[sbu_post_image]
بیماری تیروئید در جهان بسیار رایج است و از هر بیست نفر یک نفر به آن مبتلا می باشد.
بیماریهای تیروئید در زنان رایج تر است و با یک آزمایش ساده خون تشخیص داده می شود. درمان بیماریهای تیروئید به طور معمول موفقیت آمیز است و حتی سرطان تیروئید در صورت تشخیص به موقع قابل درمان است.
پرکاری تیروئید و گریوز
پرکاری تیروئید، در نتیجه تولید بیش از حد هورمونهای T3 و T4 به وسیله ی غده ی تیروئید ایجاد می شود. در 75% از بیماران این عمل به علت وجود نوعی پادتن در خون می باشد که باعث تحریک تیروئید شده در نتیجه نه تنها مقدار زیادی از هورمون های تیروئید به خون ترشح می شوند، بلکه در بعضی موارد باعث افزایش حجم غده ی تیروئید شده و منجر به ایجاد گواتر می گردد. این نوع از هایپرتیروئیدی (پرکاری تیروئید) به بیماری گریوز معروف است. این نام برگرفته از نام پزشکی به نام گریوز است که بیش از دویست سال قبل این بیماری را به طور نسبتاً دقیقی تشریح نمود.
علت تولید این پادتن هنوز مشخص نیست؛ اما از آن جایی که این بیماری در بعضی از خانواده ها بیشتر مشاهده می شود می توان گفت ژن ها باید در این کار دخالت داشته باشند، تصور می شود برخی عوامل زیست محیطی در این کار دخیل باشند، اما علت آن هنوز ناشناخته مانده است. وجود استرس، در مقاطع حساس زندگی نظیر طلاق و مرگ نزدیکان، شاید در این کار نقش داشته باشد.
در برخی از بیماران مبتلا به گریوز، چشم ها به حالت بیرون آمده می باشند و در برخی نیز پوست ساق پا ورم کرده و قرمز می شود و شخص بیمار از خارش پا در رنج می باشد. این عوامل نظیر تولید پادتن های محرک تیروئید، به دلیل اختلالاتی در سیستم ایمنی بیماران ایجاد می شود و پزشکان به طور کامل نتوانسته اند آن را تشخیص دهند. بیشتر بیماران دچار پرکاری تیروئید، دچار گواتر می باشند که از یک یا چند جا ناحیه ی قرار گرفتن تیروئید برجسته دیده می شود. تولید بیش از حد هورمون های تیروئید در این مورد تحت کنترل TSH نمی باشد.
بیماری گریوز در هر سنی می تواند بروز کند، ولی در بیشتر موارد زنان 40 تا 50 ساله، بیشتر گرفتار آن می شوند. در میان 30 تا 50 درصد از تمام بیماران یک مرحله از پرکاری تیروئید به مدت چند ماه روی می دهد، در بقیه بیماران دوره های متوالی چندین سال طول خواهد کشید.
متأسفانه امکان پیش بینی الگوی پرکاری تیروئید، زمانی که برای اولین بار رخ می دهد وجود ندارد. پرکاری تیروئید ناشی از گواتر ندولر در سنین قبل از چهل سالگی نادر می باشد. بر خلاف برخی بیماران مبتلا به گریوز که پرکاری تیروئید آنها در چند مرحله بروز می کند، این نوع پرکاری یک بار که بروز نمود به مدت نامعلومی باقی خواهد ماند.