تاثیر ورزش در افراد دیابتی وابسته به انسولین
ورزشهای منظم برای افراد دیابتی وابسته به انسولین بسیار سودمند است. طی ۱۶ ـ ۱۲ هفته ورزش دادن به بیماران دیابتی وابسته به انسولین ، بهبود مطلوبی در غلظت قندخون ناشتا و هموگلوبین گلیکوزیله آنها مشاهده نمودند.
در افراد دیابتی وابسته به انسولین ، تغییرات غلظت قندخون در طول ورزش بستگی زیادی به سطح انسولین خون دارد. سطح انسولین خون نیز به میزان انسولین تجویزشده و مقدار جذب انسولین در هر اندام وابسته است.
بهترین زمان پیشنهاد شده برای ورزش در دیابتی های وابسته به انسولین، بعد از میان وعدههای بعدازظهر و قبل از شام است.
نکاتی که بیماران دیابتی باید در هنگام ورزش کردن رعایت کنند :
۱٫ کنترل قندخون می باید قبل ،حین و بعد از ورزش انجام شود
۲٫ از وقوع افت قندخون در طول ورزش می بایستی با اجرای توصیههای زیر جلوگیری کرد :
- شروع ورزش ۲ ـ ۱ ساعت بعد از صرف غذا
- مصرف ۴۰ـ ۲۰ گرم کربوهیدرات اضافی پیش از ورزش و هر یک ساعت در طول ورزش
- پرهیز از ورزشهای سنگین در هنگامی که انسولین تزریق شده بیشترین اثر خود را پیدا میکند.
- حرکت دادن قسمتهایی از بدن که انسولین در آنها تزریق نگردیده است ( به منظور پیشگیری از جذب سریع انسولین )
- کاهش میزان انسولین تزریقی به میزان ۵۰ ـ ۳۰ درصد در صورت لزوم (کوهنوردی، ورزشهای طولانی مدت )
۳٫ بعد از ورزشهای طولانی قندخون کنترل گردد و کربوهیدرات ( مواد قندی ) اضافی مصرف شود. این عمل از افت قندخون که ممکن است به صورت تأخیری پدید آید، جلوگیری میکند
تاثیر ورزش در افراد دیابتی غیروابسته به انسولین
در افراد دیابتی غیروابسته به انسولین ، ورزش عامل اصلی کنترل قندخون است. عامل بعدی مصرف صحیح مواد غذایی است. مطالعات اخیر نشان داده است که اجرای برنامه ورزشی منظم ، ارزش بالایی در کنترل غلظت قندخون این افراد دارد. افزایش فعالیت بدنی، در پیشگیری از پیدایش دیابت نوع ۲ ( غیر وابسته به انسولین) مؤثر است. این موضوع به ویژه در افرادی که بیشتر در معرض خطر ابتلا به دیابت هستند، اهمیت بسیاری دارد. این افراد شامل افراد چاق ، فرزندان افراد مبتلا به دیابت و افراد با فشارخون بالا میباشند.
ورزش در مبتلایان به دیابت نوع ۲ باعث افزایش حساسیت سلولها نسبت به انسولین میشود اما برای رسیدن به پاسخ درمانی مناسب ، باید با رعایت رژیم غذایی صحیح همراه گردد.
کاهش اشتها همراه با فعالیتهای فیزیکی در اشخاص چاق بیشتر از افراد با وزن نرمال است. همچنین اگر فقط غذا کم خورده و کالری را کم کنیم ۲۵% از توده قسمت ماهیچهای و ۷۵% از توده چربی فرد کاهش مییابد اما اگر رژیم غذایی به همراه ورزش باشد ۹۸% ازجرم چربی کاهش خواهد یافت.
منبع: موسسه دیابت طبرستان