برای اینکه بدانید چگونه میشود با وجود کم کاری تیروئید لاغر شد ابتدا باید با نقش این غده در بدن آشنا باشید تا متوجه چگونگی تاثیر کم کاری تیروئید بر افزایش وزن شوید. تیروئید یک غده درونریز است که در قسمت عرضی حنجره جلوی گلو قرار دارد. این غده دو هورمون مختلف به نامهای T4 (تیروکسین) و T3(تری یودوتیرونین) ترشح میکند که مسئولیت تنظیم متابولیسم بدن را بر عهده داشته و سرعت واکنشهای بدن را کنترل میکنند. بدن ما با این دو هورمون پیامهایی برای سوزاندن انرژی و همچنین تنظیم متابولیسم دریافت میکند. به این ترتیب تیروئید با آن قد و قوارهی کوچک خود مسئول توانمندی بدن در سوزاندن چربیها، تنظیم وزن و مدت زمان خواب است.
کم کاری تیروئید و چاقی
زمانی که تیروئید از کار میافتد و در واقع کم کار میشود متابولیسم بدن کند شده و کلید چاقی زده میشود و علائم دیگر کم کاری تیروئید نیز بروز میکند. البته در بعضی موارد خیلی از افراد متوجه این تغییرات نمیشوند. خوشبختانه کم کاری تیروئید با یک آزمایش خون ساده قابلتشخیص است و داروهایی هم برای کمک به تنظیم عملکرد این غده و جلوگیری از چاقی تیروئید وجود دارد.
زمانی که تیروئید کم کار میشود چاقی نیز حاصل خواهد شد و حتی کاهش میزان کالریهای دریافتی نیز تأثیر چندانی در کنترل وزن نخواهد داشت. احتمالاً در اینترنت و یا آگهیهای تبلیغاتی شاهد تبلیغات دهان پر کنی مانند «لاغری معجزهآسا» و غیره هستید؛ اما واقعیت این است که هیچکدام از این شیوههای معجزهآسا و البته پرهزینهی تبلیغاتی در مقولهی کم کالری تیروئید موثر نیستند. با این حال نباید ناامید شوید. مقابله با اضافهوزن و تلاش برای لاغری از طرف خودتان کارسازتر است. کافی است خیلی از اشتباهات غذایی و همچنین خطاهای ورزشی را کنار بگذارید و منطقی باشید.
ید برای تولید هورمون های تیروئید لازم و ضروری است. برای همین در حین مصرف دارو برای تنظیم عملکرد تیروئید لازم است با مصرف بیشتر یُد و یا کاهش مواد غذایی هدر دهندهی آن به افزایش کارایی داروها کمک کنید.
توصیه میکنیم مصرف مواد غذایی کاهش دهنده ید مانند انواع کلمها (بروکلی، گل کلم، کلم بروکسل) و اسفناج را کاهش دهید. همچنین از مصرف بادامزمینی، دانهی کاج و میوههای خشک بپرهیزید. تا جایی که میتوانید مصرف نوشیدنیهای کافئینه مانند قهوه و نوشابهها را کاهش دهید. توجه داشته باشید که این قبیل نوشیدنیها میتوانند علائم کم کاری تیروئید را شدیدتر کنند. توجه داشته باشید قرار نیست به یک باره خودتان را از مصرف این مواد غذایی محروم کنید؛ اما لازم است که مصرف آنها را تا حد امکان محدود کنید.
اگر سیگاری هستید حتماً سیگار را ترک کنید. مصرف الکل هم که ممنوع است.
در مورد چاقی باورهای نادرست دیگری نیز وجود دارد، برای مثال خیلی از افراد فکر می کنند چاقی آنها به دلیل کم کاری تیروئید است،در اثر کم کاری غده تیروئید به دلیل کاهش هورمون های تیروئید در متابولیسم بدن اختلالاتی ایجاد می شود که یکی از پیامد های آن افزایش وزن ودر نتیجه چاقی است. ولی واقعیت این است که کم کاری تیروئید خفیف، هیچ گونه تاثیری بر چاقی ندارد و در موارد شدید نیز در نهایت ۲ تا ۳ کیلو موجب چاقی می شود. بیماری هایی که موجب چاقی می شوند خیلی شایع نیستند.
رژیم غذایی برای چاقی ناشی از کم کاری تیروئید
- برخلاف مبتلایان به پرکاری تیروئید، این بیماران باید از مصرف زیاد مواد غذایی گواتروژن پرهیز کنند و سبزی جات را به صورت پخته مصرف نمایند. مواد غذایی گواتروژن شامل انواع کلم، شلغم، روغن گلزا ( کانولا ) ، بادام زمینی، ارزن و سویا است.
- سویا می تواند مانع جذب کافی داروهای تیروئید شود. بنابراین باید در مصرف آن احتیاط گردد.
- توجه داشته باشید که از نمک در پایان پخت غذا استفاده کنید، زیرا در غیر این صورت ید موجود در نمک هنگام برداشتن درب ظرف غذا، همراه با بخار خارج می شود. در این صورت شما میزان ید کمتری از آن چه که انتظار می رود دریافت خواهید کرد. در ضمن نمک یددار را نباید در شیشه های شفاف و در معرض نور نگهداری کرد.
- توجه کنید که زیاده روی در مصرف ید باعث کم کاری تیروئید خواهد شد.
- تنظیم کالری دریافتی برای جلوگیری از افزایش وزن ضروری است. برای این منظور مشاوره با کارشناس تغذیه، همراه با استفاده از درمان دارویی توصیه می شود.
- اطمینان نسبت به تأمین مقادیرکافی ویتامین های C ، A، E و ویتامین های گروه B به ویژه B2 ، B3 ، B6 که برای تولید هورمون تیروئید ضروری هستند و مانع از تاثیر کم کاری تیروئید بر افزایش وزن نیز لازم است.
خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطلب ” درمان چاقی ناشی از کم کاری تیروئید ” را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه کم کاری تیروئید و افزایش وزن مطالعه فرمایید.
منبع: تبیان. لقمه