اختلال در افزایش قد در کودکان همواره مورد نگرانی اولیای آنها بوده و سبب می شود تا پیگیری و مراقبتهای بیشتری را برای پی بردن به علت و درمان اختلال در افزایش قد انجام دهند . منظور از کوتاهی قد آن است که در یک کودک ، اندازه قد در شرایط یکسان از نظر جنس ، سن و نژاد ، از سایر کودکان کوتاهتر باشد . در برخی موارد نیز کندی افزایش قد در جوار کوتاهی قد و اختلال در افزایش قد به طور اشتراکی وجود دارد .
علل افزایش رشد قد غیر طبیعی
بلندی بیش از اندازه ی قد نیز نگران کننده است . از جمله علل افزایش قد غیر طبیعی عبارتند از:
ژنتیک ( سرشتی ) ، اختلالات ژنتیکی مادرزادی ( سندرم مارفان وسندرم کلاین فیلتر ) ، ازدیاد تولید هورمون رشد از غده ی هیپوفیز مغز ( جی اچ ) که به ژیگانتیسم شهرت دارد، اختلالات تیروئیدی
پیشگیری و درمان اختلال در افزایش قد
برای اینکه کودکان با اختلال در افزایش قد دچار نشوند باید آزمایشات طبی و معاینات و ارزیابی رشد و وزن کودک را به صورت منظم انجام داد . و باید شرایطی بوجود آید که مشکلات روحی و روانی کودک و مادر به حداقل برسد ودر صورتی که از تغذیه مناسب برخوردار نیستند برنامه غذایی مناسبی برایشان تهیه شود. برای مثال:
- استفاده از لبنیات ، حبوبات ، میوه و بویژه سبزیجات که که تهیه آن مستلزم هزینه زیادی نیست ، بسیار ضروری است .
- نباید از داروهای ممنوعه استفاده شود .
- در ماههای اول تولد و تا ۲ سالگی باید در مورد رشد کودک ، وزن و قد او حساسیت بیشتر نشان داد و او را همسن و سالهایش مقایسه کرد .
- در صورت مشکوک بودن از نظر قد و سن و نژاد نسبت به سایر کودکان ، باید به پزشک متخصص غدد مراجعه کرد تا به درمان کودک بپردازد .
تاثیر تغذیه بر افزایش رشد قدی
نامناسب بودن کیفیت تغذیه در کشور طی چند سال اخیر، باعث کاهش ۵ / ۲ سانتی قد مردم در کشور شده است.
دسترسی به خدمات بهداشتی و نظام رفاه اجتماعی، کیفیت مراقبت از زنان باردار و نوزادان، وضعیت اجتماعی و تغذیه متعادل، همگی بر اختلال در افزایش قد انسان تاثیر می گذارند. عوامل زیادی بر افزایش قد انسان اثر می گذارد که از جمله عوامل موروثی است، اما تغذیه عامل مهمی به حساب می آید.
کاهش میزان مصرف تغذیه مادر باردار و مشکلات روانی و اجتماعی مادر در تغذیه و پرورش کودک ، روماتیسم مفصلی ، بی اشتهایی ، مشکلات روانی واجتماعی کودک ، ژنتیک ، بیماریهای مادرزادی ، اختلال در عمل هورمونها یی چون هورمون رشد (جی اچ ) ، فوق کلیه پرولاکتین ، ال اچ ، اف اس اچ وهورمونهای تیروئید غده هیپوفیز در مغز به عنوان مهمترین علت هورمونی در ایجاد کوتاهی قد دخالت دارد ودر صورتی که این غده در تولید هورمون رشد ، سستی نشان دهد اختلال در افزایش قد رخ می دهد.
برای آشنایی با روش های افزایش قد بر روی لینک کلیک کنید.
منبع: کلوپ مادران