علت پوسیدگی دندان چیست؟
علل مختلفی برای ایجاد پوسیدگی مطرح شده است اما بطور کلی چهار عامل اصلی میکروبها، مواد قندی، سیستم دقاعی بدن و زماندر ایجاد پوسیدگی دندان نقش دارند این چهار عامل، همواره ایجاد پوسیدگی میکنند و اگر هر کدام نباشد، دندان پوسیده نمیشود.
پیشگیری از پوسیدگی دندان چگونه است ؟
با حذف علل پوسیدگی دندان بوسیله رعایت بهداشت دهان ودندان وهمچنین رعایت بهداشت تغذیه میتوان پوسیدگی دندان را بکلی حذف کرد.درمرکز زیبایی ایمپلنت افرا ،بهداشت کاران مجرب با اموزش روش صحیح مسواک زدن ونخ کشیدن به مراجعین محترم پیشکیری از پوسیدگی را ممکن میسازند.
چگونه می توان از کامپوزیت ها در درمان های زیبایی بهره گرفت ؟
ابتدا باید یاد آور شد که با وجود تنوع بسیار زیاد کامپوزیت ها و رقابت شرکت های سازنده برای تولید کامپوزیت های پیشرفته ، کامپوزیت هایی که به طور تخصصی برای درمان های زیبایی به کار گرفته می شوند بسیار اندک و انگشت شمار هستند. هر کامپوزیتی را نمی توان به این خاطر که سفید و مستحکم است به اسم کار زیبایی روی دندان گذاشت. کامپوزیت های زیبایی علاوه بر دارا بودن طیف رنگی قابل قبول ، قابلیت بازسازی لایه به لایه انساج دندان یعنی مینا و عاج را داشته باشند ، بسیار عالی پولیش شوند و در عین حال مستحکم باشند تا بتوانند درخشندگی و طبیعی بودن یک دندان واقعی را القا کنند.و همچنین در هنگام تقبل قیمت سفید کردن دندان مقرون به صرفه بوده و به دندانپزشک کمک کنند.
طول عمر ترمیمها :
برخلاف تصور عامه با تقبل هزینه پر کردن دندان ، هر پر کردن دندان مانند هر جسم مادی دیگر عمر محدود دارد که بین ۵ تا ۱۵ سال متغیر است هر چه پر کردگی کوچکتر و فشارهای جویدن بر آن کمتر و رعایت بهداشت توسط بیمار بهتر باشد عمر بیشتری خواهد داشت کلاً طول عمر تر میمها به دو عامل ۱ ـ دندانپزشک و ۲ ـ بیمار مربوط است استفاده از مواد پر کردن دندان مناسب , تراش و ایجاد حفره استاندارد توسط دندانپزشک و معاینه مجدد جهت پالیش و ایجاد تغییرات پس از ترمیم می تواند از شکست کوتاه مدت ترمیمها بکاهد . عدم رعایت بهداشت توسط بیمار , خوردن غذاهای سفت و شکننده , پوسیدگی مجدد در ترمیمهای قدیم بعلت درز و ترک و در مجموع بکار نبردن دستورات دندانپزشک جهت حفظ دندان از عوامل شکست ترمیمها می باشند که گاه لازمست جهت حفظ ترمیمهای .وسیع از شکستگی و عود پوسیدگی , دندانها مجددا ترمیم شده و یا با روکش پوشانده شوند
پس ازترمیم(پرکردن)دندان لازم است که
۱٫لطفا تا یک ساعت دندانهای خود را روی هم فشار نداده وتا دو ساعت از خوردن غذا با دندان تازه پر شده خودداری فرمائید.(در ترمیمهای همرنگ لازم نیست)
۲٫گاهی دندان شما تا مدتی(سه تا پنج هفته)به سرما وگرما حساس میشود.
۳٫حساسیت دندان به سرما وگرما هفته به هفته کمتر می شود نه روز به روز.
۴٫اگر حساسیت دندان شما در روزهای اول پر کردن بسیار بسیار شدید است وبه گونه ای که هر لحظه مجبور به مصرف مسکن می شوید به احتمال زیاد لازم است دندان شما تحت درمان عصب کشی قرار گیرد.
۵٫اگر حساسیت دندان شما درآغازچندان زیاد نبوده ولی با گذشت زمان حساسیت دندان بیشتر شده است دلیل برآنست که دندان باید ازنظرنیازبه عصب کشی بررسی شود.گاه بروز ترک و شکستگی در پر کردگی دراین افزایش حساسیت دخالت دارد و گاه ممکن است مربوط به دندانهای مجاور باشد.
۶٫اگر در سطح دندان پرشده بلندی احساس می کنید نباید برروی آن فشارزیاد وارد کنید و یا با فشار دادن سعی دربرطرف نمودن نقطه بلند کنید.
دراین موارد بهتراست با مراجعه سریعتر به دندانپزشک خواستاراصلاح بلندی شوید درغیراینصورت(عدم مراجعه به پزشک)احتمال شکستن پرکردگی و نیاز مجدد به پر کردن وجود خواهد داشت.
