در اثر فشارهای مکانیکی و حرکات ایجاد شده به تدریج دیسکهای گردن دچار تغییراتی شده که از حالت نرمال خود خارج و در نهایت سبب بیرون زدگی دیسک می شود
درد ناشی از دیسک گردن ، به دو شکل بروز میکند:
درد مکانیکی
این نوع درد، موضعی است و در خود ستونفقرات احساس میشود، یا اینکه خیلی نزدیک مهرههاست.
بیمار هنگام صبح و برخاستن از خواب، دردی احساس نمیکند و بهتدریج و با افزایش فعالیت روزانه، بر شدت آن افزوده میشود، به طوری که شبهنگام به اوج خود میرسد.
درد انتشاری
دردهای ریشهای یا انتشاری معمولا در ناحیه دست احساس میشوند، یعنی میتوانند در شانه، بازو، ساعد و کف دست باشند.
این نوع درد در بالای دست به صورت احساس برقگرفتگی و کوفتگی است و هرچه بیشتر به نوکانگشتان نزدیکتر میشویم، از میزان آن کاسته و علایم بیحسی آشکار میشود، یعنی وقتی بین انگشت سبابه و شست بیمار کاغذی قرار میدهیم، بهراحتی میتوانیم کاغذ را از بین انگشتانش خارج کنیم.
علائم و نشانه ها
یک دسته از علائم ناشی از فشار بر روی ریشههای عصبی و دسته دوم فشار بر روی نخاع است. علائم فشار بر روی ریشههای عصبی گردن، قابلیت انتشار داشته و از گردن و شانه به سمت اندامهای فوقانی منتشر می شود.
بیمار غیر از درد، احساس بیحسی و یا خواب رفتگی در دست های خود دارد. برخی بیماران دچار احساس کاهش قدرت دستها می شوند. از سوی دیگر، برخی بیماران در اولین بار متوجه اختلال در حرکات ظریف دستها هنگام نوشتن می شوند. این آسیبی که با فشار روی نخاع بروز می کند، جدی بوده و این بیماران با کاهش قدرت اندام فوقانی به پزشک مراجعه میکنند
نحوه تشخیص
پزشک معالج از رادیوگرافی ساده برای دیدن تغییرانی که همراه این بیماری در استخوان و مهره های گردنی ایجاد شده است استفاده می کند. تشخیص فشار به نخاع و ریشه های عصبی با استفاده از ام آر آی داده می شود. انجام الکترومیوگرافی یا نوار عصبی می تواند به پزشک در تشخیص فشار به ریشه های عصبی و تشخیص عصب مبتلا شده کمک کند.
راه های تسکین
برای کاهش درد دیسک گردن استفاده از گردن بند طبی در کوتاه مدت مفید است اما در طولانی مدت راه مناسبی نیست و برای مدت بیش از چند روز کاملا مضر است و موجب ضعیف شدن عضلات گردن میگردد.
شیوه نشستن. ایستادن. حالت قرار گیری در هنگام فعالیت انجام ورزش بطور روزانه در بهبود این درد بسیار موثر است جهت تسکین دردهای گردنی توصیه میشود ورزشهای کششی انجام دهند. و از انجام ورزشهایی که سبب بروز درد میشود جدا پرهیز کنید.
روش های پیشگیری
– همیشه گردن خود را چه در حالت ایستاده، نشسته، یا راه رفتن، صاف و عمود بر بدن نگهدارید به طوری که هیچ زاویهای با بدن نسازد.
– هرگز گردن خود را خم نکنید بلکه اگر لازم است صندلی خود را کوتاهتر کنید یا ارتفاع میز خود را بالاتر ببرید تا مجبور به خم کردن گردن خود نباشید. چرا که بسیاری از بیماریهای گردنی ناشی از خم بودن گردن به مدت طولانی است. بنابراین حتی الامکان گردن خود را خم نکنید و اگر مجبور به این کارهستید، هر از چند گاهی گردن خود را صاف کنید.
– از نرمشها و حرکاتی که در آنها مجبور به خم کردن گردن هستید دوری کنید.
– اگر کارتان نشسته است و مجبور به خم کردن گردن خود هستید حتماً با یکی از دستانتان از وزن سرتان و فشار آن بر روی مهرههای گردنی بکاهید تا کمتر دچار صدمات گردنی شوید.. شانهها و عضلات اطراف را تقویت نمایید، چرا که با افزایش قدرت و تحمل این عضلات، فشار کمتری روی مهره و دیسکهای بین مهرهای وارد میشود.