به طور متوسط ۷تا ۸ درصد جمعیت جهان دیابت دارند که از این تعداد ۹۰ درصد دیابت نوع ۲ (بزرگسالی) دارند و حدود ۱۰ درصد دیابت نوع ۱ دارند. مسئله مهم در درمان هر دو نوع دیابت و نیز سایر انواع دیابت آموزش کنترل دیابت است. کنترل دیابت نیاز به تیم درمانی دارد که شامل آموزش، تغذیه، فعالیت ورزشی، روان درمانی توسط روان درمان گر، دارو و متخصص غدد

دربحث اموزش دو قسمت اهمیت ویژه دارد یکی چک قند خون در منزل و خارج از ازمایشگاه توسط دستگاه گلوکومتریاهمان SMBG که اغلب بیماران ایرانی به ویژه مبتلایان به دیابت نوع ۲ به ان بی توجه هستند و به ازمایش هر چند ماه یک بار در آزمایشگاه بسنده می کنند در صورتی که قند خون فرد دیابتی درهر لحظه از زمان در حال نوسان است و جهت اطلاع از عدد ان مهم است اقدامات زیر به صورت منظم انجام شود.

۱- دیابتی های نوع دو قند خون ناشتا و دوساعت بعد از هر وعده غذا را چک و درجدولی ثبت کنند یعنی روزانه ۴ بار این اندازه گیری تا رسیدن به قند مطلوب که ناشتا ۷۰ تا ۱۳۰ و قند بعد از غذای ۱۶۰ تا ۱۸۰ است باید انجام شود.

۲- در دیابت نوع ۱ چک قند باید قبل از هر وعده غذا و قبل از خواب و هفته ای یک بار هم ساعت ۳ نصف شب چک شود و در یک دفترچه مخصوص ثبت شود که وضعیت مطلوب جدول زیر است.

گروه سنی

مقدار قند خون مطلوب قبل از غذا

مقدارهدف HbA1c

کمتر از ۵ سال

۱۰۰-۲۰۰

۷/۵_۹

۵تا۱۱سال

۸۰-۱۵۰

۶/۵_۸

۱۲ تا ۱۵سال

۸۰-۱۳۰

۶_۷/۵

۱۶تا ۱۸سال

۷۰-۱۲۰

۵/۵_۷

در اینجا به برخی از باورهای غلط و درست اشاره می کنیم.

باورهای غلط

  • فرد دیابتی نباید به هیچ وجه برنج مصرف کند.
  • مصرف میوه در فرد دیابتی ممنوع است.
  • عسل می تواند به دلخواه مصرف شود.
  • مصرف سیب زمینی ممنوع است.
  • مصرف شیرین کننده های مصنوعی ممنوع است.
  • مصرف مواد غذایی تلخ، قند خون را کاهش می‌دهد. (مانند نان سوخته)

باورهای درست                                                                                                   

  • برنج را می توان روزانه به مقدار متعادل و یا با جانشین کردن آن با نان سبوس دار مصرف کرد.
  • فرد دیابتی می تواند روزانه مقدار متعادلی از انواع میوه مصرف کند ( ترجیحاً میوه های بسیار شیرین مانند انگور، خربزه، موز و… کمتر مصرف شود).
  • عسل دارای قند است و باید مصرف آن محدود شود.وبه طور کلی تمام انواع شیرینی یاشیرین کننده های طبیعی قند دارند وباید محدودیت مصرف داشته باشنداز جمله عسل،خرما،انواع شیرینی،کشمش،میوه های خشک
  • سیب زمینی حاوی کربوهیدرات پیچیده است و می توان مقدار متعادلی از آن مصرف کرد.
  • شیرین کننده های مصنوعی اگر به مقدار متعادل مصرف شوند اثرات جانبی ندارند ولی بهتر است به این ترکیبات عادت ایجاد نشود.
  • میوه‌های خشک نیز دارای قند است و مصرف آن باید محدود شود.
  • نان باید از انوع سبوس دار ویا نان جو باشد وبرعکس باور عموم نان باید تاحدودی نرم وخمیر باشد واز خوردن نانهای حجیم،برشته،وسفید باید اجتناب کرد.
  • از دسته های مختلف غذایی سه دسته قند دارند ۱-نان وغلات ۲-شیروماست ۳-انواع میوه ها ،پس مصرف زیاد این دسته ها در فرد دیابتی محدودیت دارد وباید حداقل این دسته ها با هم مصرف نشوند.

 

Print Friendly, PDF & Email