ژنیکوماستی

[sbu_post_image]

در مردان، پستان به طور طبیعی مسطح است و پری مختصری در اطراف نوک و هاله پستان وجود دارد. بافت غددی معمولاً محدود به ناحیه زیر نوک و هاله بوده و به صورت توده مجزا قابل لمس نیست. در آقایانی که قفسه سینه عضلانی دارند، ممکن است در قسمت فوقانی پری داشته باشند که در ادامه به سمت چین زیر سینه ای به صورت مسطح در می آید. قطر هاله پستان آقایان حدود 2 تا 4 سانتیمتر بوده و بر روی چهارمین فضای بین دنده ای قرار دارد. به طور متوسط فاصله نوک پستان تا فرورفتگی بالای استخوان جناغ 20 سانتیمتر است.

در مواردی که ژنیکوماستی (بزرگی سینه در مردان) رخ می‌دهد، ممکن است تورم همراه با ژنیکوماستی به صورت توده غددی، سفت و با حدود مشخص در اندازه های مختلف در زیر هاله نشان دهد یا ممکن است با پری منتشر چربی با حدود نامشخصی در قفسه سینه ظاهر شود.

در برخی از افراد که بدنسازی می‌کنند و استروئیدهای آنابولیک مصرف می‌کنند، بزرگی غددی وسیعی که از حدود هاله فراتر می‌رود، دیده می‌شود. ژنیکوماستی در پسران نوجوان بسیار رایج است. حدود یک سوم از این پسران در سن بلوغ دچار این وضعیت می‌شوند، اما احتمال بروز ژنیکوماستی در بزرگسالی کمتر از یک درصد است. بزرگی غدد پستان اغلب خفیف و بدون درد است، اما یک سوم از مردان در مورد حساس شدن آن اعتراض دارند.

دلایل ژنیکوماستی

بزرگی سینه در مردان یا ژنیکوماستی، به دلایل مختلفی ایجاد می‌شود. برخی از این علل طبیعی هستند، مانند:

1. در برخی پسران نوجوان، بزرگی سینه در اثر تغییرات هورمونی در دوران بلوغ رخ می‌دهد که طبیعی است و اغلب پس از اتمام دوره بلوغ بهبود می‌یابد و نیازی به درمان ندارد.

2. در برخی از مردان مسن، بزرگی سینه‌ها به دلیل تغییرات هورمونی مردانه در آنها رخ می‌دهد که به عنوان یک وضعیت طبیعی تلقی می‌شود.

3. مصرف برخی داروها نیز می‌تواند ژنیکوماستی را ایجاد کند، از جمله داروهای قلبی مانند دیگوکسین، استروژن‌ها، سایمتیدین، کتوکونازول (داروی ضدقارچ)، فنی‌تویین (داروی ضدصرع)، اسپیرونولاکتون، داروهای ضدسرطان، دیازپام، تئوفیلین و برخی داروهای ضدافسردگی.

4. استفاده بی‌رویه از داروهای هورمونی در باشگاه‌های ورزشی نیز می‌تواند منجر به افزایش موارد ژنیکوماستی در جوانان شود، که ممکن است این وضعیت غیرقابل برگشت باشد. بنابراین، توصیه می‌شود از مصرف این داروها پرهیز شود. همچنین، مصرف مواد مخدر نیز یکی از عوامل شایع ایجاد ژنیکوماستی است که باید به آن توجه شود.

5. برخی بیماری‌های مزمن مانند نارسایی کبدی، نارسایی کلیوی و نارسایی بیضه نیز می‌توانند از عوامل ایجاد بزرگی غیرطبیعی سینه در مردان باشند.

6. یکی از عوامل نادر ولی مهم ایجاد ژنیکوماستی، تومور‌های بیضه هستند که به دلیل ترشح هورمون‌های خاص، می‌توانند منجر به بزرگی سینه در مردان شوند. بنابراین، در صورت وجود هرگونه توده در ناحیه بیضه، توصیه می‌شود به پزشک متخصص مراجعه شود.

درمان ژنیکوماستی

با وجود شناخته شدن علت بزرگی سینه در آقایان، در 25 درصد افرادی که با این مشکل مراجعه می‌کنند، علت کشف نشده و به عنوان ایدیوپاتیک یا ناشناخته تلقی می‌شود که می‌توان برای درمان ژنیکوماستی اقدام کرد.

اگر بزرگی سینه در آقایان برای مدت طولانی باقی مانده باشد دیگر بعید به نظر می رسد که خود به خود بهبود یابد چون نسوخ موجود در سینه تبدیل به نسجی سفت می شوند که به درمان های دارویی ژنیکوماستی هم پاسخ نمی دهند. قبل از هر اقدامی این افراد باید که بررسی دقیق و همه جانبه شامل: آزمایش های هورمونی و سونوگرافی بشوند تا اگر علت زمینه ای وجود دارد، پیدا و برطرف شود در موارد زیادی هم علت ایجاد بزرگی سینه تنها چاق شدن فرد است چون با افزایش وزن میزان چربی انباشته شده در سینه هم افزایش می یابد و نمای ظاهری بدی برای شخص ایجاد می کند.

در صورتی که علت زمینه‌سازی یافت شود، درمان در جهت رفع این علت خواهد بود. پزشک همه داروهایی را که ممکن است باعث بزرگ شدن پستان در مردان شود، مورد توجه قرار دهد، و در صورتی که شما یکی از آنها را مصرف می‌کنید، تغییراتی در رژیم دارویی شما ایجاد کند.

ژنیکوماستی در دوران بلوغ معمولا نیازی به درمان ندارد و خود به خود برطرف می‌شود.  برای درمان بزرگی سینه در آقایان درصورتی که علت خاصی داشته باشد باید در ابتدا علت را از بین برد. در صورتی که علت خاصی نداشته باشد یا علت آن قابل برطرف‌کردن نباشد، می‌توان از درمان دارویی یا عمل جراحی استفاده کرد. عمل جراحی با برش کوچکی که دور‌ هاله سینه داده می‌شود، انجام می‌شود و گاهی از ساکشن چربی‌ها نیز همزمان با آن استفاده می‌شود. در آخر مساله دیگری که باید به آن توجه داشت این است که با وجود نادربودن سرطان پستان در آقایان در صورتی که بزرگی سینه به دلیل وجود توده در آن باشد یا نحوه بزرگ‌شدن آن به‌طور یکنواخت و همگون نباشد، باید از نظر تومور‌های سینه بررسی‌‌های لازم انجام شود.

برای آشنایی با ” نشانه های ژنیکوماستی ” بر روی لینک کلیک کنید.

منبع: ایران سلامت. آقا پسرها. دکتر نوایی

دکتر منشادی
دکتر منشادی

فوق تخصص غدد،‌متابولیسم و رشد کودکان

دیگر مقالات

مشاوره رایگان افزایش طول آلت تماس و مشاوره