درمان های ارتودنسی به چند صورت است؟
به ۲صورت: ۱. متحرک ۲. ثابت
روش متحرک به طور معمول برای دختران از ۹ تا ۱۰ سالگی و برای پسران از ۱۰ تا ۱۱ سالگی مناسب است. همچنین درمان از طریق روش ثابت برای دختران ۱۲ تا ۱۳ سالگی(به بعد) و برای پسران ۱۲ تا ۱۴ سالگی(به بعد) انجام می شود.
ارتودنسی متحرک چیست؟
از فک بالا و پایین بیمار قالب گرفته شده و پلاک بالا و پایین ساخته می شود. این روش مزیت های خاص خود را دارد؛ از جمله بیمار می تواند هنگام غذا خوردن آن را از دهانش بیرون آورده و بعد از استفاده ازمسواک و نخ دندان دوباره در دهانش بگذارد. این روش برای افرادی که سن کمتری دارند بهتر است، زیرا علاوه بر مشکلات دندانی، می تواند ناهنجاری های استخوانی فک ها را نیز رفع کند ولی در انجام حرکات دندانی محدودیت دارد.
ارتودنسی ثابت چیست؟
دراین نوع ارتودنسی اجزای کوچکی به نام «براکت» توسط مواد دندانپزشکی روی سطح دندان چسبانده می شود و بدون اینکه به دندان آسیبی برساند، توسط سیم ها و کش هایی مخصوص، دندان ها به سمت مورد نظر سوق داده می شود. در این روش همه این اجزا ثابت بوده و بیمار نمی تواند به صورت دلخواه آنها را از دهان خود خارج کند. این روش معمولا برای درمان های دندانی قابل اجراست، زیرا علاوه بر حرکت دادن دندان ها، ریشه های آنها را هم حرکت می دهد، بنابراین ارتودنتیست کنترل بیشتری روی دندان ها دارد.
کدام نوع درمان ارجحیت دارد؟
هر کدام از این روش های درمانی موارد تجویز خاص خود را دارد. روش متحرک بیشتر برای بیماران زیر ۱۲ ۱۴ سال کاربرد دارد و بعد از آن به دلیل تثبیت نسبی ساختمان های استخوانی فک ها عملا روش ارتودنسی متحرک تاثیر زیادی دربر نخواهد داشت. برای بیمارانی که بالاتر از این سن هستند معمولا درمان ثابت تجویز می شود تا دندان ها در وضعیتی منظم تر در فک قرار گیرند.
اگر در سنین بالا نیاز به تصحیح وضعیت استخوان فک ها وجود داشته باشد (که در بسیاری از موارد در سنین پایین تر با درمان های معمولی و ارزان تر، ارتودنسی متحرک درمان پذیر هستند). علاوه بر درمان ارتودنسی ثابت، جراحی فک نیز مد نظر قرار می گیرد که توسط متخصص جراحی دهان و فک و صورت انجام می شود.

آیا درمان ارتودنسی عارضه یی هم دارد؟
اصولاً هر درمان پزشکی خصوصاً اگر غیر علمی وبه صورت اشتباه صورت بگیرد می تواند ایجاد عارضه کند. درمان ارتودنسی هم از این قاعده مستثنی نیست.آن چه که بیماران ارتودنسی بایدبه خاطر داشته باشند. این است که رعایت کامل توصیه های درمانی «ارتودونیست» ورعایت بهداشت سوپر استاندارد در درمان ارتودنسی بسیار مهم است چرا که می تواند عوارضی مانند پوسیدگی ها، تحلیل لثه و بیماری های آن وحتی تحلیل ریشه را به صفر برساند. گاهی درد ولقی مختصری هنگام درمان ارتودنسی برای بیمار در دندان ها عارض می شود که با استفاده از داروهای مسکن وضد التهاب به راحتی قابل کنترل است ورفع می شود بد رنگی وزرد شدن دندان ها ، بعد از خارج کردن کامل دستگاه ارتودنسی از دهان کاملاً با استفاده از عمل سفید کردن دندان ها (Bleaching) رفع خواهد شد و ترس بیماران از این موضوع کاملاً بی مورد است . مشکلات لثه یی وپوسیدگی دندان ها نیز فقط دربیمارانی با بهداشت پایین وهمکاری ضعیف اتفاق می افتد.
مدت زمان درمان:
ممکن است طول دوره درمان از آن چیزی که پیشبینی شده کوتاهتر یا طولانیتر شود. درمان معمول ارتودنسی که بهطور صحیح و کامل انجام میشود در اغلب موارد بین ۱۸ تا ۲۴ ماه خواهد بود. عمدهترین دلایل افزایش دوره درمان ملاحظهکاری در طرح درمان، بیماریهای زمینهای و عدمهمکاری بیمار در مراجعه منظم و اجرای دستورات یا شکستگی وسایل طی درمان است. در این صورت ممکن است از کیفیت نهایی درمان نیز کاسته شود.
هزینه ارتودنسی
هزینه درمانهای ارتودنسی بستگی به میزان مشکل و نوع درمان دارد.
در صورتیکه درمانهای مرحله اول با پلاکهای متحرک انجام شود هزینه درمان کمتر خواهد بود ، البته بسته به شدت مشکل و تعداد پلاکهای مورد استفاده مقداری این هزینه متغیر خواهد بود . حدود ۳۰ درصد این هزینه در ابتدا پرداخت شده و مابقی ظرف ۶ ماه باید تسویه شود . البته در اکثر موارد درمانهای فاز اول بیش از این مدت (گاها تا ۲ سال ) طول می کشد(چون تا رویش تمام دندانهای دائمی باید بیمار تحت کنترل بوده و اقدامات لازم انجام شود) که دیگر نیاز به پرداخت هزینه اضافی در این مرحله از درمان نمی باشد.
پس از رویش تمام دندانهای دائمی درمانهای مرحله دوم که همان درمانهای ثابت ارتودنسی است انجام می شود .البته در صورتیکه افراد در سنین بالاتر مراجعه کرده باشند مستقیما وارد این مرحله از درمان می شوند. درمانهای ثابت ارتودنسی حدود ۱۸-۲۴ ماه طول کشیده و هزینه های بالاتری نسبت به درمانهای متحرک دارند .در این درمانها نیز ۳۰ درصد هزینه در ابتدا و مابقی به صورت اقساط ظرف یک سال پرداخت می شود. الباقی درمان بدون دریافت هزینه انجام خواهد شد.در صورت انجام درمانهای ارتودنسی نامرئی با براکتهای سرامیکی مقداری هزینه درمان ارتودنسی ثابت افزایش خواهد یافت.
در بیمارانی که نیاز به درمان ارتودنسی همراه با جراحی فک دارند مقداری هزینه درمان ارتودنسی چون در دو مرحله قبل و بعد از درمان انجام می شود بیشتر خواهد بود و هزینه درمان جراحی که توسط جراح فک و صورت انجام می شود ارتباطی به هزینه های ارتودنسی نخواهد داشت.