این که کودکی از لحاظ قد و وزن متعادل باشد آرزوی هر پدر و مادری است. افزایش قد کودک مخصوصا اگر نسبت به هم سن و سالان خودش محسوس باشد، باعث نگرانی پدر و مادر خواهد بود. دلایل کوتاهی قد بسیار زیاد است ، از سری این دلایل می توان به عملکرد هورمون رشد و غذه ی تیروئید اشاره داشت ، همچنین مسئله ی تغذیه نیز تاثیر بسزایی در افزایش قد کودکان دارد.
درصد افزایش قد کودکان کوتاه قد، اصولا در محدودهی زیر سومین یا پنجمین درصد استاندارد افزایش قد طبیعی است. اما آنچه بیشتر از همه مهم است این است که بدانیم میزان سرعت افزایش قد در هر سال برای آنها چه قدر است. به این صورت که بررسی شود آیا کودک که رشد قدی دارد یا خیر؟ و یا بهطور کلی در مقایسه با سال قبل یا سال بعد درصد رشد قدی او به چه صورت بوده است؟
همچنین توجه به وزن کودک و مقایسهی آن با قد او بسیار مهم است. بچههای چاق اصولا کودکانی هستند که قد بلندی نیز دارند ، بنابراین اگر کودکی را دیدیم که با وجود اضافه وزن، دارای قد کوتاهی بود، باید ارزیابی پزشکی لازم جهت بررسی علت اضافه وزن وی انجام شود.
بعضی از هورمونها در رشد و افزایش قد در طول زندگی و دوران بلوغ موثرند. این هورمونها شامل هورمون رشد، هورمون تیروئیدی، کورتیزول و هورمونهای جنسی (استروژن و تستوسترون) هستند.
حتما میدانید که جنس نیز روی کوتاهی قد در کودکان تاثیر میگذارد. جهش رشد که در دوران بلوغ رخ میدهد، در دخترها ۲ سال زودتر از پسرها آغاز میشود، اما به نظر میرسد پسرها هنگام آغاز جهش رشد بلندقدترند. بلندقدی مردان نسبت به زنان (حدود ۷/۱۲ سانتیمتر) به رشد بیشتر پسرها طی جهش رشدی و داشتن قد بلندتر پیش از شروع جهش افزایش قد در پسرها مربوط میشود. بنابراین با این که جهش رشدی در دخترها زودتر آغاز میشود، قد نهایی معمولا در پسرها بلندتر است.
ژنتیک نقش مهمی در تعیین افزایش قد دارد. در بهترین شرایط تغذیهای و سلامتی، عاملی که بیشترین تاثیر را در تعیین افزایش قد نهایی فرد دارد، ژنها هستند.
فرزندان یک خانواده که غذای مشابهی مصرف میکنند و در یک محیط زندگی میکنند، قدهای متفاوتی دارند؛ به این دلیل که ترکیب ژنی آنها با هم فرق دارد. اختلالات ژنتیکی میتوانند باعث کوتاهی قد شود.
این روزها نه تنها پدر و مادرها که گاهی خود نوجوانان هم به محض این که احساس می کنند قدشان کوتاه است به فکر هورمون رشد می افتند و می خواهند با استفاده از این هورمون مشکل کوتاهی قدشان را درمان کنند. در صورتی که استفاده از این هورمون برای همه مناسب نیست و نباید خودسرانه از آن استفاده کرد. استفاده از هورمون رشد برای بچه هایی که واقعا با مشکل کمبود هورمون رشد مواجه هستند، در صورتی که از سوی پزشک تجویز شود، موثر است و می تواند قد آنها را افزایش دهد، اما برای بچه هایی که عامل کوتاهی قدشان کمبود هورمون رشد نیست، استفاده از این هورمون هم موثر نخواهد بود.
آشنایی با روش های افزایش قد (کلیک کنید)
منبع: دکتر سلام. زیباشو