[sbu_post_image]
در اثر افزایش هورمون “آندروژن” در خانمها، مشکلات مربوط به رشد مو زائد ایجاد میشود. در تمامی سنین، مقدار کمی از هورمون مذکر در بدن تولید میشود که اگر این مقدار افزایش یابد، موجب بروز اختلالات هورمونی و هیرسوتیسم میشود. یکی از موارد افزایش هورمون آندروژن (هورمون مذکر)، رشد موهای زائد، به خصوص در پشت لبهی بینی، دهان و چانه است و در حالتی که افزایش هورمون آندروژن از دیگر عوامل ناشی شود، رشد موهای زائد به شدت افزایش مییابد.
افزایش هورمون آندروژن (هورمون مذکر) میتواند اثرات مختلفی را بر روی سلامت و پیدایش آکنه و پیدایش آکنه و پوست داشته باشد. افزایش هورمون آندروژن در خانمها، به تاخیر روی دادن تخمکگذاری و بی نظمی قاعدگی منجر میشود.
علت اختلالات هورمونی و هیرسوتیسم
ﻣﺸﮑﻼت ﻣﺮﺑﻮط ﺑﻪ ﺗﺨﻤﺪاﻧﻬﺎ، ﻏﺪد ﻓﻮق ﮐﻠﻴﻪ ،داروﻫﺎى ﻣﺸﺎﺑﻪ آﻧﺪروژن ،اﺧﺘﻼﻻت ﻫﻮرﻣﻮﻧﻰ و ﭼﺎﻗﻰ ﻋﻠﺘﻬﺎى ﻣﺨﺘﻠﻒ ﺑﻪ وﺟﻮد آﻣﺪن ﻋﺎرﺿﻪ ﻫﻴﺮﺳﻮﺗﻴﺴﻢ می باشند. درﻣﻮاردى ﻫﻢ ﻋﻠﺖ ﺧﺎﺻﻰ برای اختلالات هورمونی و هیرسوتیسم ﭘﻴﺪا نمی شود و ﺗﻤﺎم بررسی های اﻧﺠﺎم ﺷﺪه در ﺣﺪ ﻃﺒﻴﻌﻰ ﺧﻮاﻫﺪ ﺑﻮد ﮐﻪ در ﭼﻨﻴﻦ ﺣﺎﻟﺘﻰ ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻫﻴﺮﺳﻮﺗﻴﺴﻢ ﺑﺪون ﻋﻠﺖ ﻳﺎ ایدیوپاتیک ﺷﻨﺎﺧﺘﻪ می شود. ﺷﺎﻳﻌﺘﺮﻳﻦ ﻋﻠﺖ ﻫﻴﺮﺳﻮﺗﻴﺴﻢ در ﺧﺎﻧﻤﻬﺎ،ﻣﺸﮑﻼت ﻣﺮﺑﻮط ﺑﻪ ﺗﺨﻤﺪاﻧﻬﺎ اﺳﺖ . اﻓﺮاد ﻣﺒﺘﻼ ﺑﻪ ﺳﻨﺪروم ﺑﻪ دﻟﻴﻞ اﺧﺘﻼﻻت در ﺳﻄﻮح ﻫﻮرﻣﻮن ﻫﺎى .O C.Pﺗﺨﻤﺪان ﭘﻠﻰ ﮐﻴﺴﺘﻴﮏ ﻳﺎ اﺻﻄﻼﺣﺎ ﺑﺪن و اﻓﺰاﻳﺶ ﻋﻤﻠﮑﺮد ﻫﻮرﻣﻮن ﻫﺎى ﻣﺮداﻧﻪ ﻳﺎ آﻧﺪروژن ﺑﻪ ﻋﻮارض ﻣﺨﺘﻠﻔﻰ ﻣﺒﺘﻼ می شوند.
