تغذیه در افراد دیابتی ( رژیم دیابتی ) تفاوت چندانی با دیگران ندارد. فقط افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ و ۲ باید محور تغذیه خود را بر مبنای اعتدال و تنوع غذایی بگذارند و از خوردن قندهای ساده پرهیز کنند. مواد نشاستهای و قندهای موجود در شیر، میوهها و برخی سبزیها باید بخشی از کالری را تامین کنند که میزان آن بین ۵۰ تا ۷۰ درصد میتواند متفاوت باشد.
چهار گروه اصلی غذایی یعنی (نان و غلات، میوه و سبزی، شیر و لبنیات و گوشت و تخم مرغ) باید در برنامه غذایی همه افراد از جمله دیابتیها وجود داشته باشد.
در رژیم غذایی این افراد باید نکات زیر را رعایت کرد:
۱- وزن بیمار را طبیعی و یا نزدیک به طبیعی نگه داشت.
۲- مانع تغییرات شدید قند خون شد.
۳- از بالا رفتن چربیهای خون به خصوص کلسترول و تری گلیسریدها جلوگیری کرد. ارتباط مستقیمی بین شیوع چاقی و شیوع دیابت در نتایج مختلف اپیدمیولوژیک نشان داده شده است. در بیماران چاق دیابتی با کاهش و یا بهبود چاقی، بیماری نیز بهبود مییابد و یا تا حدود قابل توجهی کم میشود.
مقدار غذا در افراد دیابتی
مقدار غذا (کالری کلی) در بیمار دیابتی بالغ با وزن طبیعی بر مبنای احتیاجات متابولیک پایه حساب میشود که ۲۲ کیلو کالری برای هر کیلو گرم وزن مطلوب در روز میباشد. بر حسب نوع شغل و فعالیت بدنی بیمار از ۱۵ تا ۱۰۰ درصد به این مقدار اضافه میشود.
معمولا بیشتر افراد چاق با فعالیت متوسط با ۲۰ کالری برای هر کیلو وزن مطلوب لاغر میشوند.
بطور کلی بهتر است توصیه های زیر را برای بیماران دیابتی در نظر بگیریم:
۱- به جای عبارت رژیم غذائی که مسئله محدودیت را مطرح می کند برنامه غذائی بهتر است گفته شود.
۲- دربرنامه غذائی عادات غذائی و رسوم اجتماعی و فرهنگی باید مد نظر باشد.
۳- مصرف فیبر بیشتر در رژیم غذائی توصیه می شود.
۴- توجه به تامین کالری موردنیاز کودکان دیابتی لازم است. چون کودکان درحال رشد هستند.
۵۵ % کربو هیدرات
۳۰% چربی
۱۵ % پروتئین (۲۰-۱۲ %)
۵- افزایش تعداد دفعات رژیم غذایی
۲۰ % صبحانه
۲۰% نهار
۳۰% شام
۱۰% درسه میان وعده
کتاب راهنمای دیابت نوع ۱ در کودکان و نوجوانان از خانم زهرا سعید رضایی کارشناس تغذیه و خانم دکتر قائمی