[sbu_post_image]
با پیشرفت هر روزه علم، روشها و تكنیكهای جراحی جدیدی وارد حوزه پزشكی میشوند و این موضوع برای خیلیها امیدبخش است. یكی از همین روشها، جراحی افزایش قد است. خیلی از افراد قد كوتاه، جراحی را پایان كابوس كوتاهی قدشان میدانند، ولی آیا در مورد جراحی افزایش قد اطلاع دارید؟ آیا میدانید هدف از ابداع روش های افزایش قد چه بوده است؟ چقدر از عوارض و مشكلات این نوع جراحی اطلاع دارید؟ آیا تصور میكنید برای افزایش استخوان محدودیتی وجود ندارد؟
بسیاری از متخصصان ارتوپد معتقدند خیلی از افرادی كه مراجعه میكنند، جزو افراد كوتاه قد به حساب نمیآیند. رشد اندام انسان به دو بخش تقسیم میشود؛ رشد طولی و رشد عرضی. رشد طولی در دخترها تا حدود چهارده سالگی ادامه دارد، در شانزده سالگی كند شده و بعد از آن بسیار كاهش پیدا میكند ولی پسرها تا هجده سالگی رشد طولی دارند كه ممكن است رشدشان تا بیست و دو سالگی تا چند سانتیمتر نیز ادامه داشته باشد.
بهطور كلی رشد طولی یا افزایش قد از سلولهای رشد كه در انتهای استخوانها قرار گرفته است و صفحه رشد نام دارد، تامین میشود كه در دخترها بعد از شانزده سالگی و در پسرها پس از هجده سالگی بسته میشود، ولی افزایش رشد عرضی اندام میتواند تا چهل و پنج سالگی ادامه داشته باشد؛ زیرا رشد عرضی توسط بافت پوششی استخوانی كه «ضریب» نام دارد، تامین میشود، البته نوع فعالیت فرد (فشاری كه در طول روز با توجه به فعالیت، به اندام وارد میشود) در افزایش عرضی اندام تاثیرگذار است.
هر عمل جراحی، در هر قسمت از بدن میتواند عوارضی به همراه داشته باشد. بیمارانی كه تحت درمان جراحی افزایش قد (به لحاظ درمانی و زیبایی) صورت قرار میگیرند باید كنترل دقیق و پیگیری مرتبی داشته باشند.
بلند کردن یک اندام در بیماریهایی انجام میشود که یا زمینههای بیماری مادرزادی وجود دارد یا در اثر حوادث آسیب وارد شده و بخشی از استخوان از بین رفته باشد. همچنین اگر صفحه رشد در کودکی آسیبدیده باشد و سبب کوتاهی اندام شده باشد عمل جراحی افزایش استخوان انجام میشود. در همه این موارد با توجه به زمینه علت کوتاهی استخوان چگونگی درمان و شیوه برخورد با آن مشخص میشود.بسیاری از مردم تصور میكنند جراحی افزایش قد جزو جراحیهای زیبایی است، در صورتی كه كسانی كه عدم نابرابری طولی اندام داشته باشند، برای مثال یك پایشان كوتاهتر یا بلندتر از پای سالم باشد، برای درمان، عمل جراحی افزایش قد را پیشنهاد میكنیم. عوامل ژنتیكی (هنوز علتشان مشخص نیست)، تومور، عفونتها، تروما یا ضربه (در شكستگی كه سلول رشد استخوان آسیب ببیند و رشد كافی نداشته باشد) باعث نابرابری طولی اندام میشود.
یكی از عوارض جراحی افزایش قد احتمال عفونت در ناحیهای كه دستگاه به پوست متصل بوده است (حدود یك سال، این دستگاه از طریق پوست به استخوان وارد میشود) كه رعایت بهداشت فرد در اولویت قرار میگیرد، در جراحی افزایش قد محدودیتی برای افزایش استخوان وجود ندارد؛ البته باید به تدریج و آرام باشد، ولی اگر عضله بیش از اندازه كشیده شود، سفت میشود و محدودیت حركتی در مفاصل ایجاد میكند برای مثال، اگر ساق پا را بیش از حد بلند كنند، عضله سه سر ساقی یا تاندون آشیل سفت میشود، پا به سمت پایین منحرف شده و نوك پنجه به سمت پایین تمایل پیدا میكند. بنابراین برای جراحی بلند كردن، فیزیوتراپی دقیق و كامل تحت نظر پزشك اهمیت ویژهای دارد. بنابراین جراحی افزایش قد، آخرین راه حل افزایش قد است.
آشنایی با روش های افزایش قد (کلیک کنید)
منبع: بیتوته. سلامت ایران