ﺗﺨﻤﺪاﻧﻬﺎى ﭘﻠﻰ ﮐﻴﺴﺘﻴﮏ داراى ﻋﻼﻳﻤﻰ از ﺟﻤﻠﻪ، اﺧﺘﻼﻻت ﻗﺎﻋﺪﮔﻰ ،ﭼﺎﻗﻰ،ﻫﻴﺮﺳﻮﺗﻴﺴﻢ ،ﻧﺎﺑﺎرورى، اﻓﺰاﻳﺶ ﻓﺸﺎرﺧﻮن و ﭼﺮﺑﻰ ﺧﻮن و در ﺗﺨﻤﺪاﻧﻬﺎ .O C.P ﻣﻮارد ﺑﺴﻴﺎر ﻧﺎدر اﺑﺘﻼ ﺑﻪ ﺳﺮﻃﺎن رﺣﻢ اﺳﺖ. در ﻋﺎرﺿﻪ ﺑﺰرگ و ﺣﺎوى ﮐﻴﺴﺖ ﻫﺎى ﻣﺘﻌﺪد و ﮐﻮﭼﮏ در اﻧﺪازه 6 تا 10 ﻣﻴﻠﻰ ﻣﺘﺮ ﺑﻪ ﺗﻌﺪاد ﺑﻴﺸﺘﺮ از 10 ﻋﺪد ﺑﻮده ﮐﻪ در اﻃﺮاف اﺳﺘﺮوﻣﺎى ﻣﺘﺮاﮐﻢ ﻣﺮﮐﺰى ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺘﻪ اﻧﺪ. ﺑﻪ دﻟﻴﻞ اﺧﺘﻼل ﺗﺨﻤﮏ ﮔﺬارى ﻣﺰﻣﻦ اﻳﻦ اﻓﺮاد دﭼﺎر ﻋﻘﺐ اﻓﺘﺎدﮔﻰ ﺳﻴﮑﻠﻬﺎى ﻣﺎﻫﺎﻧﻪ و ﻧﺎﺑﺎرورى می شوند. در ﺑﺎﻓﺖ ﭼﺮﺑﻰ ﺗﺒﺪﻳﻞ .O C.Pاز ﻋﻮاﻣﻞ ﻣﻬﻢ ﭘﻴﺪاﻳﺶ ﻣﻮﻫﺎى زاﻳﺪ و ﺑﻴﻤﺎرى ﻫﻮرﻣﻮﻧﻬﺎى زﻧﺎﻧﻪ ﺑﻪ ﻣﺮداﻧﻪ اﻧﺠﺎم می شود ﮐﻪ ﺑﺎﻋﺚ اﻓﺰاﻳﺶ ﺳﻄﻮح ﻫﻮرﻣﻮن ﻣﺮداﻧﻪ می شود.
درمان اختلالات هورمونی و هیرسوتیسم
افزایش وزن به دلیل مصرف غذاهای پرچرب و فعالیت بدنی ناکافی میتواند عامل اصلی اختلالات هورمونی و هیرسوتیسم باشد. در واقع، افزایش وزن میتواند منجر به افزایش هورمونهای مرتبط با هیرسوتیسم، نظیر افزایش سطح هورمون مونواهی اندروژنیک و تحریک تولید موهای زائد شود. در مواردی اختلالات هورمونی و هیرسوتیسم میتواند علائم جسمی و روانی را تشدید کند. هرگاه این اختلالات تشخیص داده شود، درمان هورمونی مناسب باید به منظور کاهش علائم اختلال هورمونی و هیرسوتیسم انجام شود. معمولاً درمان با داروهای ضد هورمون آندروژنیک مانند داروهای آنتیاندروژنیک انجام میشود که میتواند بهبود قابل توجهی در مدت دو ماه نشان دهد.
درمان اختلالات هورمونی و هیرسوتیسم ممکن است منجر به کاهش وزن شود. در برخی موارد، علائم چاقی و اضافه وزن به دلیل اختلال هورمونی بهبود نمییابند و وزن کم کردن برای برخی افراد درمانپذیر نیست. با این حال، افزایش وزن ممکن است عوارض جسمی و روانی را تشدید کند. بنابراین، درمان و کنترل وزن میتواند بهبود قابل توجهی در مدت زمان درمان داشته باشد. در مواردی که افزایش وزن منجر به اختلالات هورمونی و هیرسوتیسم میشود، کاهش وزن میتواند بهبود زیادی در علائم این اختلالات داشته باشد. از این روش برای کنترل وزن و کاهش علائم اختلالات هورمونی و هیرسوتیسم میتوان بهره برد.
موارد متعددی وجود دارد که میتوانند باعث بروز اختلالات هورمونی و رشد مو زائد شوند، از جمله میتوان به اختلالات هورمونی، مشکلات ژنتیکی، نژاد و عوامل دیگر اشاره کرد. یکی از مسائل مهم، نوع تغذیه فرد است، به ویژه مصرف گوشتهای سفید و دام و طیور که ممکن است به روش تزریق هورمون رشد پیدا کرده باشند و مصرف آنها برخی از افراد را به پرمویی و رشد مو زائد مبتلا کند.
اختلالات هورمونی و هیرسوتیسم هم در آقایان و هم در خانمها مشاهده میشود، اما این مسئله برای خانمها به دلیل اهمیت بیشتر زیبایی، اهمیت بیشتری دارد. در صورتی که رشد مو زائد بر اثر مسائل هورمونی یا زمینهای باشد، برای درمان پرمویی باید ابتدا این مشکلات هورمونی و زمینهای را درمان کرد.
برای آشنایی با ” درمان هیرسوتیسم ” بر روی لینک کلیک کنید.
منبع: آفتاب. باشگاه خبرنگاران جوان