[sbu_post_image]
تغذيه در افراد ديابتي ( رژیم دیابتی ) تفاوت چنداني با ديگران ندارد. فقط افراد مبتلا به ديابت نوع 1 و 2 بايد محور تغذيه خود را بر مبناي اعتدال و تنوع غذايي بگذارند و از خوردن قندهاي ساده پرهيز كنند. مواد نشاستهاي و قندهاي موجود در شير، ميوهها و برخي سبزيها بايد بخشي از كالري را تامين كنند كه ميزان آن بين 50 تا 70 درصد ميتواند متفاوت باشد.
چهار گروه اصلي غذايي يعني (نان و غلات، ميوه و سبزي، شير و لبنيات و گوشت و تخم مرغ) بايد در برنامه غذايي همه افراد از جمله ديابتيها وجود داشته باشد.
در رژيم غذايي اين افراد بايد نكات زير را رعايت كرد:
1- وزن بيمار را طبيعي و يا نزديك به طبيعي نگه داشت.
2- مانع تغييرات شديد قند خون شد.
3- از بالا رفتن چربيهاي خون به خصوص كلسترول و تري گليسريدها جلوگيري كرد. ارتباط مستقيمي بين شيوع چاقي و شيوع ديابت در نتايج مختلف اپيدميولوژيك نشان داده شده است. در بيماران چاق ديابتي با كاهش و يا بهبود چاقي، بيماري نيز بهبود مييابد و يا تا حدود قابل توجهي كم ميشود.
مقدار غذا در افراد ديابتي
مقدار غذا (كالري كلي) در بيمار ديابتي بالغ با وزن طبيعي بر مبناي احتياجات متابوليك پايه حساب ميشود كه 22 كيلو كالري براي هر كيلو گرم وزن مطلوب در روز ميباشد. بر حسب نوع شغل و فعاليت بدني بيمار از 15 تا 100 درصد به اين مقدار اضافه ميشود.
معمولا بيشتر افراد چاق با فعاليت متوسط با 20 كالري براي هر كيلو وزن مطلوب لاغر ميشوند.
بطور کلی بهتر است توصیه های زیر را برای بیماران دیابتی در نظر بگیریم:
1- به جاي عبارت رژيم غذائي كه مسئله محدوديت را مطرح مي كند برنامه غذائي بهتر است گفته شود.
2- دربرنامه غذائي عادات غذائي و رسوم اجتماعي و فرهنگي بايد مد نظر باشد.
3- مصرف فيبر بيشتر در رژيم غذائي توصيه مي شود.
4- توجه به تامين كالري موردنياز كودكان ديابتي لازم است. چون كودكان درحال رشد هستند.
55 % كربو هيدرات
30% چربي
15 % پروتئين (20-12 %)
5- افزايش تعداد دفعات رژيم غذايي
20 % صبحانه
20% نهار
30% شام
10% درسه ميان وعده
کتاب راهنمای دیابت نوع ۱ در کودکان و نوجوانان از خانم زهرا سعید رضایی کارشناس تغذیه و خانم دکتر قائمی