[sbu_post_image]
تشخیص اختلال رشد کودکان یا FTT نیازمند بررسی منحنی رشد، گرفتن تاریخچه غذایی کودک و معاینه فیزیکی است. سپس تشخیص با موارد زیر مشخص میشود:
1) وزن کمتر از 3 سوم وزن متوسط باشد.
2) وزن کمتر از 80 درصد وزن ایدهآل باشد.
3) رشد وزن کودک به اندازه دو سوم اصلی از رشد استاندارد اختلاف پیدا کند.
انواع اختلال در رشد کودک
معمولا ۳ نوع FTT (اختلال رشد کودک) تشخیص داده می شود:
۱) اختلال رشد کودک – نوع ۱
قد و دور سر کودک طبیعی است ولی وزن کاهش یافته است، این ممکن است ناشی از تغذیه نامناسب یا بیماریهای حاد باشد. وزن، شاخص حساسترین برای تشخیص وضعیت تغذیه کودکان است و در تشخیص اختلال رشد کودکان (FTT) اهمیت زیادی دارد. اگر کودک به مقدار کافی غذا دریافت نکند، بدن از توده چربی و حتی از عضلات استفاده میکند تا بتواند مواد مغذی مورد نیاز را تأمین کند. کاهش وزن اغلب نشاندهنده وجود سوءتغذیه است. البته باید به یاد داشت که نوزادان در ۱۵-۱۰ روز اول تولد ممکن است وزن کم کنند که ممکن است به دلیل کاهش آب بدن باشد و این وضعیت عادی است.
۲) اختلال رشد کودک – نوع ۲
دور سر طبیعی است و وزن و قد كاهش یافته است كه ممكن است ناشی از اختلالات اندوكرین، كوچك بودن ژنتیكی جثه یا دیستروفی استخوان باشد.
۳) اختلال رشد کودک – نوع ۳
کاهش قد و وزن و دور سر کمتر از مقدار طبیعی، یک نوع از اختلال رشد کودکان (FTT) است که ممکن است ناشی از تاخیر در رشد در رحم، نقص در سیستم عصبی، عفونتهای داخل رحمی و دیگر عوامل باشد.
اگر هر دو والدین کودک قد کوچک داشته باشند، احتمالاً کودک به طور ژنتیکی جثه کوچکی دارد و این ممکن است ناشی از سوءتغذیه نباشد.
در صورتی که تاریخچه پزشکی یا معاینه فیزیکی نشانگر اختلال رشد نبود، میتوان از آزمایشات بیوشیمیایی استفاده نمود؛ از جمله شمارش گلبولهای قرمز، بررسی غلظت و اسیدیته ادرار، آزمایش مدفوع، بررسی غلظت الکترولیتها در کودکانی که سابقه اسهال و استفراغ دارند، اندازهگیری سطح تیروکسین در صورتی که رشد وزنی آنها تحت تاثیر قرار گرفته است و اندازهگیری فشار خون.
منبع: ویستا