگولار قبل از غذا به انسولین آن وعده اضافه شود و یا اگر کودك در آن وعده بیش از 10 واحد انسولین دریافت میکند، 2 واحد به انسولین آن وعده افزوده گردد. در صورت وجود استفراغ یا حال عمومی بد حتماً باید به بیمارستان مراجعه نمود.
- روش دیگر آن است که هر 2 تا 3 ساعت قندخون، و کتون ادرار هر 3 تا 4 ساعت کنترل گردد. در صورت عدم استفراغ باید انسولین به میزانی که مصرف میشده است، تزریق گردد و برنامه غذائی عادي ادامه یابد.
اگر بیماري مهم باشد می توان پیش بینی نمود که قندخون افزایش خواهد یافت. در این صورت میتوان هر 2 تا 4 ساعت به منظور تصحیح هیپرگلیسمی (افزایش قند خون) 5صدم تا یک دهم واحد به ازای هر گیلوکرم وزن بدن انسولین کوتاه اثر یا سریع الاثر تزریق نموداگر میزان کتون ادرار بیش ازtrace(افزایش محدودکتون) یک دهم تا دو دهم واحد/کیلوگرم انسولین کوتاه اثر یا سریع الاثر هر 2 تا 3 ساعت تزریق میشود، مشروط براینکه قند خون پایین نباشد.
نکته:
بسیار مهم است که در زمان تب به ویژه در قند خون بالاتراز 220 تا 270 میلی گرم بر دسی لیتر از مایعات به مقدار زیاد استفاده شود، زیرا در این شرایط حجم ادرار افزایش می یابد. اگر قند خون از 250 بالاتر باشد بهتر است از مایعات بدون قند استفاده نمود و اگر میزان قند خون از 250 کمترباشد از مایعات شیرین نیز میتوان استفاده کرد. بسیار اهمیت دارد که کودك در زمان بیماري، انسولین و غذاي کافی دریافت کند. باید از غذاهایی استفاده شود که کودك تمایل بیشتري به خوردن آنها دارد.