۷٫پس از پر کردن دندان هنگامی که بی حسی دندان تمام می شود دردی شروع میشود که در بعضی مواقع نیاز به مصرف یک یا دوعدد مسکن برای تسکین درد دارد.توجه داشته باشید که این درد موقتی است و معمولاً نیاز به پیگیری جدی ندارد.درصورت تداوم درد و نیاز به مصرف مکرر مسکن لازم است مطلب را با دندانپزشک خود مطرح نمائید.
۸٫دربعضی مواقع پوسیدگی دندان به قدری عمیق میباشد که به نزدیکی عصب دندان رسیده است.درمواردی که دندانپزشک احتمال آلودگی عصب را زیاد بداند(دراصطلاح عموم پوسیدگی به عصب رسیده باشد)اقدام به درمان عصب کشی(روت کانال)می نماید.ولی دربعضی موارد با توجه به بعضی عوامل(مثل نداشتن درد،بازنشدن قطعی عصب پس ازبرداشت پوسیدگی،دادن یک شانس برای حیات دندان و جلوگیری ازکارهای پررفت وآمد وبالطبع پرهزینه عصب کشی و پست وروکش)دندانپزشک اقدام به ترمیم و پر کردن مشروط دندان می نماید و درمان عصب کشی را مشروط به بروز دردهای پیوسته و یا مکرر می نماید. لذا درچنین مواردیکه دندان به صورت مشروط پر میشود باید انتظار مسئله درد بعدی را درنظر داشته باشید.
۹٫گاهی از روی علائم بالینی یا رادیوگرافی دندان نمی توان دقیقا مشخص نمود که پوسیدگی یک دندان به عصب بازشده است یا خیر.
دراین صورت دندانپزشک با هدف ترمیم و پرکردن دندان اقدام به برداشت پوسیدگی وحذف تمام قسمتهای تخریب شده دندان می نماید تا جایی که به بافتهای کاملاً سالم رسیده و بتواند دندان را پرکند.درعین حال ممکن است گسترش پوسیدگی تا حدی عمیق باشد که به عصب دندان رسیده باشد(حتی بدون اینکه دندان قبلاً دردناک شده باشد)دراین موارد ناچاراً دندان نیاز به عصب کشی داشته وجهت انجام عصب کشی آماده خواهد شد.
۱۰٫در بسیاری از موارد درد پس از پرکردن دندان مربوط به مسائل جانبی پرکردن است.بطور مثال؛حرارت و لرزش ناشی از تراش قسمت های پوسیده. بوجود آمدن زخم آفت در مجاورت محل تزریق یا محل پرکردگی. بوجود آمدن زخم لثه ناشی ازاستفاده ازوسائل ترمیم دندان یا ساکشن. توجه داشته باشید که تمامی این زخمها به صورت خود به خود بهبود می یابد و حداکثر نیاز به مصرف نوعی دهان شویه یا یک یا دوعدد مسکن در روزهای اولیه خواهند داشت.
۱۱٫دوام این پرکردگی به چند عامل بستگی دارد: الف-وسعت پرکردگی ب-ضخامت یا استحکام دیواره های باقیمانده دندان که در اطراف پرکردگی وجود دارد. ج-رعایت بهداشت دهان ودندان(اعم از مسواک،نخ دندان،دهان شویه). د-نوع تغذیه(ازنظرمصرف مواد غذایی شیرین و نشاسته ای و غذاهای سفت). ه-رابطه دندانها با یکدیگر(جفت شدن یا نشدن صحیح دندانها). و-دقت ومهارت دندانپزشک. ز-عمق پرکردگی ونزدیکی یا دوری آن ازعصب. ح-عادات بیمار(مثل دندان قروچه،روی هم فشردن دندانها به طورناخودآگاه). ط-نوع ماده پرکننده.
۱۲٫مواد ترمیمی همرنگ دندان(مواد سفید)که دراین کلینیک مورد استفاده قرار میگیرد ازاستحکام بالائی برخوردار بوده(درحد آمالگام)ومی تواند دوام زیادی داشته باشد.
البته رعایت دقیق بهداشت دهان و استفاده مرتب و منظم از نخ دندان در دوام آن نقش زیادی دارد.
۱۳٫دستگاهی که برای ترمیم دندانها با مواد همرنگ استفاده می شود(دستگاه لایت کیور)با نورآبی یا بنفش رنگی که تولید می کند باعث سخت شدن ماده همرنگ می گردد واستفاده از عبارت لیزر اشتباه رایج میباشد.در دندانپزشکی از لیزر بیشتر برای جراحی ها،کاهش درد وبعضی کارهای جانبی مثل سفید کردن و گاه تراش دندان قبل از مرحله پرکردن استفاده می شود.
پر کردن دندان عملی دو مرحلهای است که معمولاً در یک جلسه انجام میشود و دندانپزشک طی آن پوسیدگی را برمیدارد و دندان باقیمانده را با مواد محافظ پر میکند. هزینه پر کردن دندان به نوع مواد به کار برده شده و تعداد سطوحی بستگی دارد که باید در یک دندان پر شود.