[sbu_post_image]
مرض قند در بعضی از بیماران به سرعت پیشرفت میکند، در حالی که دیدشان خوب است و فرد احساس میکند که دیابت بر چشمش تاثیر نکرده است. لذا به چشمپزشک مراجعه نمیکند و نتیجه این میشود که مرض قند به شدت پیشرفت میکند و زمانی فرد مراجعه میکند که چشمش در وضعیت مخربی قرار گرفته است. سالها قبل، پیش از ابداع روشهای جدید درمان دیابت، بسیاری از بیماران مبتلا به دیابت به علت عوارض چشمی مرض قند این بیماری نابینا میشدند. اما امروزه میتوان با تشخیص به موقع و درمان مناسب از تاثیر مرض قند بر چشم جلوگیری کرد.
اولين چيزي كه شما بايد بدانيد اين است كه فقط بخاطر اينكه شما دچار ديابت هستيد عوارض آن لزوما ايجاد نمي شوند. تحقيقات دقيق نشان داده است كه هرچه شما بهتر ميزان قند خونتان را كنترل نماييد، احتمال كمتري دارد كه به عوارض و مشكلات آن گرفتار شويد. با دانستن اين مطلب، بسياري از افراد مي كوشند كه بيشتر مراقب ميزان قند خونشان باشند.در كنار كنترل خوب ميزان قند خون، عدم استعمال سيگار نيز مي تواند احتمال بروز عوارض را كاهش دهد. افراد سيگاري بايد هرچه سريعتر از استعمال آن خودداري نمايند تا از تاثیر مرض قند بر چشم در امان بمانند.
عوارض چشمی ناشی از مرض قند
بیماران مبتلا به مرض قند ممکن است عوارض چشمی را تجربه کنند، حتی اگر هیچ علامتی واضحی وجود نداشته باشد. این عوارض ممکن است شامل خونریزیهای کوچک نقطهای و نشت از عروق باشد که ممکن است در مرکز بینایی رخ دهد ولی بیمار این موضوع را درک نکند. در این حالت، دید بیمار عموماً کاهش مییابد و او ممکن است تار بینی تجربه کند که حتی با استفاده از عینک نیز اصلاح نمیشود. برخی از بیماران ممکن است به دلیل بیتوجهی و ناآگاهی به چشمپزشک مراجعه نکنند و این موضوع باعث پیشرفت بیماری در چشمشان شود. در نتیجه، ممکن است یک روز از خواب بیدار شوند و متوجه شوند که هیچ چیزی نمیبینند.
مرض قند به علت افزایش قند خون ناشی از نقص در متابولیسم قند در بدن ایجاد میشود. درمان این بیماری نیازمند مداومت در کنترل میزان قند خون و رعایت رژیم غذایی مناسب است. افراد مبتلا به مرض قند باید رژیم غذاییشان را بر اساس اعتدال و تنوع غذایی تنظیم کنند. این شامل مصرف نان و غلات، میوه و سبزیجات، شیر و لبنیات، گوشت و تخم مرغ میشود. حذف هر یک از این گروههای غذایی توصیهناپذیر است و همه باید در برنامه غذایی افراد مبتلا به مرض قند حضور داشته باشند.
هر فرد مبتلا به مرض قند باید در اولین فرصت به چشمپزشک مراجعه کند. اگر چشمپزشک تشخیص دهد که فرد سالم است، معاینه بعدی به دو سال بعد موکول میشود، با شرط کنترل دیابت. اگر دیابت کنترل نشده باشد، معاینه باید به یک سال بعد موکول شود. اما اگر عوارض چشمی ظاهر شده باشد، چشمپزشک بسته به شدت علایم، زمان معاینه بعدی را مشخص میکند یا از همان جلسه، درمان را شروع میکند. والدین باید توجه کنند که بلوغ در کودکان مبتلا به دیابت ممکن است با پیدا شدن ناگهانی و تاثیر مرض قند بر چشم همراه باشد. بنابراین، لازم است که کودکان مبتلا به دیابت، هنگام رسیدن به سن بلوغ، در اولین فرصت معاینه کامل چشم را انجام دهند.
برای آشنایی با ” عوارض میان مدت دیابت ” بر روی لینک کلیک کنید.
منبع: تبیان. معاونت بهداشتی. مهرگان پرتو