اختلالات هورمونی ناشی از چاقی

[sbu_post_image]

چاقی مفرط از طریق اثرات بد مکانیکی ،متابولیسمی و فیزیولوژیکی بر فعالیت طبیعی بدن موجب اختلالات هورمونی ناشی از چاقی می شود و به بدن آسیب می رساند. اختلالات هورمونی و چاقی تقریباً بر تمام اعضای بدن به نحوی تاثیر می گذارد و بیماری های ثانویه وخیمی ایجاد می کنند که ممکن است زندگی را نیز به مخاطره بیاندازند. اثر فزاینده این بیماری های مشترک می تواند در یک زندگی عادی و موفقیت آمیز اختلال ایجاد کند و همچنین عمر را به شدت کوتاه کند.میزان خطر ابتلا به این مشکلات جسمی متناسب با میزان چاقی است. هرچه فرد زودتر چاق شود، سالهای بیشتری از عمرش تباه می شود.

برای برخی مشکلات سلامتی از افرادی که BMI پایین تری دارند خطر بیشتری دارد.همانطور که BMI افزایش می یابد،خطر مشکلات سلامتی شما نیز افزایش می یابد.

علل هورمونی چاقی

چاقی به عنوان یک بیماری پیچیده و طولانی مدت شناخته می‌شود. عوامل متعددی نقش دارند تا برای چرا برخی افراد از دیگران وزن بیشتری دارند و به چه میزان خطرات جسمی دیگری برای آن‌ها وجود دارد. تحقیقات علمی در حال ادامه است تا به دقیق‌ترین پاسخ‌ها در این زمینه برسیم.

تا زمانی که بهترین روش‌ها برای کنترل وزن اضافی و اثرات هورمونی ناشی از چاقی شناخته نشود، کاهش وزن چیزی است که باید به آن توجه و تلاش کرد. بنابراین، درک این نکته بسیار حیاتی است که تمامی روش‌های درمانی امروزی، از جمله جراحی کاهش وزن، باید به عنوان تداخلی برای کاهش اثرات منفی وزن اضافی و کاهش عواقب جسمی، عاطفی و اجتماعی هورمونی ناشی از چاقی در نظر گرفته شود. زمانی که مصرف کالری غذا بیشتر از مصرف آن توسط بدن از طریق عملکردهای طبیعی و فعالیت جسمانی می‌شود، وزن اضافه می‌کنید. کالری‌های اضافی به صورت چربی‌ها در بدن ذخیره می‌شوند.

اختلالات خواب و کم‌خوابی شبانه به دلیل شیفت‌های کاری و یا عادات ناصحیح زندگی، از جمله تماشای شبانه تلویزیون، در حال شیوع روزافزونی هستند. این بی‌نظمی در خواب باعث تغییرات هورمونی می‌شود که می‌تواند زمینه بیماری‌های متابولیکی، از جمله چاقی، دیابت و بیماری‌های قلبی را فراهم کند. بنابراین، برای پیشگیری از تاثیر اختلالات هورمونی بر چاقی و پیشگیری از بروز این بیماری‌های متابولیک، نظم خواب شبانگاهی در تمامی افراد و توجه به سایر جنبه‌های شیوه زندگی صحیح، مانند رژیم غذایی صحیح و فعالیت بدنی، در افرادی که مجبور به کار در شیفت شب هستند، توصیه می‌شود.

افزایش ناگهانی وزن ممکن است به دلیل انباشت انرژی به صورت بافت چربی باشد که نیاز به زمان دارد تا این انرژی تخلیه شود. هر کیلو افزایش وزن به معنای انباشت انرژی اضافی در ارگان‌های مختلف بدن است و به طور متوسط هر کیلو افزایش وزن 7000 کیلوکالری اضافی مصرف می‌کند. اما افزایش ناگهانی وزن ممکن است ناشی از عوامل هورمونی باشد، به عنوان مثال احتباس آب در بدن به دلیل مشکلات کلیه، مصرف داروهای حاوی کورتیزون، یا اختلالات کبدی.

عوامل دیگری مانند اختلالات متابولیکی و عدم تعادل فعالیت غدد درون‌ریز مانند کم‌کاری تیروئید یا سندرم تخمدان پلی‌کیستیک و اختلالات هیپوفیز نیز می‌توانند باعث افزایش وزن ناگهانی شوند. افرادی که به علت اختلالات هورمونی دچار چاقی می‌شوند، سوخت بدن آنها کاهش می‌یابد و تحرک آنها کاهش می‌یابد، بنابراین به فعالیت بدنی کمتری مشغول می‌شوند و ترجیح می‌دهند به جای فعالیت‌های بدنی، استراحت و آرامش بیشتری داشته باشند.

خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطلب ” چاقی هورمونی ” را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه اختلالات هورمونی ناشی از چاقی مطالعه فرمایید.

منبع: 3نشانه. پزشکان بدون مرز. رژیم درمانی نوین

دکتر منشادی
دکتر منشادی

فوق تخصص غدد،‌متابولیسم و رشد کودکان

دیگر مقالات

مشاوره رایگان افزایش طول آلت تماس و مشاوره