[sbu_post_image]
تحقیقات و بررسیهای اخیر نشان میدهد که چاقی با ایجاد اختلالات هورمونی در سیکلهای تخمکگذاری مرتبط است. این ارتباط میتواند با رعایت رژیم غذایی متعادل و حفظ تناسب وزن و اندام، قابل درمان و برگشتپذیر باشد.
چاقی به معنای داشتن مقادیر زیادی چربی بافتی در بدن است و بیش از یک مسئله زیبایی، یک بیماری است که اثرات بسیار مخربی بر روی سلامتی انسان دارد. اگر ضریب جرم بدن فرد بیش از ۳۰ باشد، او را چاق مینامند و اگر این ضریب از ۳۵ فراتر رود، به آن چاقی مرضی گفته میشود. این بیماری از اثرات خطرناکی مانند تصلب شرایین، سکته قلبی، و سکته مغزی به همراه است، اما به تنهایی بیماری کشندهای نیست.
عوارض چاقی
در صورتی که چاقی درمان نشود میتواند منجر به بروز عوارض زیر شود:
- دیابت قند نوع 2
- فشار خون بالا
- مشکلات خواب و ایست تنفسی در خواب
- بعضی از سرطانها (مثل پستان،کولون، رحم و پروستات)
- مشکلات روحی و روانی مثل افسردگی، جدا شدن از جامعه- داشتن تصویر ذهنی منفی از خود.
- مشکلات نازایی و باروری
- بی اختیاری ادراری
چاقی و تخمدان پلی کیستیک
یکی از عوارض اساسی چاقی، ایجاد کیستهای ریز در تخمدان میباشد که در برخی موارد میتواند منجر به سندرم پلیکیستیک تخمدان شود. علائم شایع این سندرم شامل سیکلهای قاعدگی نامنظم، عدم تخمکگذاری منظم، رشد غیرطبیعی موها در صورت، ناباروری، افزایش وزن و تخمدان پلیکیستیک است. تقریباً شش درصد از زنان در سن باروری تحت تأثیر افزایش وزن و تخمدان پلیکیستیک قرار میگیرند.
مطالعات اخیر نشان میدهد که سندرم تخمدان چندکیستی، نوعی نارسایی است که با مقاومت به انسولین همراه است و این موضوع هم در زنان چاق و هم در زنان غیر چاقی که از این سندرم رنج میبرند، مشاهده میشود. با این حال، کاهش وزن میتواند در بیماران مبتلا به این سندرم که اضافه وزن دارند، تأثیرات مثبتی در بازگشت تخمکگذاری داشته باشد. علاوه بر اختلالات هورمونی، دیابت، مقاومت به درمان، و افزایش وزن، شکمی و بالا بودن نسبت دور کمر به دور باسن (W/H) نیز در این بیماران شایع است.
استفاده از درمانهای دارویی، به ویژه هورمون درمانی، میتواند در بهبود علائم سندرم تخمدان پلیکیستیک و کاهش چاقی و نازایی مؤثر باشد. هرچند این درمانها میتوانند در بهبود علائم اختلالات هورمونی جنسی موثر باشند، اما رژیم غذایی مناسب، کنترل مصرف قندهای ساده و مواد نشاستهای، و فعالیت بدنی منظم نیز نقش مهمی در کاهش مقاومت به انسولین و کاهش وزن، حتی به میزان 10 درصد، در درمان سندرم تخمدان پلیکیستیک ایفا میکنند.
خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطلب ” چاقی و بیماری های زنان ” را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه ارتباط چاقی و نازایی مطالعه فرمایید.
منبع: دکتر آذرفر. مرکز سرگرمی. آموزشی